Jouluntoivotus HAMKin kirjastosta ja top-5 kirjat joululomalle

0

Lue HAMKin kirjaston jouluisat kuulumiset ja kurkkaa henkilökunnan laatimia top-5 kirjalistoja joululoman kunniaksi. This blog post is only in Finnish, but HAMK Library wants to wish Merry Christmas and Happy New Year 2019 equally to all our customers.

Kirjakuusi

HAMKin kirjastossa virittäydyttiin joulutunnelmaan jo marraskuun puolella, kun 30.11. järjestimme Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen kirjastossa kirjakuusitalkoot, jossa saatiin poistoon menevistä käsityön kirjoista koottua komea kuusi.

Ps. Kun kuusi puretaan tammikuussa, kyseiset kirjat laitetaan myös yleiseen jakoon – käy poimimassa omasi. 😉

Joulu-kirja-kalenteri

Laadimme myös kirjaisan joulukalenterin, jossa seikkailee opiskelijakunta HAMKOn hamsterimaskotti, Hamko Hamksteri. Hamksteria valokuvattiin kirjaston tiloissa luukuista löytyvien teosten kanssa ja Hamksteri innostui myös kommentoimaan kirjoja sekä kirjaston tiloja ja toimintoja.

”Oli kivaa seikkailla kirjastossa ja tuoda kaikille lämmintä joulumieltä!”, Hamksteri kiittelee.

Oletko jo käynyt kurkkaamassa, mitä kaikkea kalenterista löytyykään?

Joulukalenteriin >

Top-5 kirjat

Joulun lähestyessä voi ajatuksissa pyöriä, millaisen lahjan vielä hankkisi tai mitä voisi kenties itsekin lukea pitkän loman aikana. Kirjaston henkilökunnasta saatiin neljä tietopalvelusihteeriä houkuteltua vinkkaamaan omat top-5 kiinnostavat, hyödylliset ja tutustumisen arvoiset kirjat pukinkonttiin, lainattavaksi tai omaan kirjahyllyyn hankittavaksi. Suurin osa teoksista löytyy myös HAMK Finnasta.

Top-5: Vinkit oman itsen kehittämiseen

  1. Inge Schöps (2016) Jooga : aloittelijoille ja edistyneille
  2. Kimmo Takanen (2011) Tunne lukkosi : vapaudu tunteiden vallasta
  3. Eeva Voutilainen (2015) Ravitsemustaito
  4. Ari-Pekka Lindberg (2015) Täsmäliike : toiminnallinen myofaskiaalinen harjoittelu
  5. Thomas Erikson (2018) Idiootit ympärilläni : kuinka ymmärtää muita ja itseään

 

Top-5: Sekalainen kokoelma

1) Pekka Vahvanen (2018): ”Kone kaikkivaltias: Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan”

Kone kaikkivaltias näyttää digitalisaation kääntöpuolen. Informaatiotulva sirpaloi keskittynyttä ajattelua, ihmissuhteet typistyvät hymiöiksi, yksityisyys katoaa jatkuvan valvonnan myötä ja tekoälyn kehittäminen saattaa olla ihmislajin lopun alku. Meistä on tulossa oman menestyksemme uhreja.Usko teknologiaan on vahva, koska se on pelastanut meidät ennenkin. – Kriittinen ja ajankohtainen teos kyseenalaistaa teknologisen kehityksen välttämättömyyden teknologian kyllästämässä maailmassa, esittäen tärkeän kysymyksen: tuoko kehitys meille enää lisää onnea?

2) Johanna Jasmine (2018): ”Kummitus”

Kummitus on pienimuotoinen olento, jonka yleisiin elinympäristöihin lukeutuvat muun muassa teekupit, maustesirottimet sekä kukkaruukut. Kummitukset ovat harvoin ihmisistä moksiskaan; välillä vaikuttaa jopa siltä, että me olemme niille yhtä näkymättömiä ja yhdentekeviä kuin ne meille. Kummitukset ovat melko välinpitämättömiä ympäristöään kohtaan mutta ne aiheuttavat harvoin konkreettista vahinkoa (poikkeuksina mainittakoon dodolintujen sukupuutto, Turun palo sekä rutto).

Johanna Jasmine (s.1992) on turkulainen sarjakuvataiteilija, -aktiivi sekä kuvittaja. Häntä inspiroi luonto, värit ja kaikenlainen pikkuruinen. Kummitus on hänen esikoisalbuminsa. Kummituksella on myös oma blogi.

