Tutkimusvaihdossa Irlannin sydänmailla

0

Touko-kesäkuussa 2023 HAMK Tech -tutkimusyksikön materiaalitekniikan tutkija matkusti keskelle Irlantia selvittämään, onko luonnonmateriaaleista kestäviksi muovien väriaineiksi. Tutkimustyö on yhä meneillään, ja sen tuloksista päästään nauttimaan ensi vuoden puolella.

Matkustin toukokuussa 2023 Hämeenlinnasta kahdeksi viikoksi Athloneen Technological University of Shannoniin (TUS) tutkiakseni muovikappaleiden värjäämistä luonnosta peräisin olevilla väriaineilla. Tarkoituksenani oli selvittää, pysyisikö muovi käyttökelpoisena ja kestävänä epätavallisista väriaineista huolimatta.

TUS on hyvin kansainvälinen yliopisto, jolla on useita kampuksia keskisessä ja läntisessä Irlannissa. Athlonessa, lähes Irlannin keskipisteessä, sijaitsee TUSin osasto, jossa tutkitaan hyvin laajalti erilaisia muoveja ja niiden kestävyyttä. Athlone itsessään on melko hämeenlinnamainen pikkukaupunki kahden isomman kaupungin, Dublinin ja Galwayn, välimaastossa. Kaupungin eloisan keskustan halki virtaa joki, ja joen vartta komistaa värikkäiden talojen lisäksi suuri kivinen linna. Kuulostaako tutulta?

Kestävämpää materiaalia muovaamassa

Luonnonväriaineita tutkitaan, jotta voitaisiin korvata öljystä valmistettuja synteettisiä väriaineita puhtaammilla vaihtoehdoilla. Tutkimusvaihdon alkupuolella pääsin yhteistyössä paikallisen tutkimusryhmän kanssa sekoittamaan mukana tuomiani väriaineita biopohjaiseen muoviin ja sulattamaan seoksista värillisiä muovisauvoja. Tutkimusryhmä koostui erittäin avuliaista väitöskirjatutkijoista, jotka olivat yllätyksekseni kaikkialta muualta paitsi Irlannista. Tämä ei menoa haitannut, vaan irlantilainen yliopistoelämä tuli tutuksi siitä huolimatta.

Muovisauvojen valmistamista seuraavat puolitoista viikkoa kuluivat sauvojen tutkimisen parissa. Tutkimme laboratoriossa materiaaliteknisten laitteiden avulla, kuinka hyvin sauvat kestävät vetämistä rikkoutumatta, kuinka ne käyttäytyvät lämmitettäessä ja millaiset niiden pintaominaisuudet ovat. Tutkimukset jatkuvat yhä Hämeen ammattikorkeakoulussa, ja niillä halutaan selvittää, soveltuvatko valmistamani muovit käytännön sovellutuksiin.

Päivänpaistetta ja perunoita

Kokeet sujuivat TUSin tutkijoiden avustuksella sen verran sujuvasti, että vapaa-ajallekin jäi mukavasti tilaa. Iltaisin kulutin aikaani Athlonen keskustaa ja luontopolkuja tampatessa, paikallista ruokaa (lähinnä perunaa) maistellessa ja aurinkoista säätä paikallisten kanssa ihmetellessä. Sikäläiset muistivat joka käänteessä painottaa, että auringon alla saan ihan väärän kuvan koko maasta – normaalisti kun saarivaltiossa sataa ja tuulee harva se päivä!

Sään lisäksi paikalliset painottivat Dublinin ankeutta ja hehkuttivat sen sijaan Galwayta matkakohteena. Minulla oli onneksi aikaa käydä piipahtamassa molemmissa kaupungeissa viikonlopun turvin, ja vaikka Dublin ei ankea ollutkaan, niin Galway oli kesäkaupunkina omaa luokkaansa. Galway tarjosi avautuvia merenrantamaisemia ja viihtyisääkin viihtyisämmän keskustan kävelykatuineen, pubeineen ja musiikkiesityksineen sekä suureksi virkistykseksi perunatonta ruokaa.

Kaksi viikkoa oli varsin lyhyt aika vierailulle ottaen huomioon tutkimuksen laajuuden ja suuret suunnitelmat. Kaikki oleellinen saatiin kuitenkin tehtyä niin työn kuin vapaa-ajankin saralla. Tutkimusten tuloksista tullaan kirjoittamaan tieteellinen artikkeli yhdessä TUSin tutkijoiden kanssa, ja se aiotaan julkaista materiaalitekniikkaan erikoistuneessa lehdessä.


Kirjoittaja

Juha Jordan, väitöstutkija, HAMK Tech -tutkimusyksikkö

Leave A Reply