HAMKILAISET ANTOIVAT FINNALLE ARVOSANAKSI 8

0

Reilut 300 HAMKilaista kertoi marraskuussa mielipiteensä HAMKin Finnasta. Vain muutaman kuukauden kokemuksen perusteella Finna sai kouluarvosanan 8.

Vastauksista 84% tuli opiskelijoilta, tekniikka hyvin edustettuna

Vastauksia saatiin yhteensä 307 HAMKilaiselta, joista opiskelijoita oli 84,4%, opettajia 8,9%, tutkimuksessa työskenteli 3,5%. Pääosa vastaajista edusti teknisiä aloja, liiketalous oli hyvä kakkonen. Kolmannelle sijalle kiri hoitotyö. Erityismaininnan arvoinen on maatalous- ja metsäala, jonka vastausprosentti oli kiitettävän suuri verrattaessa heidän osuuteensa kaikista HAMKin opiskelijoista.

Koulutusalat
Koulutusalat

 

Kaikki tiet vievät Finnaan 

Suurin osa vastaajista joutui Finnaan vähän kuin pakosta: kirjaston tiedonhakulinkit ja uusintalinkit ohjasivat suoraan uuteen palveluun. Osa oli kuullut Finnasta kirjaston tiedotteista ja sähköposteista, ja muutamalla kampuksella oli Finnasta tarjottu erillistä perehdytystä opiskelijaryhmille.

Finnasta haetiin ensisijaisesti kurssikirjoja ja oheisaineistoja

Pääosa vastaajista tuli Finnaan etsimään tietoa: aineistohakua käytti 45,2%, aiheenmukaista hakua teki 18,2%. Kolmannes käytti Finnaa aineistojen varaukseen ja lainojen uusintaan. Pääosa etsi tietoa opiskeluaan varten (74,2%), mutta Finnasta etsittiin tietoa myös tutkimusta varten (9,8%).

Finnasta löydetiin se, mitä tarvittiin ja vähän muutakin

Peräti 88,5% käyttäjistä kertoi löytäneensä etsimänsä. Jopa 64,3 % ilmoitti löytäneensä lisäksi jotakin muuta kiinnostavaa. Haun epäonnistumisesta raportoi 5,4% vastaajista, mutta heistä moni epäili ongelman olevan siinä etteivät osaa käyttää uutta palvelua. Erityisesti e-kokoelmien löytyminen koetaan edelleen hankalaksi.

Finna koettiin ennen kaikkea hyödylliseksi

Parhaat pisteet käyttäjät antoivat Finnalle hyödyllisyydestä, mikä kertoo ehkä enemmän kirjastoluettelojen vakiintuneesta asemasta yleensä. Helppokäyttöisyys ja käytön miellyttävyys rankattiin vastaukissa yhtä hyviksi, samoin aineiston löytyvyys. Finnan tuomalla ajan säästöllä vaikuttaisi olevan näitäkin suurempi merkitys.

amkit vs hamk
amkit vs hamk

Finna sai arvosanaksi 8

Suurin osa vastaajista antoi Finnan arvosanaksi 8 tai enemmän. Peräti 95,5% vastaajista suosittelisi sitä muillekin. Kiitosta Finnan ominaisuuksista sai erityisesti HAKA-kirjautuminen, mikä mahdollistaa kirjautumisen asiakastietoihin ilman kirjastokorttia. Finnalta toivottiin lisää Googlemaisia hakusanaehdotuksia, sekä erilaisia TOP10-listoja.

Arvosana
Arvosana

Millaisia aineistoja Finnasta halutaan löytää?

Pääosa haluaa jatkossakin käyttää Finnaan kirjojen (83,1%) ja e-kirjojen (84,7%) löytämiseen. Myös verkkolehtiä haluttiin Finnaan helposti löydettäväksi (92%). Muuten Finnalta toivottiin ennen kaikkea kattavampaa luotettavan verkkoaineiston tarjontaa.
Kuinka usein käytät Finnaa?

Pääosa vastaajista käytti Finnaa vähintään pari kertaa kuukaudessa. Ensimmäisen kerran Finnaa käyttäviä oli useita, olihan se ollut käytössä vasta muutaman kuukauden.

Käyttötiheys
Käyttötiheys

Luotettavin tieto löytyy edelleen kirjastosta

Finna koetaan kirjaston kokoelmaluetteloksi, joten sen vaihtoehtoina mainittiin erilaisten kirjastojen kokoelmatietokantoja. Google ja Google Scholar saivat vain muutaman hajamaininnan. HAMKin opiskelijat tuntuvat selvästi ymmärtävän, että luotettavan tiedon löytää edelleen parhaiten juuri kirjastosta.

Comments are closed.