Häme on mukana Järvi-Suomen ja Helsingin suuralueyhteistyössä

0

Häme on lähellä Helsinkiä ulkomaalaisen matkailijan silmin. Kun katsoo karttaa maailman ääristä, niin Helsinki ja Häme ovat käytännössä samaa aluetta. On siis äärettömän hyvä juttu, että Häme on päässyt mukaan tämän vuoden aikana Visit Finlandin luotsaamaan Helsingin suuralueen yhteistyöporukkaan. Häme jatkaa myös Järvi-Suomen eli Lakelandin yhdeksän maakunnan suuralueyhteistyössä. Suuralueyhteistyötä tehdään Hämeen ammattikorkeakoulun Western Lakeland Kanta-Häme -hankkeen resursseilla. 

Business Finlandin matkailua edistävä Visit Finland kehittää ja markkinoi Suomen matkailua neljänä strategisesti profiloituna suuralueena: Järvi-Suomi, saaristo- ja rannikkoalueet, Helsinki sekä Lappi. Kanta-Häme on mukana kahdessa suuralueessa. Järvi-Suomen suuralueyhteistyö on alkanut Kanta-Hämeen osalta jo 2018 vuoden alusta. Tämän vuoden syyskuussa Kanta-Häme pääsi mukaan myös Helsingin suuralueyhteistyöhön.

Helsingin seudun suuralueeseen kuuluvat: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tuusula, Järvenpää, Hyvinkää, Porvoo, Lahti, Lohja, Raasepori, Sipoo ja Uudenmaan liitto.

”Suuralueyhteistyön visio on, että Helsingin seutu on Pohjoismaiden tunnetuin kestävä matkailukohde vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on luoda yhdessä vetovoimainen Helsingin suuralue sekä kehittää ja myydä yhdessä kestäviä matkailupalveluita ja –tuotteita. On tosi kivaa, että Häme oli aktiivinen meihin päin ja tuli mukaan suuralueyhteistyöhön”, toteaa Visit Finlandin Hanna Muoniovaara.

Helsinki suuralueyhteistyön strategiset tavoitteet ovat korkealla. Yrityksiä kannustetaan suorittamaan Sustainable Travel Finland -merkki. Vähintään 51 % alueen yrityksistä pitäisi olla vuoden 2020 loppuun mennessä suorittanut ko. merkin.

”Tavoitteena on saada matkailijoita viipymään alueella pitempään. Ympärivuotisten tuotteiden lisääminen ja saavutettavuuden parantaminen alueen sisällä ovat myös kehittämisen kohteena”, Hanna Muoniovaara kertoo.

Tutkimus- ja analysointikeskus TAKin tekemässä tutkimuksessa pääkaupunkiseudulla lomailevilta ulkomaalaisilta kysyttiin syitä lomakohdevalintaan. Vastaajana olleet ulkomaalaiset matkailijat pitävät Suomen vetovoimatekijöinä luontoa (37%) ja kulttuuria (35%).

”Mahtava juttu, sillä Hämeessä on tarjolla sekä luontoa että kulttuuria. Meillä on Hämeen Härkätie, Hämeen linna ja muita upeita kulttuurikohteita. Luontoa riittää! Tammelassa on Helsingistä katsottuna lähimmät kansallispuistot; Torronsuo ja Liesjärvi. Ainoastaan Nuuksion kansallispuisto on lähempänä Helsinkiä. Meillä on tilaa vierailla”, hehkuttaa Outi Mertamo Hämeen ammattikorkeakoulun matkailuhankkeista.

Lakeland – The Heart of Finland

Kanta-Häme on Helsinki Suuralueyhteistyön lisäksi mukana Järvi-Suomessa eli Lakelandissa. Lakelandiin kuuluu yhdeksän maakuntaa. Alueen maakuntajohtajat ja matkailutoimijat kokoontuivat syyskuussa Helsinkiin sopimaan Visit Finlandin ja Järvi-Suomen suuralueyhteistyöstä kansainvälisillä markkinoilla. Kansainvälisillä markkinoilla Järvi-Suomi esiintyy yhteisen Lakeland – The Heart of Finland -brändin alla.

Järvi-Suomen yhteinen visio on: Järvi-Suomi on haluttava, rentouttava, ympärivuotinen, kansainvälisesti tunnettu matkakohde, joka yhdessä kolmen muun matkailun suuralueen kanssa tekee Suomesta Pohjoismaiden johtavan matkailumaan.

Kanta-Hämeessä on 507 km2 vesistöjä ja 785 järveä.

Vuoden 2020 toimenpiteitä

Suuralueyhteistyötä tehdään Hämeessä tällä hetkellä Western Lakeland Kanta-Häme -hankkeen resursseilla. Suuralueet sopivat yhteistyössä tulevista markkinointikampanjoista ja myynninedistämistilaisuuksista. Vuonna 2020 markkinointikampanjat eivät ole vielä valmistuneet, mutta isoja kampanjoita toteutetaan todennäköisesti Expedian ja TripAdvisorin kanssa.

”Ensi vuoden aikana esittelemme Kanta-Hämeen matkailutarjontaa ainakin MATKA 2020 ja ITB Berlin -messuilla, Tokion olympialaisten Mestä-Paviljongissa sekä Tokiossa syksyllä järjestettävällä matkailun teemaviikolla. Lisäksi saamme ulkomailta vieraaksemme matkanjärjestäjiä ja median edustajia, joille voimme esitellä hienoa Hämettä”, Outi Mertamo HAMKin matkailuhankkeista sanoo.

Western Lakeland Kanta-Häme -hankkeen toiminnan rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Kanta-Hämeen kunnat ja Hämeen ammattikorkeakoulu. Hankkeessa tehdään läheistä yhteistyötä Elinvoimaa Hämeeseen ry:n sekä muiden matkailualan yritysten ja organisaatioiden kanssa.

Lue lisää Western Lakeland Kanta-Häme hankkeesta.

 

 

Leave A Reply