Liikenteen Likat: Field’s

0

Kööpenhaminan Ørestadissa sijaitseva Field’s on Tanskan toiseksi suurin ostoskeskus. 145 kaupan ostoskeskus on avattu vuonna 2004. Field’sillä on nettisivut osoitteessa fields.dk ja kauppakeskus löytyy myös Facebookista ja Instagramista. Sillä on myös mobiiliaplikaatiot App Storessa ja Google Playssä.

Field’s sijaitsee Kööpenhaminan keskustan ulkopuolella

Kaavoitus

Ramboll rakensi/rakennutti Ørestadiin metrolinjan jo ennen kuin sinne oli rakennettu muuta. Heillä oli vahva usko siihen, että Kööpenhaminan kaupunki tulee laajenemaan siihen suuntaan ja niin kävikin. Field’s on rakennettu aivan metropysäkin viereen. E20 moottoritie kulkee kauppakeskuksen vierestä.

Metropysäkki rakennettiin ennen Field’siä

Vaikka Field’s sijaitsee noin 6 kilometrin päässä keskustasta, matka ei tunnu pitkältä eikä paikka syrjäiseltä, vaan päinvastoin. Field’sin ympäristö on vielä melko väljään rakennettua aluetta, mutta sitä ollaan tiivistämässä ja tekemässä yhtenäisemmäksi lisärakentamisella.

Wikipedian mukaan Field’s on 115 000m2 laajuinen ja siihen kuuluu 3000 autopaikkaa. Autopaikkoja on siis 1 noin 38 liiketilaneliömetriä kohden, mikä on jopa enemmän kuin Riihimäen Merkoksessa (1 ap/70m2). Field’sissä kaikki autopaikat on piilotettu parkkihalliin maan alle, joten ne eivät vie katutilaa rakentamiselta. Ensimmäinen tunti pysäköintiä on ilmainen – 3 tuntia maksaa 20 kr.

Field’sin pysäköintihallissa oli paljon autoja

Polkupyörille on varattu tilaa parkkihallista ja niille on myös telineitä kauppakeskuksen ulkopuolella kevyen liikenteen väylän varressa. Parkkihallissa on pyörän huoltomahdollisuus sekä sähköpyörän latauspiste. Erotetut pyörä- ja jalankulkuväylät ovat hyvin leveitä.

Parkkihallissa on varattu tilaa polkupyörille
Myös ulkona on paljon tilaa polkupyörille

Liikenneturvallisuus

Vaikka kauppakeskuksen edustalla tehtiin tietöitä, suoja-aidat oli laitettu selkeästi, eivätkä työt haitanneet juurikaan kauppakeskukseen kulkemista. Pääsisäänkäynnille johtavat suojatiet ovat leveitä ja ylitysmatkat lyhyitä mm. keskikorokkeen ansiosta. Kevyen liikenteen väylät ovat miellyttävän leveitä, vaikka jalkakäytävällä on pyörätelineitä. Jalkakäytävät ja pyörätiet erottuvat selkeästi.

Field’sin viereinen tietyömaa oli hyvin aidattu

Parkkihalliin kävely ulkopuolelta on selkeästi kielletty merkeillä eikä alueella muutenkaan juurikaan joudu autoja väistelemään. Parkkihallin käytävät vaikuttavat ainakin ilman autoa tehdyn tarkastelun perusteella sopivan leveiltä. Käytävillä on myös hidastetöyssyjä hillitsemässä ajonopeuksia. Kauppakeskukseen johtavien ovien eteen on laitettu suuret betoniesteet, jottei auto pääse ajautumaan ovesta sisään tai vastaavasti vaikkapa ostoskärry karkaamaan vauhdilla autojen sekaan. Hankalampiin kulmiin on sijoitettu liikennepeilejä havainnoinnin avuksi.

Parkkihalliin ei saa kävellä tästä
Parkkihallissa on hidastetöyssyjä
Betoniporsas oven edessä ennaltaehkäisee onnettomuuksia
Parkkihallin hankalimmissa kaarteissa on liikennepeilejä

Ainoa liikenneturvallisuuden kannalta epäilyttävä asia oli kauppakeskuksen eteläseinustalla olevat jonkinlaiset rakennustyöt. Aluetta ei oltu juurikaan rajattu ja siitä oli suora kulkuyhteys jonkinlaiseen kauppakeskuksen jätekatokseen tai mikä lie.

Eteläpuolen rakennustyömaa oli suojaamaton
Rakennustyömaan viereltä pääsi roskakatokseen

Esteettömyys

Kauppakeskuksen pääovet ovat katutasoa ylempänä. Pääoville pääsee portaita sekä ramppia pitkin tai hissillä. Portaissa on tukevat kaiteet. Pääovi on suurehko pyöröovi, jossa esteettömyys on otettu huomioon pyörätuolipainikkeella, jolla oven pyörimisvauhtia voidaan hidastaa. Pääovien edessä on myös penkkejä. Takaovi on katutasossa ja heti ulkoa on opastus hissille. Parkkihallissa invapaikat löytyivät asianmukaisesti aivan kauppakeskuksen oven tuntumasta. Ulko-ovien eteen on laitettu runsaasti huomionastoja. Ympäristö oli muutenkin sileää ja helppokulkuista.

Pääovelle pääsee rappuja pitkin
…tai ramppia pitkin…
…tai hissillä.
Napista saa pyöröoven pyörimään hitaammin

Julkinen liikenne sekä viihtyvyys

Field’siin pääsee helposti bussilla ja metrolla, joista kumpikin pysähtyy aivan pääoven tuntumassa. Julkisia kulkee keskustan ja kauppakeskuksen välillä tiheään ja matka kestää noin 10 minuuttia. Kauppakeskuksen saavutettavuus niin julkisilla, autolla kuin polkupyörälläkin vaikuttaa erinomaiselta.

Opaste pysäköintiin, metrolle sekä bussille

Field’s on hienon, siistin ja modernin näköinen, vaikka se on rakennettu vuonna 2004, eli ikäeroa Merkokseen on vain 5 vuotta! Kauppakeskuksen takapuolella on vähän sotkuista ja rojua siellä sun täällä sekä siistimätöntä ruohoaluetta. Myös vähän harmaan ja kolkon näköistä, kun poistutaan siistimmältä etupuolelta. Parkkihalli on järjestelmällinen ja siisti.

Hyvää joulun odotusta toivoo Liikenteen Likat Tiina Norr, Janita Joensuu, Suvi Tammilehto, Katariina Oras ja Riikka Mustonen

Leave A Reply