Näin haet ja löydät haluamasi aineiston helposti HAMKin kirjastosta

0

HAMKin kirjastot sijaitsevat seitsemällä eri kampuksella ja kirjaston kokoelmien aineistot painottuvat koulutusalakohtaisesti. Kaikkien kampuskirjastojen aineistot ovat kaikkien kirjaston asiakkaiden käytössä ja aineiston saa kätevästi noudettavaksi oman kampuskirjaston varaushyllyyn, vaikka aineisto sijaitsisikin toisessa kampuskirjastossa.

Kampukset ja niiden koulutusalat ovat

  • Hämeenlinnan korkeakoulukeskus: liiketalous, rakennustekniikka, tietojenkäsittely, muotoilu, kasvatustiede, sosiaaliala ja hoitotyö
  • Evo: metsätalous
  • Forssa: kestävä kehitys ja hoitotyö
  • Lepaa: puutarhatalous ja rakennettu ympäristö
  • Mustiala: maatalous ja hevostalous
  • Riihimäki: kone- ja tuotantotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka sekä liikenne
  • Valkeakoski: sähkö- ja automaatiotekniikka sekä liiketalous

Kun kiertelet kirjaston hyllyjen välissä, niin huomaat, että aineistot on hyllytetty aihepiireittäin (puhutaan hyllyluokituksesta) ja niille on annettu hyllysijainnin mukaan numero, joka osoittaa kyseiseen aihepiiriin kuuluvat teokset. Hyllyluokitukset vaihtelevat hieman kampuksittain.

Kirjoille on myös määritelty avainsana, jonka avulla löytää teoksen aakkostettuna hyllystä – sanana hyödynnetään joko teoksen nimen ensimmäistä sanaa tai tekijän sukunimeä.

HAMK Finnasta hakien teoksen löytää tehokkaimmin teoksen tai tekijän nimellä. Hakutuloksista näkee, millä kampuksella teos on ja sen hyllysijainnin. Kannattaa myös muistaa, että HAMKin kirjastossa on tarjolla laajasti aineistoa verkkokirjoina ja e-artikkeleina ja niihin on suorat linkit HAMK Finnan hakutuloksissa. Niihin pääsee käsiksi, kun vain muistaa kirjautua HAMKin tunnuksilla sisään.

Evon, Lepaan ja Mustialan museokokoelmat ovat osittain luetteloituja ja niiden tiedot näkyvät HAMK Finnan hakutuloksissa. Museokokoelmien aineistot eivät kuitenkaan ole avoimesti käytettävissä eikä niistä lähetetä kaukolainoja. Museokokoelmien aineiston käytöstä tutkimus- tai opiskelutarkoituksiin sovitaan aina erikseen tapauskohtaisesti.

HAMK Finnaa silmäillen – näin haet teoksen verkon kautta

HAMK Finna -verkkokirjastossa aineistoa voi selailla monella tavalla. Tässä konkreettisia vinkkejä haun tehokkaaseen käyttöön.

Aineiston hakeminen kannattaa aloittaa niin, että kirjoittaa HAMK Finnan hakupalkkiin joko aihepiirin (esim. ”business and marketing”, ”nuorisotyö”, ”sähkötekniikka”…), teoksen nimen tai tekijän nimen. Laajoissa aihepiireissä kannattaa hyödyntää synonyymeja ja tarkentavia hakusanoja. Tähtimerkillä * saa haettua kaikki sanamuodot (esim. mielenterv*). Lisää ohjeita hakulausekkeen muotoiluun.

Hakutuloksiin noudetaan kaikkien HAMKin kirjastojen kokoelmien aineistot. Kunkin kirjan kohdalla olevat värikoodit ja symbolit vihreä pallo ja punainen ruksi kertovat, onko kirjaa saatavilla kampuskirjastossa vai ei.

Avaamalla hakutuloksen otsikosta pääsee näkemään varausjonon tilanteen, lähimmät eräpäivät ja kuinka monta kappaletta teoksesta on saatavilla kirjastossa. HUOM. Jos ehdottomasti haluat jonkin teoksen, kannattaa siihen laittaa varaus, sillä kirja saattaa mennä lainaan ennen kuin ehdit hakemaan sen hyllystä.

Hakuesimerkki: haetaan teos HAMK Finnasta kirjoittamalla hakusanaksi kirjan nimi Tutki ja kehitä. Haku ehdottaa (ks. kuva alla) ensimmäiseksi v. 2015 painosta, toisena tuloksissa on v. 2005 painos ja kolmantena e-kirja, jonka saa Ellibsin kautta (linkki löytyy kirjan hakutuloksesta – muista kirjautua sisään HAMKin Finnaan HAKA-kirjautumisen kautta, jotta pääset lukemaan teosta).

Hakutuloksista Hämeenlinnan kampuksen opiskelija näkee, että Tutki ja kehitä ei ole saatavilla Hämeenlinnasta, mutta siihen on mahdollista tehdä varaus, jolloin saat sen noudettavaksi varaushyllystä. Jos sen sijaan opiskeleekin Lepaalla, saisi teoksen noudettua heti hyllystä – se löytyisi hyllystä hyllyluokasta 001.8 aakkostettuna sanan ”TUTKI” mukaisesti.

