Harjoittelu suoramyynnin parissa

0

Suoritin harjoittelun Verisurella myyntitehtävissä toukokuussa 2019. Alun perin ideana oli olla vain kesäkuukaudet, mutta päätinkin jäädä töihin pidemmäksi aikaa eli puoleksitoista vuodeksi, sillä työporukka oli loistava ja myyntityökin maistui yllättävän hyvältä. Tästä syystä valmistuminen venähtikin, kun opparin tekemiseen ei löytynyt kiinnostusta ja viitseliäisyyttä töiden ohella.

Millaista oli?

Työ piti sisällään asiakashankintaa rajuimmalla mahdollisella tavalla eli soittelemalla ovikelloa. Jokainen voi kuvitella kuinka hienoa on talsia marraskuisena synkkänä ja sateisena iltana kello 19.30 ihmisten oville myymään hälytinjärjestelmien ilosanomaa. Siinä punnittiin asiakaspalveluhenkeä sekä käytöstapoja, ettei huonon päivän viettänyt isäntä mukiloinut sinua siihen paikkaan. Asiakashankinta helpottui, kun oli tietyn verran saanut asiakkaita, sillä valmiit asiakkaat suosittelivat sinua ystävilleen mikäli totesivat sinun olleen reilu jätkä. Asiakastapaamisia tuli myös booking-osaston kautta valmiina. Ne olivat joko jackpotteja tai todella hasardeja tapaamisia.

Asiakastapaamisilla käytiin läpi Verisuren tuote ja palvelut ja räätälöitiin jokaisen kotiin oikea paketti. Tykkäsin asiakastapaamisilla istumisesta ja ihmisten kanssa olemisesta. Sainkin siitä usein palautetta asiakkailta, että mukavin myyntimies, joka on koskaan käynyt. Itse en oikeastaan koskaan pystynyt härskimpiin myyntikikkoihin, joiden olemassaolon kyllä tiedostin. Ne eivät vain sopineet itselle enkä niitä pystynyt siten viljelemään. Asiakkaisiin täytyi pitää hyvät välit, sillä heidän kanssaan vietettiin kohtuullisen pitkä aika yhdessä. Ensin tapaamisilla tunnista kahteen tuntia, sen jälkeen tultiin itse asentamaan järjestelmät, jossa meni kohteen koosta riippuen 2-4 tuntia. Vielä tämän jälkeenkin olin vanhoihin asiakkaisiin yhteydessä ja kyselin onko ollut ongelmia jne.

Punainen talo talvella kuvattuna tieltä.
Kuvituskuva: Unsplash.com

Summa summarum

Harjoittelu suoramyyntitehtävissä oli hyvin opettavainen kokemus. Melkein jopa sanoisin, että jokaisen tulisi se kokea. Siinä oppi itsestään aivan uusia piirteitä ja vahvuuksia, joita ei uskonut olevan. Itse opin entistä enemmän ulospäinsuuntautuneeksi, rohkeutta uusien ihmisten kohtaamiseen sekä myyntikikkoja, joilla asiakkaan päätöstä voidaan helpottaa. Jokaisella ihmisellä on omat vahvuutensa millä hommassa menestyy. Joku on limainen myyntimies joka myy eskimolle jäätä, toinen myy olemalla mukava ja reilu ja kolmas myy olemalla asiapitoinen järkimies. Myyntityylejä on monia, mutta niin on asiakkaitakin.

Kirjoittaja: Teemu Leppänen

Leave A Reply