Liikenteen Likat: Merkos

0

Valitsimme ryhmätyökohteeksemme Merkoksen alueen. Opettaja kommentoi aihettamme suurin piirtein siten, että Merkosta ei olisi koskaan pitänyt rakentaa sinne, missä se nykyään on. Siitä olikin hienoa aloittaa työn tekeminen. Päätimme tarkastella kohteessamme kaavoitusta, esteettömyyttä, liikenneturvallisuutta sekä viihtyvyyttä.

Merkos sijaitsee Riihimäen keskustasta lounaaseen, aivan taajaman ulkopuolella, moottoritien varrella
Merkos sijaitsee Riihimäen keskustasta lounaaseen, aivan taajaman ulkopuolella, moottoritien varrella

Merkos on rakennettu 1999 Riihimäen kaupungin läntiselle laidalle, keskusta taajaman ulkopuolelle moottoritien varrelle. Kauppakeskusta on laajennettu useaan otteeseen vuosien saatossa. Merkoksen alueella sijaitsevat mm. Citymarket, apteekki, H&M, Tokmanni, Jysk, Biltema, Masku ja Gigantti. Alueella tuetaan ympäristöystävällisempää autoilua, sillä siellä saa ladattua sähköauton ja tankattua kaasuauton. Citymarketin takaa löytyy myös Rinki-ekopiste ja Suomen korkein lippusalko, joka tosin ei enää taida olla Suomen korkein. Lippusalko on pystytetty jo ennen Merkosta, vuonna 1997 80-vuotisen Suomen kunniaksi (lähde).

Tutustumiskierros Merkokseen autoillen
Tutustumiskierros Merkokseen autoillen

Kävimme Merkoksessa autoajelulla tiistaina 14.11. Kiertelimme aluetta ja pohdimme ryhmätyön toteutusta. Ihmettelimme liikennemerkkejä ja pihan kuntoa. Merkos vaikuttaa jääneen kehityksestä jälkeen, koska sillä ei ole omaa Facebook-sivua saati sitten muita somekanavia tai ihan tavallisia nettisivuja. Päätimme mennä myöhemmin uudestaan koko ryhmällä liikennekävelylle ottamaan kuvia ja tutkimaan tarkemmin minkälaisia liikenneratkaisuja alueelta löytyy. Kun olimme lähdössä pois Merkokselta, näimme kun joku ajoi henkilöautolla Tokmannin viereistä jalkakäytävää. Siitä hän koukkasi autonsa parkkiruutuun ilman, että mennessä tai lähtiessä tarvitsisi peruuttaa.

Mietimme millainen asiakaskunta Merkoksella mahtaa olla sijaintinsa vuoksi. Päättelimme, että sinne on miellyttävintä kulkea autolla. Sinne pääsee myös bussilla, pyörällä ja kävellen.  Siellä saattaa olla helppoa käydä työmatkalla ohi kulkiessa. Autolla kulkeville vanhuksille Merkos voi olla helposti lähestyttävä paikka verrattuna keskustan liikenteeseen.

Merkos näkyy moottoritielle hyvin pohjoisesta tullessa. Etelästä tullessa siitä on jo ajanut ohi, kun sen  näkee. Merkosta voisi mainostaa enemmän moottoritien varrella, jotta sinne saataisiin enemmän asiakkaita.

Seuraavassa postauksessa käsittelemme kaavoitusta.

Aurinkoista loppuviikkoa toivoo Liikenteen Likat Tiina Norr, Janita Joensuu, Suvi Tammilehto, Katariina Oras ja Riikka Mustonen

Leave A Reply