3) Robert Zeller (2016): The Figurative Artist’s Handbook: A Contemporary Guide to Figure Drawing, Painting, and Composition 

Tässä täydellinen teos anatomian harjoitteluun. Kauniit piirrokset ja selkeät ohjeet – olen oppinut tämän teoksen avulla paremmaksi käsien ja jalkojen piirtämisessä. Saatavilla HAMK Finnassa!

4) Sami Järvi (2017): ”Milla Marmori ja kadonneen mummon mysteeri”

Millan mummo on kadonnut. Onneksi Millasta tulee isona maailman toiseksi paras yksityisetsivä. Milla seuraa johtolankaa – mummon punaista villalankaa – seikkailuun, joka odottaa taianomaisessa maailmassa mummolan tapetin uumenissa.

Max Paynen, Alan Waken ja Quantum Breakin (videopeli)käsikirjoittajalta Sami Järveltä tuli vuosi sitten lastenkirja, jonka kieli on elävää ja humoristista ja kuvat ihanan värikylläitä. Kirjan on kuvittanut Minttu Wikberg. Hän on palkittu tekstiili- ja vaatesuunnittelija, jonka taidetta on nähty Arabian astioissa, sekä Lapuan Kankureiden ja Finlaysonin tuotteissa. Tästä tulee hyvä mieli niin lapselle kuin aikuisellekin.

5) Nicholas Shaxson (2012): Aarresaaret : miehet jotka ryöstivät maailman

Likainen raha, veroparatiisit ja offshore-järjestelmä – rumin ja salatuin luku globaalin talousjärjestelmän historiassa.

Tämä kirja paljastaa sen, mistä taloustieteen oppikirjat eivät kerro: varakkaiden yksityishenkilöiden varoja on piilotettu offshore-talletuksiin yli 10 triljoonan – kymmenentuhannen miljardin – dollarin arvosta. Veroparatiisit ovat tärkein yksittäinen syy sille, miksi köyhät ihmiset ja maat pysyvät köyhinä ja demokratiat heikkenevät. Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat maailman kaksi tärkeintä veroparatiisia. Suuryritykset pitävät yhä suuremman osan varallisuudestaan veroparatiiseissa, ja pankit ovat niiden ylivoimaisesti suurimpia hyväksikäyttäjiä. Veroparatiisit ovat 1970-luvulta alkaen olleet keskeisesti mukana lähes kaikissa suurissa talousskandaaleissa.

Aarresaaret piirtää älykkään ja tiiviin kuvan monimutkaisesta maailmanlaajuisesta finanssialasta helposti luettavassa muodossa. Nicholas Shaxson on kokenut toimittaja, joka avustaa säännöllisesti Reutersia sekä The Financial Times ja The Economist -lehtiä. Häneltä on aiemmin julkaistu teos Poisoned Wells, the Dirty Politics of African Oil. Hän työskentelee brittiläisessä Royal Institute of International Affairs -tutkimuslaitoksessa.

 

Top-5: Kaikki suositeltavia teoksia, ei paremmuusjärjestystä

Essi Jäntti (2018): Nepsyt – erityistä elämää

”Kirja avaa hienosti nepsyjen elämää ja arkea heidän itsensä kertomanaan. Lukukokemus auttoi ymmärtämään paremmin neuropsykiatrisia oireyhtymiä ja niiden kanssa eläviä.”

Katja Holmala (2018): Ilves

”Tarviiko tästä edes sanoa mitään? Kirjan nimikin puhuu jo puolestaan!” 🙂

Monty Roberts (2018): Hevoskuiskaaja : opi ymmärtämään hevosta

” Todellisen hevosten ymmärtäjän opit yksissä kansissa!”

Päivi Kannisto (2016): Superrikkaat ja rutiköyhät: reppureissulla eriarvoistuvassa maailmassa 

”Reppureissaavan pariskunnan kokemuksia ja huomioita eriarvoisessa maailmassa. Mielenkiintoinen ja avartava lukukokemus.”