Jos hakee vain pelkällä aihepiirin hakusanalla, hakutuloslistassa hakua kannattaa lähteä rajaamaan haun oikealla puolella olevasta Rajaa hakua -valikosta (ks. kuva alla). Jos haluat tietää, mitä Hämeenlinnan kampuskirjastossa on kannattaa Toimipisteeksi valita: Hämeenlinna ja Aineistotyypiksi: kirja.

Hakutuloksissa ylhäällä oleva Järjestä -vetovalikko antaa mahdollisuuden vaihtaa hakutulosten järjestystä esimerkiksi uusimmasta vanhempaan aineistoon (ks kuva alla – valittuna Vuosi (uusin ensin).

Hakutuloksissa voi vaihtaa välilehteä ja siirtyä katsomaan HAMKin kokoelmiin hankittuja e-kirjoja tai tietokannoissa sijaitsevia kansainvälisiä e-aineistoja. E-aineistojen kohdalla on linkkejä, joista pääsee etenemään tietokantoihin.

Jos haluat lukea nimenomaan e-aineistoa, se on mahdollista HAMKin opiskelijoille ja henkilökunnalle. On tärkeää muistaa kirjautua sisään HAMKin Finnaan HAMKin (opiskelija)tunnuksella – tällöin sinulla on pääsy aineistoihin. Jos et jostain syystä pääse kirjautumaan tai sinulla on ongelmia e-aineistojen avaamisen kanssa, ole yhteydessä kirjaston asiakaspalveluun.

Finnan käyttäjäkyselyssä nousi esiin toive, että Finnassa voisi näkyä teokset samaan tapaan kuin silmäilisi kirjaston hyllyjä. Teknisesti tämä onkin mahdollista niin, että hakee hyllyluokan mukaan (hyllyluokka täytyisi tällöin tietää etukäteen). Tarkennetussa haussa voi hakukenttään kirjoittaa hyllyluokan numeron ja valita hakukohteeksi (Kaikki osumat -kohdasta) ”Hyllyluokka”.

Jos haluat nähdä HAMK Finnan kaikki aineistot kerralla, voit tehdä myös tyhjän haun hakupalkissa painamalla enter tai klikkaamalla haku-painiketta (suurennuslasi).

Hyllyjä silmäillen – näin löydät teoksen kirjaston hyllystä

Kirjaston hyllyjen päädyissä on opasteet, joista löydät hyllyluokat. Kannattaa huomata, että laajimmissa luokissa kirjojen sijainti usein jatkuu seuraavaan hyllyyn – kunkin hyllyluokan sisällä aakkostus menee A:sta Ö:hön ja jos teos alkaa numerolla, on se hyllyluokituksen mukaan sijoitettu ensimmäiseksi.

Tarkempi kirjan numerointi ja aakkostus löytyy HAMK Finnasta kunkin teoksen kohdalta samalta riviltä kuin kampuksen nimi löytyy (ks. ylempänä olevia kuvia Finnan hakuesimerkeistä).

Ohessa esimerkkinä kuva kuvalta eteneminen kun haetaan hyllystä Ikkunoita tutkimusmetodeihin 1 -teoksen uusinta painosta, jonka hyllysijainti on 001.8 IKKUNOITA ja paikkana Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen kirjasto.

hyllynpääty
Hyllynpäädyssä on opaste, josta löytyvät hyllyluokat ja minkä aihepiirin teoksia luokkaan on sijoitettu. Nyt hakusessa on luokka 001.8. Se on hyllyssä luokan 001 jälkeen (nuoli osoittaa mistä lähdetään liikkeelle) ja jatkuu useamman hyllykön välin.
hyllyn kirjat
Etsitään teosta luokasta 001.8 ja se on aakkostettu hyllyyn sanan IKKUNOITA mukaisesti.
kirjojen kylkitarrat
Lähikuva kirjan kyljestä – tarrasta löytyy hyllyluokka ja avainsana. Tätäkin teosta on useampi painos, joten kannattaa tarkistaa vielä kirjan ensimmäisiltä sivuilta, mikä painos on kyseessä.
kirja löytyi hyllystä
Nyt löytyi! Tämä on uusin painos Ikkunoita tutkimusmetodeihin 1 -osasta.

Mukavia löytöretkiä ja lukuhetkiä kirjaston kokoelmien parissa! Muista, että jos et löydä aineistoa niin aina saa tulla kysymään apua kirjaston henkilökunnalta. Autamme mielellämme!

Kirjaston kokoelmasivuilta löydät koottuna tietoa HAMKin kirjaston kokoelmista ja kuinka voit jättää aineistonhankintaehdotuksen.

Kirjaston kevään 2019 koulutustarjonta. Tarjolla on koulutusalakohtaisia tiedonhakupajoja ja matalan kynnyksen kyselytunteja, joille ei tarvitse ilmoittautua.

Comments are closed.