Sustainable Travel Finland & hevosmatkailu, osa 3: Millaisilla hevosmatkailuyrityksillä on STF-merkki?

0

Vastuullisen hevosmatkailun eturintamasta löytyy jo yrityksiä, jotka ovat lähteneet hakemaan sertifikaatteja todisteeksi kestävästä kehityksestään. Ruska Laukka Kuusamossa on jo saavuttanut Sustainable Travel Finland -merkin ja Tahkon loma-alueella sijaitseva Tahko Farmi on kehityspolulla parhaillaan. Molemmat yritykset tuottavat hevosmatkailupalveluita suomalaisille ja kansainvälisille asiakkaille.

Online-alustalla toimiva Sustainable Travel Finland -ohjelma auttaa nimensä mukaisesti yrityksiä kestävän matkailun kehittämisen tielle: seitsemän askeleen prosessi käy läpi kaiken lähtötilanteen arvioinnista toimenpidesuunnitelmaan ja vastuullisuusviestinnästä jatkuvaan kehittämiseen. Ohjelman lopuksi yritys tai alue saa näkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa sekä käyttöönsä STF-merkin, joka uusitaan kahden vuoden välein. STF-merkin on saavuttanut yli 100 yritystä, mutta miten ohjelma soveltuu hevosmatkailuun? Tässä artikkelisarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa tarkastellaan hevosmatkailuyrityksiä, jotka ovat lähteneet mukaan ohjelmaan. Ensimmäisessä osassa käytiin läpi STF-ohjelman kestävän matkailun kehityspolun askeleet ja se, miltä ne saattaisivat näyttää hevosalan yrityksessä. Toisessa osassa pohdittiin kestävän matkailun periaatteiden käytäntöönpanoa hevosmatkailussa.

Ruska Laukassa tunnustetaan oikeus olla hevonen

Ruska Laukka on monipuolisia hevos-hyvinvointipalveluja tarjoava yritys Kuusamossa, Rukatunturin liepeillä. Hevostilan 26 hehtaarin ”pihapiiri” luo rauhaisan ja turvallisen ympäristön asiakastoiminnalle, kuten maastoratsastuksille, sosiaalipedagogiselle hevostoiminnalle ja hevostilavierailuille. Suurin osa tilan eläimistä on suomenhevosia, joista useampi on väritykseltään harvinainen. Tilalla syntyy myös suomenhevosvarsoja.

Ruska Laukka perustettiin vuonna 2006 ja on 15 vuodessa kasvanut kahden hevosen tallista monipuoliseksi, yli 20 hevosen hevostilaksi. Yrittäjä Sanna Kallunki on kouluttautunut niin ratsastuksen ja hevosalan kuin neuropsykiatriankin saralla. Yrityksen arvot näkyvät muun muassa hevosten ja ympäristön hoidossa. Hevoset elävät laumoissa pihatoissa, joiden jaloitteluaitauksissa on liikkumatilaa talvisinkin 2-3 hehtaaria. Elinympäristö ja hoito mahdollistaa lajityypillisten käyttäytymistarpeiden täyttymisen, kun taas yhdessä ammattilaisten kanssa toteutettu ja tieteeseen perustuva hevosenkoulutus rakentaa pohjan kaikille osapuolille mukavaan asiakastoimintaan. Ekologinen kädenjälki näkyy esimerkiksi kosteikon ja perinnebiotooppiniittyjen hoidossa.

Ruska Laukan vastuullisuus on tunnistettua ja tunnustettua: yritys on Suomen Ratsastajainliiton Laatutalli ja sille on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki. Talli on ollut mukana useissa kehityshankkeissa, joiden keskiössä on ollut esimerkiksi hevosen hyvinvointi matkailupalveluissa. Vastuullisuusviestintä on otettu tosissaan: yrityksen kotisivujen ”Arvot” -sivun alta kiinnostunut asiakas löytää runsaasti huolella koostettua materiaalia paitsi Ruska Laukan arvoista myös siitä, miten ne näkyvät käytännössä.

Tahko Farmi kehittää omaa ympäristötoimintaansa

Kuopiossa, Tahkon loma-alueella toimiva elämysmaatila Tahko Farmi tarjoaa matkailijoille monipuolisesti tekemistä. Tilalla on hevosia, aaseja ja monia muita eläimiä, jotka ovat kukin tavallaan osa asiakastoimintaa. Palveluvalikoimaan kuuluu ratsastuksen lisäksi pakohuone, eläinpihaan tutustumista, minimönkijöillä ajamista sekä aasien tarjoamaa ”turpaterapiaa”.

