Mustavalkoiseen maailmaasi värejä – voiko elämä helpottua?

0

“Miksi haluat opettajaksi?” “Mitä hyötyä opinnoista muka on?” “Ei kyseisistä opinnoista ole mitään hyötyä, kun et sinä opettajan virassa työskentele!” “Tuleeko sinusta joku sellainen amisten opettaja?” “Aiotko vaihtaa työpaikkaa?” Muitakin kommentteja kuulin ja kuulet myös sinä, jos haet ammatillisen opettajan opintoihin.

Kuulin myös toisenlaisia kannanottoja. Moni kertoi opiskelleensa opettajan pedagogisen pätevyyden. He eivät kyseenalaistaneet opintojani. Sen sijaan he kertoivat toimineensa konsultteina, kouluttajina, asiantuntijoina, yrittäjinä ja monissa muissa tehtävissä. Opinnot antoivat heille uusia tapoja tuoda tärkeitä asioita esille.

Tähän väliin heitän kysymyksen: Oletko joskus ollut tylsällä luennolla? Sellaisella, jossa kengille mumiseva professori toistaa kaiken valkopohjaiselle dialle kirjoitetun tekstin. Välillä tuo professori hyppii diojen yli mumisten: “Tämähän me jo käytiin läpi.” Luennon jälkeen sinulla on yhtä sekava olo kuin esiintyjällä.  Millainen olisi luento, jossa mielelläsi olisit? Mahdollisesti kiinnostusta lisäävä ja mukaansa tempaava, ehkä kysymyksiä herättävä?

En työskentele lehtorina, tuntiopettajana tai muutenkaan opetustoimen alalla. Työskentelen asiantuntijana. Monen asiantuntijan työhön kuuluu luennointi kuten myös minulla. Työssäni laadin ohjeita ja järjestän käytännön harjoituksia, joista esimerkkinä poistumisharjoitukset. Saatan aamupäivällä luennoida jostain aiheesta ja iltapäivällä valmistautua toisen aiheen opetusvideossa esiintymiseen.

Hain opiskelemaan parantaakseni esiintymistaitojani sekä ollakseni parempi luennoitsija ja kouluttaja. Tunnustettakoon, että opettajan työ on kiinnostanut minua viimeisten vuosien ajan. Opintojen ollessa loppusuoralla opetusala alkoi kiinnostaa entistä enemmän. Ehkä minusta tulee tuntiopettaja.

Hypätään nyt kirjoituksessani laajempaan samalla filosofisempaan suuntaan — tämän kirjoituksen otsikkoon eli mustavalkoiseen maailmankuvaan ja putkinäköön. Todistettavasti opiskelu tuo värejä kuviin. Kukapa meistä haluaisi elää mustavalkoisessa maailmassa? Ehkä he, jotka eivät tiedä väreistä. Opiskelu avartaa maailmankatsomusta ja auttaa meitä näkemään asioiden eri sävyt.

Opiskelin opintoni verkko-opintoina. Se oli minulle sopiva tapa opiskella. Jollekin toiselle sopii monimuoto-opiskelu ja jollekin toiselle lähiopiskelu. Oppimistyylejä ja -tapoja on monia. Itse opinnot oli HAMK:n puolesta hyvin suunniteltu sekä ne olivat rakentavia ja eteenpäin vieviä. Opintojen aikana sai tietoa esimerkiksi ihmisen kehitysvaiheista, erilaisista opetusmenetelmistä ja jopa itsestään.

Mikäli haluat paremmaksi esiintyjäksi tai jopa oppia viestimään paremmin, on aikasi täyttää hakupaperit. Jos hakuajankohta ei ole ajankohtainen, voit opiskella etukäteen kasvatustieteiden perusopinnot. Onnea opettajan opintoihin hakuun!

Antti Prepula
AmO, VE18b

Leave A Reply