Tietojenkäsittelyn opiskelijat koodaamassa äppiä vaihto-opiskelijoille

0

Joni Korhonen, Valtteri Lattu ja Sami Orkola ovat tietojenkäsittelyn kolmannen vuoden opiskelijoita, jotka ovat tehneet ICT-opintojensa projektina mobiilisovellusta HAMKiin tuleville vaihto-opiskelijoille. Joni ja HAMKin tietohallinnon esimies ja projektin tilaaja Mika Rintala kertovat projektista tarkemmin.

HAMKin koulutuksiin tulee vuosittain kymmeniä kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita ympäri maailmaa. He tarvitsevat usein apua paitsi opintoihin, myös Suomessa asumiseen ja elämiseen liittyvissä asioissa. HAMKilla on aiemmin ollut käytössä vaihto-opiskelijoille tarkoitettu 40-sivuinen Pdf-paketti täynnä infoa Hämeenlinnasta. Tämä päätettiin modernisoida 2018-luvulle ja muuttaa mobiilisovellukseksi, jota on mielekkäämpi ja helpompi käyttää. Sovelluksesta löytyy periaatteessa kaikki info, mitä Suomeen ja Hämeenlinnaan vaihtoon tuleva tarvitsee.

Samankaltaista projektia tietopaketista vaihto-opiskelijoille oli tehty aiemminkin, tosin Mobile First -ajatuksella toteutetuksi mobiiliystävälliseksi www-sivustoksi. Sen oli ideoinut aikaisempi tietojenkäsittelyn ICT-projektiryhmä. Tätä käytettiin pohjana sovellukselle. Äppi löytyy sovelluskaupoista nimellä Exchange studies at HAMK.

Sovelluksesta mahdollisesti hyötyä Hämeenlinnan turismille

Sovelluksesta on hyötyä toki ulkomaalaisille, jotka muuttavat Hämeenlinnaan opiskelemaan, mutta myös muualta Suomesta Hämeenlinnaan muuttaville henkilöille. Esimerkiksi eräs Jonin luokkakaveri on kotoisin Kajaanista, ja hän on hyvä esimerkki henkilöstä, joka saa sovelluksen kautta arvokasta informaatiota Hämeenlinnassa asumisesta.

– Tajusin juuri, että Hämeenlinnan kaupungin kanssa voisi kehittää tätä ideaa eteenpäin ja kehittää matkailuun liittyvän äpin. Sehän voisi olla samantyylinen kuin tämä, kun tällainen on helppo luoda järkevillä kustannuksilla, Mika pohtii.

Logon suunnittelija löytyi maailman toiselta puolen

Sovelluksen logon kehittämisessä kokeiltiin uutta lähestymistapaa. Tehtävänanto laitettiin Fiverr-nimiseen freelancerverkostoon, josta löytyy mm. graafisen alan luovia ammattilaisia Tehtävänannossa kerrottiin vähän projektista ja liitettiin HAMKin yleisilmeen värikartta. Muutamassa päivässä tarjouksia tuli kymmenen kappaletta ja niistä valikoitui vertaispalautteen ja arvosteluiden perusteella tekijä Sri Lankasta asti. Hän teki logon valmiiksi muutamassa päivässä. Kustannukset olivat todella pienet ja prosessi Jonin ja Mikan mukaan hauska ja helppo kokemus.

Kaikin puolin onnistunut projekti

Projekti meni todella hyvin ja sekä opiskelijat että tilaaja olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Äppiä on nyt viimeistelty rauhassa, beetatestattu ja hiottu loppuun.

– Projekti oli todella mielenkiintoinen. Halusin jonkinlaisen softankehityksen ICT-projektikseni, joten tämä sopi minulle hyvin. Olin kuullut aiemmin näistä projektissa käyttämistämme ohjelmista, mutten ollut käyttänyt niitä itse aiemmin. Ne tekivät työnteosta helppoa, kuvailee Joni. Joni myös pääsi harjoitteluun HAMKin tietohallintoon projektin kautta.

– Olen ollut kahdessa ICT-projektissa mukana. Ensimmäisessä tehtiin HAMKille Oiva-palvelu ja nyt tämä Exchange studies at HAMK -äppi. Näin kahden projektin otannalla minulla on ollut joko todella hyvä tuuri, tai sitten lähtökohtaisesti meidän opiskelijoidemme kanssa hommat onnistuvat todella hyvin, Mika kehuu.

 

Myös HAMKista on helppoa lähteä vaihto-opiskelemaan, ja yhteistyökouluja löytyy ympäri maailmaa! Voit lukea kansainvälisyydestä opinnoissa täältä

Leave A Reply