Tahko Farmin toiminnasta vastaa kolmen yrittäjän tiimi, joista jokaisella on oma erikoisosaamisalue. Hevostalouden agrologi Hanna Kraft, hevospalveluohjaaja Ida-Maria Lappalainen ja Green Care -hevostoimija Riina Myöhänen ovat kaikki päätyneet nykyiseen asemaansa ensin työharjoittelun ja myöhemmin työsuhteen kautta. Toimitusjohtaja Hanna on valmistunut agrologiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta vuonna 2019, ja hänen opinnäytetyönsä pohti turvallista ja asiakasystävällistä hevosmatkailutuotetta silloisen työnantajansa Tahko Farmin näkökulmasta. Vastuullisuus on siis ollut keskeinen osa toimintaa jo pidemmän aikaa.

Tilalla on huolehdittu ekologisesta kestävyydestä arjen toiminnoissa mm. kierrättämällä lanta maanparannusaineeksi ja korsijäte Tahkon Rinteiden tasoiteaineeksi. Liiketunnistimella toimivat LED-valot vähentävät sähkönkulutusta ja jätteiden erilliskeräys sekä oma komposti tehostavat raaka-aineiden kierrätystä. Tilan viljelypenkeissä kasvavat viljat ja vihannekset tarjoavat paitsi oppimisympäristön matkailijoille, myös tuottavat herkkuja tilan eläimille. Hevoset asuvat pihatossa, joka antaa mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen ympäri vuoden.

Vastuullisen toiminnan todentaminen jäsenyyksin ja sertifikaatein ei ole Tahko Farmilla vierasta. Tila on Green Care -palveluntuottaja ja Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli. Lisäksi yrityksellä on AA-luottoluokitus ja Ekokompassi-sertifikaatti. Tällä hetkellä tila on mukana Tahkon matkailualueen Sustainable Travel Finland -hankkeessa, jolla tavoitellaan STF-merkkiä koko alueelle. ”Meillä tämä STF-polku alkoi Tahkon alueen yhteisen hankkeen kautta. Osallistuimme hankkeeseen yhdessä usean muun yrityksen kanssa. Koimme silloin, että meillä on resursseja ja mahdollisuus kokeilla, pystyykö maatila vastaamaan STF-merkin tavoitteisiin”, Hanna Kraft kertoo.

Ohjelma on tarjonnut sekä haastetta että apua toiminnan kehittämiseen. ”STF-polku on ollut prosessina pitkä, ja sitä on ollut osittain haasteellista toteuttaa, koska toimimme vuokratiloissa. Jos rakennukset ja tila kokonaisuudessaan olisi oma, meidän olisi helpompi vaikuttaa esim. energian käyttöön ja sen kehittämiseen ynnä muihin teknisiin asioihin. Nyt pystyimme vaikuttamaan vain omiin palveluihimme, ostoihin ja työskentelyyn”, Kraft kuvailee. Hän kokee, että STF-merkin tavoittelu auttoi erityisesti huomaamaan kehityskohtia. ”Hevosmatkailuyrityksessä monesti aika ja resurssit menevät eläinten hoitoon ja palvelun tuottamiseen ja kaikki muu jää vähemmälle. STF-polku ohjasi tarkkailemaan myös muita osa-alueita ja tekemään parannuksia niihin”, Kraft jatkaa.

 

Sustainable Travel Finland -ohjelma on tehty auttamaan matkailuyrityksiä kestävän kehityksen toteutuksessa ja viestinnässä. STF-merkki on jo laajalle levinnyt kestävän matkailun tunnus, jota Visit Finland tekee näkyväksi ja joka kertoo potentiaaliselle asiakkaalle luotettavasti yrityksen arvomaailmasta. STF-merkki soveltuu myös hevosmatkailuyrityksille ja se auttaa yrittäjää kertomaan niin Suomen, hevosalan kuin oman tallinkin matkasta kohti kestävää matkailua.

Teksti: Johanna Äähälä

Kuva: Moona Mäntyvaara (kuvituskuva)

Jos aihe tai STF-merkki kiinnostaa, ilmoittaudu maksuttomaan vastuullisuusvalmennukseen! Valmennus on suunnattu kantahämäläisille yrityksille, ja se sisältää neljä etätapaamista sekä yhden tehokkaan työpajan Forssassa, Hämeenlinnassa tai Riihimäellä. Etävalmennukset järjestetään loka-marraskuun aikana ja työpajat joulukuussa. Kolmas valmennus pidetään keskiviikkona 23.11.2022. Valmennuksen järjestää kolme hanketta: Forssan seudun matkailun digiloikka, Yhdessä eteenpäin ja Evon uusi aika.

Comments are closed.