Kirjan matka kirjaston kokoelmiin

0

Tule mukaan seikkailuun ja matkaa yhdessä Kimalaisen kyydissä -teoksen kanssa halki kirjojen hankintaprosessin. Matkalla opit lyhyiden tietoiskujen ja kuvien avustamana, millaisten vaiheiden kautta kirja oikein saapuukaan kirjastoon lainattavaksi.

Matka alkaa Maijan hankintaehdotuksesta…

Nyt jo useina kesinä uutisoitu kimalaiskato alkoi toden teolla huolestuttaa Maijaa, kun kodin terassin hyönteishotellissa ei ole juurikaan vieraillut pörriäisiä. Hän bongasi netistä uutuuskirjan, joka kertoo kimalaisten merkityksestä luonnolle ja ruoantuotannolle: Kimalaisen kyydissämatka mesipistiäisten maailmaan.

Kimalaisen kyydissä kirja

”Tämä kirjahan voisi kiinnostaa opiskelukavereitakin!”, Maija toteaa luettuaan kirjaesittelyn ja päättää ehdottaa kirjaa hankittavaksi kirjastoon.

Ehtiiköhän kirja saapua lainattavaksi ennen kesälomia? Maija käy vielä tarkistamassa tilanteen booky.fi -verkkokirjakaupasta: ”Pikatoimitus 1-4 arkipäivää, tämähän ehtii hyvin! Mutta aivan saman tien ei tätä varmaan saa, kun kirja varmaan käsitellään jollain lailla lainausta varten…”.

Hankintalomakkeen lähetettyään, Maija jää jännittyneenä odottelemaan yhteydenottoa. Meneeköhän ehdotus läpi…?

Kirjaston aineistotiimin kokouksessa lyödään viisaat päät yhteen ja pohditaan kesän tulevia kirjahankintoja. Maijan ehdotus hyväksytään yksimielisesti ja se päätetään tilata Lepaan ja Mustialan kampuskirjastoihin. Aiheensa vuoksi, se sopii hyvin molempien kokoelmiin.

Maija saa sähköpostiinsa iloiset uutiset ja jää odottelemaan kirjan saapumista.

Kirja tilataan kirjastoon

Kirjastossa tehdään iso kirjatilaus verkkokirjakaupasta, johon Kimalaisen kyydissä -teoskin pääsee mukaan.

Toimitusaika-arvio kuva
Kuvakaappaus toimitusajasta Kirjastopalvelun Aarre-verkkokaupasta.

Maija teki teokseen itselleen varauksen ja saa siten kirjan ensimmäisenä asiakkaana lainaksi.

Kirjastolaisen juhlaa: kirjatilaus saapuu!

Kirjalaatikoita

Vau! – aineistotiimiläisten sydäntä lämmittää, kun odotettu kirjatilaus saapuu.

Tehojumpan puolestaan saa, kun kantaa kirjalaatikoita postihuoneesta työhuoneeseen (kuvan tapauksessa saatiin jo apuvoimia). Huomaa taustalla olevat pahvipinot – aiempien tilausten pahvipakkauksia hyödynnetään esimerkiksi kaukolainojen lähetyksiin.

Kierrätys kunniaan!

Tilatut kirjat

Tilauksen sisältö puretaan sivupöydälle odottamaan lajittelua. Tarkistetaan, että kaikki tilatut kirjat saapuivat ja hoidetaan lasku kuntoon.

Kirjat hyllyssä

Tämä hylly on pyhitetty hankituille kirjoille – uutuuskirjat lajitellaan aina kampuksittain odottamaan käsittelyä.

Sama kirja voidaan laittaa saataville eri kampuksille, riippuen kuuluuko se kyseisen kampuksen oppiaineisiin, myöskin arvioiden sen lainaustarve kunkin kampuksen kohdalla.

Kimalaisen kyydissä -teos saa väliinsä dramaattisen punaisen lapun (joka ei muuten kirjastossa tarkoita jäähyä). Punainen lappu laitetaan nimittäin niiden kirjojen väliin, joihin on varauksia – ne käsitellään tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Maijan varaus otetaan siis saman tien käsittelyyn.

