Iloa ja liikettä tanssin ja muusiikin kautta

0

Olemme ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijoita, jotka aloittivat tänä keväänä varhaiskasvatuksen opinnot. Tehtävänämme oli ryhmänä toteuttaa Nipsulassa pedagogista toimintaa kahtena päivänä, ja Johanna antoi meille valmiiksi aiheet, johon toiminnan tulisi liittyä. Ryhmämme teemat olivat kehonosat, tanssi ja rentoutuminen ja toisena päivänä musiikki, soittimet ja erilaiset äänimaailmat.

Ensimmäiselle kerralle suunnittelimme kehonosia nimeäviä tanssileikkejä, joissa taustalla soi fröbelin palikoiden tekemät, ainakin useimmille tutut kappaleet: ”pää, olkapää, peppu”, ”hoogieboogie” ja ”missä on peukalo”. Lapset saivat huoltajien kanssa yhdessä nimetä ja osoittaa kehonosia. Toisena toimintana oli rentoutushetki, jossa lapset saivat huoltajien kanssa hieroa toisiaan erilaisilla aistipalloilla ja leluilla toisen pötkötellessä patjalla, rauhallisen musiikin soidessa taustalla. Tunnelma Nipsulassa rauhoittui hienosti rentoutustuokion myötä.

Toisena päivänä käytimme erilaisia eläinten kuvia, jotka levitimme lattialle ja kuuntelimme tietokoneelta näiden eläinten ääniä. Lasten tehtävänä oli yhdistää ääni eläimeen ja jokaisen eläimen jälkeen myös matkimme eläinten ääniä. Viimeiseksi kuuntelimme vielä paloauton äänen ja paloauton kuva oli ikkunalaudalla piilossa. Tämä ääni oli selkeästi lasten lemppari. Tiistain toinen toimintahetki sisälsi erilaisia soittimia, joita lapset saivat vanhempien kanssa kokeilla. Soittimet oli sijoitettu mahdollisimman laajalle alueelle, jotta jokainen sai rauhassa soitella. Tutustumisen jälkeen soitimme yhdessä laulun, jänis istui maassa, joka soi kaiuttimesta. Toisena lauluna soitimme lasten toiveesta ”piiri pieni pyörii”.

Kaiken toiminnan välillä leikimme yhdessä lasten kanssa ja keskustelimme vanhempien kanssa. Nipsulassa oli molempina päivinä todella kiva ja rento tunnelma vaikka meitä opiskelijoita hieman jännittikin. Saamamme palaute Nipsulasta oli positiivista ja kokemus oli hauska ja mielenkiintoinen ja opimme ettei koskaan tiedä onnistuuko toiminta suunnitelmien mukaan. Tästä on hyvä jatkaa varhaiskasvatuksen opintoja eteenpäin!

Leave A Reply