Siittola ja puolustuslaitoksen yksikkö
Ypäjällä sijaitseva Ypäjän Hevosopisto on kaikille hevosista kiinnostuneille tuttu paikka. Valtion hevossiittola perustettiin Ypäjälle vuonna 1937, siittolan yhteydessä toimi myös hevoshoitokoulu. Vuonna 1946 siittolan yhteyteen sijoitettiin myös kengityskoulu, joka aloitti toimintansa kuitenkin vasta 1948. Valtion hevossiittolan tehtävä oli jalostaa ja kasvattaa maatalous- ja metsätoihin sekä puolustuslaitoksen käyttöön soveltuvia suomenhevosia. Tehtävä määriteltiin valtion asetuksessa.
Hevossiittolaa suunnittelemaan nimitettiin 1800-luvun lopulla komitea, joka tekemiensä tutkimusten tuloksien perusteella päätteli että hevoset kasvavat ja kehittyvät paremmin ylävillä seuduilla. Komitea tarkasti useita Etelä-Suomessa sijaitsevia tiloja joista parhaaksi todettiin Kartanokylän kartano. Pelastuslaitoksen hevosvarikko ja ratsukoulu siirrettiin Ypäjälle vuonna 1933 Lappeenrannasta, ja maille rakennettiin puolustusministeriön rakennustoimiston suunnittelemia uudisrakennuksia, kuten kaksi tiilitallia sekä lautarakenteinen maneesi. Alueella on toiminut myös puolustusvoimien koiratarha sekä sotakoirakoulu.
Ypäjällä toiminut puolustuslaitoksen yksikkö siirtyi Niinisaloon vuonna 1955. Siittolan nimi muutettiin vuonna 1957 Valtion hevosjalostuslaitokseksi ja sen tehtäväksi asetettiin hevoskasvatus sekä hevosjalostukseen ja -talouteen liittyvä tutkimustoiminta. Koulut saivat yhteisen nimen Ypäjän maataloudelliset oppilaitokset vuonna 1961, ja jo vuonna 1969 nimi lyhennettiin Ypäjän maatalousoppilaitokseksi.
Maatalousoppilaitos
Laitoksessa oli mahdollista opiskella hevostaloutta, jonka lisäksi siellä järjestettiin seppäkoulutusta ja lyhyempiä kursseja. Ypäjä aloitti yhteistyön Suomen Ratsastusopiston kanssa 1970-luvulla, joka mahdollisti ratsastuksenohjaaja- ja -opettajakurssit. Laitoksessa toimi kolme erillistä opintolinjaa 80-luvulla, maatalouskoneasentaja, hevosenhoitaja ja hevosten valmentaja.
Laitoksella oli pääasiassa suomenhevosia, mutta vuonna 1986 oppilaitos hankki lämminverisiä ratsu- ja ravihevosia. Ja pian oppilaitoksen nimi vaihtui taas, tällä kertaa nimeksi tuli Ypäjän hevostalousoppilaitos, joka vahvisti oppilaitoksen suuntautumista hevostalouteen.
Suomen Ratsastusopisto aloitti toimintansa Ypäjällä vuonna 1972. Toimintaa varten Suomen Ratsastajainliiton kannatusyhdistys hankki Varsanojan Kansakoulu-nimisen tilan Ypäjän kunnalta. Rakennustyö aloitettiin vuonna -72, jolloin opisto myös vihittiin käyttöön. Opistolla järjestettiin muun muassa SRL:n tuomari-, toimitsija- ja vammaisratsastuskursseja. Toimintaan kuuluivat myös ratamestariseminaarit, valmennusleirit, nuorisoohjaajakoulutuksia ja muita erilaisia kursseja. Opistolla alettiin kouluttamaan ratsastuksenopettajia vuonna 1974. Valmentamassa kävivät muun muassa huippuvalmentajat Kyra Kyrklund, Silja Pursiainen, Jos Lansink, George Morris ja Eric Lette.
Nykytilanne
Vuonna 1993 sekä Ypäjän hevostalousoppilaitos että Suomen Ratsastusopisto lopettivat toimintansa, ja tilalle perustettiin Hevosopisto Oy. Nykyään Hevosopistolla on ammatillisen koulutuksen lisäksi tapahtumia, koulutuksia, majoituspalvelua, ravintolapalveluita, valmennuksia sekä ratsastuskoulu. Hevosopisto ylläpitää myös Vermossa toimivaa ravikoulua, jossa järjestetään kursseja, joilla opetellaan käsittelemään ja ajamaan hevosia sekä poneja. Osaamistason mukaan pystyy etenemään vaikka raviohjastajaksi asti.
Ypäjän Hevosopisto tunnetaan Suomen hevosalan keskuksena, ja keväällä 2017 Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi Hevosopiston virallisesti hevosurheilun valtakunnalliseksi valmennuskeskukseksi, joka mahdollistaa entistäkin tasokkaamman valmentautumisen sekä harjoittelun lähes kaikissa hevosurheilun lajeissa. Viime vuonna valmennuskeskuksen uutena täydennyskoulutussarjana alkoi Tukena huipulle –koulutussarja, joka on suunnattu valmentajille ja muille asiasta kiinnostuneille. Koulutussarjassa on luentoja niin hevosten kuin ratsastajienkin terveydestä.
Ypäjän Hevosopisto on Suomen suurin hevosalan oppilaitos sekä yksi Euroopan suurimmista toisen asteen hevosalan ammattioppilaitoksista. Hevosopisto tarjoaa laajan kattauksen koulutuksia, joita ovat muun muassa hevostalouden perusopinnot, hevostalouden ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sekä erilaisia täydennyskoulutuksia. Näiden lisäksi Hevosopisto tarjoaa esimerkiksi urheiluakatemiatoimintaa kilparatsastajille sekä Hippoksen ravivalmennuskoulutuksia.
Yksi tärkeimmistä Ypäjän Hevosopiston toiminnoista on erilaisten kilpailujen järjestäminen. Hevosopisto järjestää vuosittain useita erilaisia kansallisia kilpailuja, yhden tai useamman kansainvälisen ratsastustapahtuman. Valmennuskeskuksen puitteissa järjestettiin lisäksi useita kilpailuja myös muiden organisaatioiden toimesta. Suurimpia tapahtumia tänä vuonna on Nordic Baltic Championships (, Este-, koulu- ja pararatsastus sekä Vikellyksen CVI & NBCH), Nuorten hevosten Festivaali ( 3-7 -vuotiaat nuoret hevoset kilpailevat koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa) sekä Suomenratsujen Kuninkaalliset ( suomenhevosille,kilpaillaan este-, koulu-, ja pararatsastuksessa). Laajasta tapahtumatarjonnasta jokainen löytää varmasti itselleen kiinnostavan tapahtuman.
Amanda Välkky & Iida Koskinen
Tekstiä varten tehdyssä taustatyössä lähteinä on käytetty Hevosopiston nettisivuja sekä Museoviraston nettisivuja.
Kuva 1. Hevosopiston historia, http://www.hevosopisto.fi/hevosopisto/tarina/
Kuva 2. RKY, http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_kuva_print.aspx?KUVA_ID=106645