5 vinkkiä amk-opiskelijalle: näin hallitset tietoa ja tehostat oppimista

0

Omia opiskelutaitoja ja –tekniikoita voi ja kannattaa kehittää. Lue tästä tiedonhallinnan ammattilaisten vinkit siihen, miten säästät aikaa ja tehostat oppimista.

1. Lue tavoitteellisesti

”Aloita alusta, jatka kunnes tulet loppuun ja sitten lopeta.” Tämä Lewis Carrollin ohje ei sovellu nykypäivän korkeakouluopiskelijan arkeen: tekstejä ei enää lueta alusta loppuun vaan niitä lähestytään kriittisesti, kysyen ja omaan tavoitteeseen verraten. Lisää tavoitteellisesta lukemisesta löydät esim. Julian Lindbergin kirjasta Oppimaan oppiminen. Tai kuuntele Lapin yliopiston opiskelija Laura Jokisen käytännön vinkit tieteellisten tekstien lukemiseen.

2. Tee muistiinpanoja ja kirjaa lähteesi

Muistiinpanoja kannattaa tehdä sekä luennoilla että lukiessasi artikkeleita tai muuta kirjallisuutta. Muistiinpanojen tehtävä on luoda kokonaiskuva aiheesta: keskity luennolla kuuntelemaan ja kirjaa vain olennaiset asiat muistiin. Jos haluat hahmottaa kokonaisuuksia, käytä ajatuskarttaa eli mindmappia. Lisää muistiinpanotekniikoista löydät vaikkapa Ammattisuomen käsikirjasta.  HAMKissa käytettävän APA-viittaustekniikan osaaminen auttaa sinua löytämään käyttämäsi tiedonlähteet myöhemminkin.

3. Tee kysymyksiä ja ajattele kriittisesti

Oli sitten kyseessä luento tai teksti, kysymysten teko edistää oppimista ja syventää omaa ajattelua. Kriittisen ajattelun taito on olennainen osa korkeakouluopiskelua. Lähdekritiikki ja kyky erottaa oikea tieto väärästä ovat erityisen tärkeitä tämän päivän verkkoympäristössä.

4. Käytä tiedonlähteitä monipuolisesti

Ammattikorkeakoulun opiskelijana sinun odotetaan käyttävän luotettavaa ammatillista ja tieteellistä tietoa. HAMKin kirjasto tarjoaa paljon tietoa johon et ole aiemmin päässyt käsiksi: tietokantoja, e-aineistoja ja erilaisia verkkopalveluita. Osallistu kirjaston tarjoamaan tiedonhaun koulutukseen, jossa pääset tutustumaan oman alasi tärkeimpiin tiedonlähteisiin. Ellet pääse osallistumaan, tutustu kirjaston Opi tiedonhakua –sivuihin.

5. Viesti selkeästi

Yksi osa tiedonhallintaa ja ammatillista asiantuntijuutta on kyky viestiä omasta alasta selkeästi ja ymmärrettävästi. Oli sitten kyse esseestä, opinnäytetyöstä tai  suullisesta esityksestä, omaa ilmaisuaan voi aina kehittää. Aloita vaikkapa Viestinnän työkaluista AMK-opiskelijalle.

>>  Lisää opiskelutaitoihin liittyvää kirjallisuutta HAMKin kirjaston kokoelmissa

Comments are closed.