Mobiilikesäkoulussa bioakustisia avustavan teknologian mahdollisuuksia

0

 

Mobiilikesäkoulu 2016 on jo seitsemättä kertaa toteutuva toiminnallinen mobiilioppimisen tapahtuma, jossa on monipuolinen tarjonta digitaalisia mahdollsiuuksia. Mobiilikesäkoulu toteutuu Mustialassa 18.-19.8.2016. Mobiilikesäkoulun järjestävät Suomen eOppimiskeskus ja HAMK. Mobiilikesäkoulun kohderyhmänä ovat opettajat, kehittäjät, yrittäjät ja kaikki mobiilioppimisesta kiinnostuneet. Tänä vuonna HAMK:n Älykkäät palvelut tutkimusyksikön MATEC-tutkimusryhmä ja LUKE pitivät kesäkoulussa kokeellisen työpajan bioakustisista avustavan teknologian mahdollisuuksista.

Biomimetiikassa tutkitaan eliöiden ominaisuuksia, rakenteita ja toimintoja, sekä kehitetään niistä ihmistä hyödyttäviä teknisiä sovelluksia ja innovaatioita. Ts. matkitaan luonnon ratkaisuja ihmisten maailman kysymysten ratkaisemiseen. Katso tältä esittelyvideolta, kuinka Janiny Benimys Biomimetiikan instituutista esittelee biomimetiikan ja kestävän kehityksen upeita mahdollisuuksia.

Bioakustiikka on yksi biomimetiikan ulottuvuuksista. Bioakustiikka tulee kreikan kielen käsitteestä akoustikos eli kuuloa koskeva. Bioakustisessa tutkimuksessa äänitetään ja analysoidaan luontoääniä, käytetään sekä kehitetään digitaalista äänitystekniikkaa, tallennuslaitteita ja sovelluksia. Bioakustiikka on yhtä lailla signaalinkäsittelyä kuin biologiaa. Bioakustiikan tutkija voi erikoistua tutkimaan ja tulkitsemaan hyönteisten, lintujen, nisäkkäiden, sammakkoeläinten, matelijoiden ja kalojenkin kommunikaatiota ja käyttäytymistä sekä muuta luonnosta löytyvää äänellistä informaatiota. Dokumentoidusta äänispektristä voidaan havainnoida luonnon monimuotoisuudessa tapahtuvia muutoksia ja mm. biodiversiteetin kaventumista. Opi lisää bioakustikon jännittävästä työstä oheisesta Turun sanomien artikkelista.

Bioakustiset biomimetiikan sovellukset ovat moninaisia. Lepakoiden suunnistamista jäljittelemällä on kehitetty kaikuluotaustekniikoita, joita hyödynnetään mm. kalastuksessa, merenpohjan tutkimuksessa, sokeiden tienlöytämisratkaisuissa ja aivokasvainten hoitamisessa. Hämähäkkien nivelten herkkää toimivuutta tutkimalla on kehitetty älyvaatteissa käytettävää sensoritekniikkaa. Hyönteisiä tutkimalla on kehitetty uudenlaisia kuulolaitteita ja kaiuttimia.

Biomimetiikka on luonteeltaan monialaista yhteistyötä ja -tutkimusta, Tyypillisesti tieteilijät avaavat luonnon ilmiöitä hyödyntäen tieteellisiä laitteita. Insinöörit, taiteilijat ja muotoilijat ovat usein vahvassa roolissa varsinkin siinä vaiheessa, kun luonnon ilmiön ratkaisua sovelletaan ihmisten maailman haasteisiin. Yksi kiinnostava, vahvasti taiteelliseen maailmaan ankkuroituva bioakustiikan sovellusalue on musiikki. Luontoääniä nauhoittamalla ja niitä äänimaisemien rakentamisessa sekä säveltämisessä hyödyntämällä voidaan tuottaa varsin kiinnostavaa musiikkia ja äänitteitä. Erityisesti ötökkä musiikki (bugmusic) on kovasti nousussa oleva sovellusalue. Kuuntele ja lue tästä lisää ötökkämusiikin uranuurtajan, David Rothenbergin ajatuksia ja musiikkia aiheesta.

Mobiilikesäkoulussa tutustuimme erilaisiin mobiililaitteisiin liitettäviin mikrofoneihin ja niiden mahdollisuuksiin erilaisia luontoääniä nauhoitettaessa. Työpajassa pääsi tutustumaan zoomattaviin mikrofoneihin ja kontaktimikrofoneihin. Katso tästä, mille kuulostavat muurahaisten kävelyäänet. Äänitteiden työstämisessä helppo sovellus on Applen GarageBand.

Työpaja ihastutti ja innosti kokeilemaan mobiililaitteissa laadukkaampia äänitystekniikoita. Työpajan kuluessa löytyi myös lukuisia uusia ideoita luontoäänien käyttämiselle runoissa, peleissä, äänimajakoissa, oppimistehtävissä. Työpaja toteutettiin osana HAMK:n ja VAMLAS:in Osaaminen ratkaisee -hanketta (ESR).

Merja Saarela
Sirpa Kurppa
Maija Apunen
Tarjaleena Tuukkanen

Leave A Reply