Henkilöstövaihdossa Berliinin Freie Universität -yliopistossa

0

Vierailin Berliinin Freie Universität -yliopistossa toukokuussa 2019. Vierailu oli mahdollinen Erasmus+-ohjelman avulla. Aloitin Hämeen ammattikorkeakoulun liikuntasuunnittelijana keväällä 2017 ja siitä asti olen etsinyt tietoa ja tutustunut erilaisiin tapoihin, millä korkeakoulut suunnittelevat ja toteuttavat liikuntapalvelunsa. Valtakunnallisesti se on helppoa Opiskelijoiden liikuntaliiton organisoiman liikuntatoimijoiden verkoston kautta, mutta halusin saada käytännön kokemuksen myös siitä, miten korkeakoululiikunta järjestetään kansainvälisellä tasolla.

Selatessani läpi eri eurooppalaisten korkeakoulujen nettisivuja, huomasin että Saksassa korkeakoululiikunnan tarjonta niin ammattikorkeakouluissa kuin yliopistoissakin on erittäin laaja. Tutustuin tarkemmin maan korkeakoulujen liikuntapalvelujen sivuihin ja Berliinin Freie-yliopisto nousi tässä vaiheessa mielenkiintoiseksi kohteeksi. Otin yhteyttä yliopiston liikuntapalvelujen johtajaan ja vastaus oli suorastaan innostava! Hän toivotti minut tervetulleeksi ja lupasi rakentaa kattavan ja mielenkiintoisen ohjelman vierailulleni. Heillä oli aiempia kokemuksia vastaavista vierailuista ja he ovat myös itse aktiivisia liikkujia kansainvälisesti.

Selvitin omasta korkeakoulustani käytännön asiat Erasmus+ -tuen saamiseksi vierailuuni ja aiemmin olin jo selvittänyt esimieheni suostumuksen matkaan. Hamkin KV-osaston tuki oli kiitettävää ja tarvittavat paperityöt saatiin tehtyä käden käänteessä. Olin aiemmin miettinyt kuinka paljon siihen lomakerumbaan kuluu aikaa, mutta yllätyin tässäkin suhteessa positiivisesti. Sitä ei kenenkään vaihtoa tai vierailua suunnittelevan kannata pelätä lainkaan. 

Lopulta koitti lähdön aika ja olin valmistellut matkani niin ammatillisesti kuin vapaa-ajankin suhteen hyvin. Berliini kaupunkina vaikutti etukäteen todella mielenkiintoiselta ja odotin vierailultani senkin suhteen paljon. En kuitenkaan osannut odottaa lähellekään niin paljoa, kuin lopulta sain.

Vierailuni oli erittäin hyvin suunniteltu ja järjestetty vastaanottavan yliopiston puolelta. Sain kattavan käsityksen heidän liikuntapalveluistaan niin teoriassa kuin käytännössäkin. Vierailimme yliopistoliikunnan järjestämissä liikuntapalveluissa sekä -tapahtumissa, joista mieleeni jäi erityisesti vesiliikuntakeskus purje- ja moottoriveneineen sekä erittäin toimiva tapa järjestää taukoliikuntaa opiskelijoille sekä henkilökunnalle. Vaikka heidän opiskelijamääränsä, resurssinsa ja sitä myöden tarjontansa ovat täysin eri luokkaa kuin meillä, niin sain monia täysin toimivia ideoita myös meidän korkeakoululiikunnan käyttöön. Näitä ideoita olen jo ottanut ja alan ottamaan käyttöön ensi syksystä lähtien.

Toisinpäin ajateltuna uskon ja tiedän, että myös Freie-yliopiston liikuntapalvelujen henkilöstö sai vierailustani paljon. Heidän Suomi-tietämyksensä kasvoi todella paljon ja sain varmasti monta ihmistä innostumaan matkustamisesta tänne pohjoiseen. Käytännön yhteistyömme jatkuu varmasti tulevaisuudessa vastavierailulla meidän korkeakouluumme.

Berliiniin lähtö oli parasta, mitä ammatillisen kasvun ja kehittymisen näkökulmasta pystyin itselleni järjestämään. Myös korkeakouluni saa konkreettisen hyödyn vierailustani nyt meidän ja Freie-yliopiston välille syntyneen yhteistyön muodossa. Ja toki meillä Hamkissa on jatkossa entistä paremmat liikuntapalvelut niin opiskelijoiden kuin henkilökunnankin käytössä.

Kiitos kaikille vierailun mahdollistaneille tahoille!

 

Jari Virtanen, liikuntasuunnittelija

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply