Hykkilän Huviloiden vastuullinen Sustainable Travel Finland -polku

0

Turvalliset matkailukohteet ja vastuulliset matkailuyritykset tulevat olemaan koronan jälkeisessä maailmassa suuressa arvossa. Suomen ulkomaan markkinointiin panostava Visit Finland on aloittanut suomalaisten matkailuyritysten vastuullisuuden kehittämisen uudella Sustainable Travel Finland -ohjelmalla. Kanta-Hämeessä vastuullisen matkailun valmennukset ovat paraikaa käynnissä. Mukana on noin 30 matkailutoimijaa alueelta. Sipilän yrittäjäpariskunta Hykkilän Huviloilta on jo hyvässä vauhdissa STF-merkin suorittamisessa!

Yrityksille ja matkailualueille suunnattu Sustainable Travel Finland -ohjelma tarjoaa matalan kynnyksen kehittämispolun vastuulliseen matkailuun. Sustainable Travel Finland -merkkiä voi lähteä suorittamaan verkossa. Hykkilän Huviloiden Marjo Kuisma-Sipilä ja Pekka Sipilä innostuivat vastuullisen matkailun ohjelmasta jo viime syksynä.

Hykkilän Huvilat sijaitsee Kanta-Hämeessä Tammelassa, Hykkilän kylässä, Kuivajärven rannalla. Ympäristö on vanhaa hämäläistä maaseutua, jossa on asuttu jo vuosisatojen ajan. Sipilöillä on mökkien lisäksi myös luomumaatila. Luomutilalla huomioidaan viljelyksessä luonnon kiertokulku ja hyvinvointi.

Hykkilän Huvilat luomutila ja mökit sijaitsevat Tammelassa Kuivajärven rannalla.

”Haluamme olla vastuullisia yrittäjiä, se on tapamme toimia niin matkailussa kuin muissakin toimissamme. Siitä syystä lähdimme suorittamaan Sustainable Travel Finland -merkkiä”, Marjo ja Pekka kertovat.

Sustainable Travel Finland -merkki  tarjoaa 7-askeleisen kestävän matkailun kehittämispolun yrityksille. Kehittämispolku kuljetaan Sustainable Travel Finland -onlinealustalla, jossa ohjelman kriteeristön täyttyminen todennetaan. Ohjelman tueksi on luotu Sustainable Travel Finland -e-opas, jossa varmennetaan kulkijan perustieto kestävän matkailun kehittämisestä ja joka perehdyttää kulkijan Sustainable Travel Finland -ohjelman sisältöön. E-opas on tarkoitettu kaikille Sustainable Travel Finland -ohjelmaan hakeneille ja hyväksytyille matkailuyrityksille ja -destinaatioille.

Hykkilän Huvilat kohti STF -merkkiä

Sustainable Travel Finland merkin suorittaminen kestää Visit Finlandin mukaan noin vuoden verran. Hykkilän Huviloiden kehittämispolku alkoi syksyllä 2019.

”Ensimmäisenä tekona hyväksyimme Visit Finlandin kestävän matkailun periaatteet toiminnassamme. Tiedotimme tästä asiasta myös Tammelan kuntaa sekä alueen matkailusihteeriä. Teimme myös Hykkilän Huviloille vastuullisuus sitoumuksen. Sen mukaan vähennämme jätettä ja energiankulutusta”, Marjo ja Pekka toteavat.

Sipilät ovat osallistuneet myös Kanta-Hämeen STF-vastuullisuusvalmennuksiin. Koronakevään aikana Western Lakeland Kanta-Häme -hankkeen toteuttamat valmennukset on siirretty verkkototeutuksiksi. Kouluttajana toimii Visit Finlandin akatemiakouluttaja Anu Nylund Mood of Finland’sta. 

Vastuullisuusasiat liittyvät usein viestintään. Suomessa monet asiat tehdään jo lakien ja asetusten mukaisesti. Myös matkailuyrittäjät toimivat vastuullisesti, mutta sitä ei aina muisteta kertoa asiakkaille tarpeeksi selkeästi.

”Olemme lisänneet hykkila.fi -kotisivuillamme tietoa siitä, miten meillä tehdään vastuullista matkailua. Olemme myös aktiivisia Facebookissa ja julkaisemme siellä vastuullisuustekojamme. Esimerkiksi yhden mökin katolla on aurinkopaneelit, joilla tuotetaan noin 10 % vuosittaisesta sähköenergian tarpeesta mökeille. Parhaillaan olemme tekemässä yrityksen vastuullisuussuunnitelmaa”, Marjo ja Pekka kertovat.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä Hykkilän Huvilat -matkailuyrityksen mökin katolla.

Hykkilän Huvilat toteuttaa käytännössä vastuullista matkailua muun muassa niin, että jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen suhtaudutaan erityisellä tarkkuudella. Aikaisemmin lajiteltiin sekajäte, pahvi, lasi ja metalli. Tällä hetkellä kierrätetään myös muovi.

”Asiakkaat haluavat lajitella ja kierrättää jätteitä. Me olemme tehneet sen heille helpoksi! Jokaiselle jäteryhmälle on oma astiansa säältä suojassa olevassa paikassa. Jätteiden lajittelusta kerromme asiakkaalle henkilökohtaisesti, kun hän saapuu mökille”, Marjo ja Pekka kertovat käytännön toteutuksesta.

Jätelajittelua Hykkilän Huviloilla Tammelassa.

Hykkilän Huvilat sai Eceat Suomi ry:n sertifikaatin vuonna 2019. ECEAT (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism) edistää ja kehittää ympäristövastuullista matkailua, joka tukee luomuviljelyä, luonnon- ja ympäristönsuojelua, kestävää maankäyttöä, kulttuuriperinnön ja -maisemien suojelua sekä maaseudun ekologisia toimeentulomahdollisuuksia.

”STF-merkin suorittamisessa helppoa on ollut se, kun vastuullinen tapa ja ajatus toimia on ollut alusta asti meidän matkassamme mukana. Toisaalta vaikeaa on ollut sanallistaa toimintatapamme helposti ymmärrettäväksi itselle ja asiakkaille”, Marjo ja Pekka pohtivat.

Tämänhetkisissä matkailuun liittyvissä ennusteissa näyttää siltä, että korona lisää tulvaisuudessa etenkin kotimaan matkailua. Ihmiset haluavat matkustaa, mutta turvallisesti ja ympäristöä huomioiden. Myös ulkomaiset asiakkaat kiinnittävät vastuullisuuteen entistä enemmän huomiota.

”Vastuullisen matkailun valmennukset Hämeen ammattikorkeakoulussa ovat kehittäneet ajatteluamme. Olemme saaneet vahvistusta myös siihen, että olemme tehneet oikeita ratkaisuja. STF polku nostaa pieniä osa-alueita esiin ja laittaa miettimään asioita suurempina kokonaisuuksina. Kaikki vaikuttaa kaikkeen! Mottonamme onkin: toimi vastuullisesti – luonto ja ihmiset tykkää”, toteavat Marjo ja Pekka innostuneesti.

Lue lisää kiinnostavista hämäläisistä kohteista ja vastuullisesta matkailusta Visit Häme -sivustolta.

 

 

Leave A Reply