Svetlana Aleksijevitsh (2015): ”Tsernobylistä nousee rukous”

”Minulle Tsernobyl on jäänyt jonkinlaiseksi pelottavaksi mysteeriksi. Kirjassa ääneen pääsevät tämän katastrofin henkilökohtaisesti kokeneet ihmiset. Pelottava Tsernobylin tapaus on minusta edelleenkin, mutta nyt ainakin tiedän siitä enemmän. Hieno ja tärkeä teos!”

 

Top-5: Liikunnalla & ruokavaliolla kuntoon

1) Arto Pesola (2013): Luomuliikunnan vallankumous

Luomuliikunnan vallankumous kertoo kehomme pitkästä ja raskaasta, mutta opettavaisesta tiestä entisaikojen kehollisesta raadannasta nykypäivän passiivisuutta pursuavaan ympäristöön.

Ihmiskunnan tuhansien vuosien pyrkimykset ovat saaneet täyttymyksensä: ruokaa on yllin kyllin ja koneet hoitavat työmme ja liikkumisemme. Ei ole kuitenkaan sattumaa, että kehomme maksaa kallista hintaa mielemme ilakoidessa hyvinvoinnin tarjoamien houkutusten paljoudessa. Nykyisen yhteiskunnan ja alkuperäisen elämämme väliin on päässyt syntymään kuilu, mikä on vieroittanut meidät ajattelemaan liikkumista erillisenä yhteiskunnallisena ilmiönä, joka meidän täytyy hankkia lisäominaisuudeksi muiden arkemme muodostavien asioiden rinnalle.

Liikunta ja lihavuus ovat päivän muotisanoja. Media pursuaa toinen toistaan hienompia menetelmiä, taktiikoita ja tarinoita täydellisen liikkujan imagon saavuttamisesta. Huolimatta miljoonista tavoitteellisista ja kannustavista sanoista, monikäyttöisimmistä uusista vempeleistä ja pilkulleen viilatuista harjoitteluohjelmista neliväripaperilla, suuri osa väestöstä ei ole onnistunut aktivoitumaan näiden polkujen kautta. Samalla kun järjestäytyneet liikuttajien ja tutkijoiden rivit huutelevat torneistaan paatostaan, yhä useampi kokee aikansa, kykynsä, resurssinsa ja mielenkiintonsa riittämättömiksi reagoida tähän syyllistävään propagandaan. Kaikista massiivisista panostuksista huolimatta liikkumattomia ihmisiä on enemmän kuin koskaan ennen. Onko tämän huudon sisältö siis oikea? Olisiko suoran ohjailun ja syyllistämisen sijasta ryhdyttävä miettimään, mikä on todellinen tarina arjen haasteiden taustalla?

Luomuliikunnan vallankumous on sankaritarina yhteiskunnan vallitsevien rakenteiden ja pakotteiden – sohvan, auton ja toimistotuolin – kaatamisesta. Luomuliikunnan sanoman sisäistäminen auttaa Sinua löytämään arkeesi ja elämäntilanteeseesi mielekkään ja sopivan tavan palvella kehosi luonnollista toimintaa. Ota kirja käteesi, nouse ylös tuolista ja liity luomuliikunnan vallankumouksen kärkijoukkoihin uusimpaan tutkimukseen perustuvien oivallusten ja konkreettisesti liikuttavien ajatusten siivittäminä!

Arto Pesola on Liikuntafysiologi (LitM) ja tohtorikoulutettava Liikuntabiologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa.

2) Arto Pesola (2015): Luomuliikunnan työkirja

Usein keskitämme valtavasti energiaa vaikkapa tunnin liikuntasuoritukseen pari kertaa viikossa, mutta saatamme istua 11 tuntia passiivisena ja huonossa asennossa joka ikinen päivä. Istuminen on vaarallista, koska se on niin passiivista ja koska istuminen on outo asento kehollemme. Kun vietämme tunteja päivästä passiivisena, kaipaavat mielemme ja kehomme penkistä ylös. Ikävä kyllä, nykyään passiivisuus ei ole valinta, vaan vallitseva olotila. Kaikista vaarallisinta istumisesta tekee se, että istumme niin paljon.