Kimalaisen kuvailu

Sisällysluettelon lisääminen tietokantaan

Kirjan tiedot kuvaillaan eli kirjataan ylös tietokantaan. Esimerkkinä kuvailutiedosta yllä olevassa kuvassa lisätään sisällysluetteloa tietokantaan niin, että se näkyy lopulta HAMK Finnassa. ks. hakutulos alta.

Tiedot HAMK Finnassa

Kaikki HAMK Finnan kirjavalikoimien tekstit ovat tarkkasilmäisen kuvailijan työn tulosta.

Kuvailutietojen tarkoituksena on antaa mahdollisimman paljon tietoa kirjastossa saatavilla olevasta aineistosta ja samalla helpottaa aineistojen löytymistä verkkokirjaston syövereistä. Maijankin on mahdollista hakea kirjan tiedot jo Finnasta ja nähdä teoksen tiedoista, missä vaiheessa kirjan käsittely on:

  1. Tilattu (tarkoittaa, että kirja ei ole vielä saapunut kirjastoon)
  2. Käsiteltävänä (kirja odottaa leimoja, tarroitusta ja kuvailua)
  3. Saatavilla / varattu (riippuen onko aineistoon tehty varaus).

Askartelutuokio: leimataan ja tarroitetaan

Kuva työpisteeltä

Työpisteen äärellä on tärkeitä työkaluja niin sanottuja viimeisiä silauksia varten: leimasimet ja nidetarrat.

Kirjan leimaus

Leimoja lyödään kirjaan useammalle sivulle, jotta tiedetään, minkä kirjaston kokoelmiin teos kuuluu.

nidetarra

Kirjan taakse laitetaan viivakoodillinen nidetarra, joka on eri kuin kirjan takaa löytyvä ISBN-numerosarja. Jokaisella kirjalla on omat numerot, jotka yksilöivät kaikki kirjat. Siten kirjat pystytään löytämään helposti kirjaston tietokannasta pelkän numeronkin perusteella.

selkätarra

Kuvan selkätarra puolestaan kertoo, että kirja on Lepaan kokoelmissa.

Mistä sen sitten näkee?

Merkintä Hamkl osoittaa, että kirja kuuluu HAMKin kirjaston kokoelmiin ja l-kirjain symboloi Lepaan kampusta. Numero 59 on kirjan hyllyluokka eli sen sijainti hyllyssä aihepiirin mukaan. Kirjat aakkostetaan hyllyyn teoksen nimen mukaan eli kirja löytyy K-kirjaimen kohdalta hyllystä.

Kimalainen lähtee reissuun

Postilaatikko

Kirjaston sisäisen postin mukana Kimalainen lähtee vihdoin lentämään omalle kampukselleen – siellä se käsitellään asiakaspalvelussa (palautetaan).

Kimalaisen kyydissä -teoksessa on Maijan varaus, joten se siirtyy kirjaston varaushyllyyn. Maija saa tästä kirjastolle ilmoittamaansa sähköpostiin ilmoituksen:

Varaamasi aineisto on noudettavissa.

varaushylly

Varaushyllyssä kirja löytyy joko oman sukunimen mukaan sijoitettuna tai sitten oman varaustunnisteen alta (tunnuksen saa itse määrittää, jos ei halua, että nimi näkyy muille asiakkaille).

kirja lainattu

Maija tutkii kirjan välissä olevia lappuja – ”Jes, nyt löytyi, sukunimen kohdalta”.

Maija lainaa vielä kirjan lainausautomaatilla: Oi onnea on saada käsiinsä uunituore kirja kesälukemiseksi.

~

Tähän päättyy hankintaprosessi Kimalaisen kyydissä ja alkaa uusi kirjan seikkailu, lukijan matkassa.

 

Lue lisää kirjaston kokoelmista verkkosivuillamme.

Aineistotiimin tavoittaa: kirjasto.aineistot@hamk.fi

Tästä linkistä pääset suoraan Hankintaehdotus-lomakeelle.

Comments are closed.