Talvisatu ja taikataikinamuovailua

0

Tiistaina 24.11. jatkui terveydenhoitajaopiskelijoiden projektiharjoittelu Nipsulassa. Silloin oli vuorossa talvisia satuja ja taikataikinalla muovailua. Aloittelimme talvisen maailman luomista, jonka parissa tulemme jatkamaan työskentelyä seuraavien viikkojen aikana.

Kuinka löytää innostus kädentaitoihin?  Luomalla ja kokeilemalla uusia taitoja ja kokemalla mielenkiintoa uuden oppimiseen. Toiminnan tärkeys muodostuu siitä, että lapsi pääsee kokeilemaan ja oppimaan uutta sekä tuntemaan iloa tekemisestä, lopputuloksesta välittämättä. (Ruokonen & Rusanen, 2009, ss. 56-57)

Aamupiirin lopussa luimme päivän toimintaan johdattelevan ja virittävän talvisen sadun. Sadussa eläinhahmot tekivät talvisessa maisemassa erilaisia lumiukkoja. Sadun lukemisen ja siitä keskustelemisen jälkeen ohjasimme lapset askartelupöytien ääreen muovailemaan ja luomaan taikataikinasta omia ”lumi”veistoksia. Lapset lähtivät innokkaasti työstämään taikataikinaa käsillä muovaillen, kauliten sekä erilaisia tikkuja, veitsiä ja muotoiluvälineitä hyväksikäyttäen. Lapset jaksoivat keskittyä pitkän aikaa pehmeän materiaalin parissa ja lopputuloksena syntyi mm. lumiukkoperhe, lumilinna, kala ja erilaisia koristeita.

Taikataikinan muovailua Taikataikinan muovailua Taikataikinahahmot Taikataikinalumiukko

Vanhemmille annettiin myös mahdollisuus muovailla taikataikinasta. Yhtenä ideana tarjottiin korvakorujen tekemistä itselle tai vaikka lahjaksi. Valmiit tuotokset jätettiin Nipsulaan kuivumaan ja odottamaan seuraavan viikon koristelua.

Taikataikinan ohje
3dl vehnäjauhoja
1,5 dl suolaa
1,5dl vettä
1rkl ruokaöljyä.

Sekoita vehnäjauho ja suola keskenään. Lisää vesi pienissä erissä samalla sekoittaen. Lopuksi lisää öljy ja vaivaa 5 min. Jos taikina murenee, lisää hieman vettä tai jos taikina on liian löysää, lisää jauhoja saadaksesi haluttu koostumus. Anna taikinan levätä noin tunti ennen muovailua. Muovaikun jälkeen taikina kuivuu 2-5 vuorokaudessa huoneenlämmössä.

– Teemu & Minna –

 

Lähteet:

Ruokonen, I. & Rusanen, S. (2009) Taidekasvatus varhaiskasvatuksessa. Yliopistopaino oy. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80314/3ade1cb7-b61e-4c73-b0a8-b0305b3f927b.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Leave A Reply