Tämän kirjan mukana saat konkreettiset ohjeet ja vinkit helppoihin taukojumppaliikkeisiin sekä ergonomiseen seisomiseen sekä istumiseen erilaisilla työtuoleilla. Lisäksi luomuliikunnan työkirja kertoo, miksi pinttyneitä tapoja on vaikeaa, mutta mahdollista muuttaa. Eräs nainenkin onnistui tiputtamaan painoa 15 kiloa kuukaudessa vain katsomalla vähemmän telkkaria. Miten tuo on mahdollista? Luomuliikunnan työkirjan tavoitteena on tehdä aktiivisesta valinnasta se normaali valinta sekä sinulle että ympärilläsi oleville ihmisille. Luomuliikunnan työkirja on jokaisen toimiston inspiraatio fiksuun istumiseen.

Teoksen kirjoittanut Arto Pesola toimii asiantuntijajäsenenä Sosiaali- ja Terveysministeriön työryhmässä, jonka on määrä laatia Suomeen istumissuositukset.

3) Timo Kettunen (2017): Miksi syömisestä tuli niin hankalaa

Tieteeseen perustuva, humoristinen ravitsemuskirja, jossa käydään läpi kaikki oleellinen ravintofysiologista aina ruokamedianlukutaitoon saakka. Kirja pohjaa uusimpaan tieteeseen, mutta ei nosta mitään erityistä ruokavaliota jalustalle, vaan pyrkii tarkastelemaan ruokavalioita ja ruokailmiöitä useasta eri näkökulmasta. Vaikka kirja sisältääkin painavaa faktaa, on se helppolukuinen. Kirjan humoristinen kirjoitustyyli on räväkkä vastapaino kuiville tietokirjoille. Kirja on tarkoitettu kaikille ravitsemuksesta kiinnostuneille, mutta se sopii kaikille aloittelijasta ammattilaisiin. Kirja on sekä absoluuttinen totuus ravinnosta, että ei lähellekään sitä.

Timo Kettunen on tunnettu useista blogeista, Terveysmyrskyn FB-sivusta sekä humoristisesta, mutta räväkästä tyylistä käsitellä ja popularisoida terveyteen ja ravitsemukseen liittyviä asioita.

4) Juha Hulmi (2018): Lihastohtori II

Kirja kaikille näyttöön perustuvasta elämästä, treenaamisesta ja omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Helppolukuinen opas järkeviin valintoihin. Moni tavoittelee parempaa hyvinvointia ja sporttista kuntoa. Elämme kuitenkin maailmassa, joka tulvii vaihtoehtoisia faktoja ja valeuutisia. Epäolennaisen erottaminen olennaisesta on vaikeaa, minkä vuoksi moni sortuu humpuukiin. Tutkitulle tiedolle onkin yhteiskunnassa suurempi tarve kuin koskaan. Tieteen popularisoinnista palkittu Juha Hulmi on lihaksia ja fysiologiaa päätyönään tutkiva akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti.

5) Reijo Laatikainen (2015): Herkän vatsan valinnat : suolisto kuntoon ruokavaliolla

Lähes miljoona suomalaista kärsii herkästä vatsasta eli toiminnallisista vatsavaivoista. Niitä ovat esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä ja toiminnallinen ylävatsan vaiva eli dyspepsia. Ongelmille ei löydy elimellistä syytä, mutta ne heikentävät elämänlaatua usein merkittävästi. Yleisiä oireita ovat vatsan turvottelu, kipukohtaukset, ilmavaivat, ylävatsan vaivat, ummetus ja ripuli.

Herkän vatsan valinnat kertoo havainnollisesti, kuinka oireita voi itse helpottaa ruokavaliolla ja elämäntavoilla sekä ravintolisillä. Ruokavalion perusta on FODMAP- eli imeytymättömien hiilihydraattien rajoittaminen – vatsaa ärsyttävien ruokien määrää vähennetään ja tilalle valitaan muita terveellisiä ruokia. Mukana on runsaasti käytännönläheisiä ohjeita ja reseptejä, joiden avulla on helppo parantaa omaa hyvinvointia. Kirjassa on Mats Vuorenjuuren valokuvakuvitus.

Reijo Laatikainen on terveydenhuollon maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, joka on erikoistunut vatsavaivojen hoitamiseen. Hän tekee myös tutkimustyötä ärtyvän suolen oireyhtymästä ja luennoi vatsa-asioista muun muassa terveydenhuollon ammattilaisille.

 

HAMKin kirjasto kiittää kuluneesta vuodesta kaikkia asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan sekä toivottaa:

Oikein hyvää joulua ja onnellista tulevaa vuotta 2019! / Merry Christmas and Happy New Year 2019!

 

Comments are closed.