Perinteeksi vakiintuneen muotoilun kolmannen vuoden opiskelijoiden muotinäytös koki varsinaisen muodonmuutoksen koronapandemian ja etäopiskelun myötä. Keväälle 2020 suunniteltu Synesthesia -muotinäytösprojekti oli työntäyteinen ja lopputulos mallistojen näkyvyydestä onnistui yli odotusten. Muuttuvat tilanteet opettivat opiskelijoille tapahtumatuotannon monimuotoisuutta sekä vaihtoehtoisten ideoiden tärkeyden.
Mikä, missä, milloin?
Vaatetuksen ja jalkinemuotoilun opiskelijoiden toteuttama mallistoprojekti, jonka suunnittelu aloitettiin syksyllä 2019. Projekti toteutui lopulta yli odotusten Helsingissä loppuvuodesta 2020.
Kuinka suuri työryhmä teillä oli, ja minkä vuosikurssin opiskelijoita?
Alun perin projektiin osallistui 20 opiskelijaa, joista kolme oli vaihto-opiskelijoita. Jalkineen opiskelijoita oli neljä ja loput työryhmästä koostui vaatetuspuolen opiskelijoista. Pääosin kaikki projektiin osallistuneet opiskelijat olivat kolmannen vuosikurssin opiskelijoita, mutta joukkoon mahtui myös yksi toisen vuosikurssin opiskelija.
Mistä projekti sai alkunsa? Mihin opintoihin projekti sisältyi?
Projekti sisältyi mallistojen osalta Työelämäyhteistyö -opintoihin ja tapahtuman tuottamisen osalta Muotoilijan osaamisen markkinointi -opintoihin. Muotinäytös on jo vuodesta toiseen perinteeksi muodostunut projekti, joka on pääasiassa opiskelijoiden itse järjestämä. Muotinäytöstä alettiin rakentamaan syyskuussa 2019, jolloin äänestettiin näytöksen teemasta ja nimestä. Näytöksen nimeksi valikoitui Synesthesia, joka tulee kreikankielisestä sanasta synaesthesia ja tarkoittaa aistien yhdistämistä. Näytöksen teema sekä visuaalinen ilme alkoi vähitellen rakentua valitun nimen ympärille syksyn 2019 aikana.
Mistä Marsaana-yhteistyössä oli kyse?
Alkuperäisen suunnitelman mukaan Synesthesia -muotinäytös oli tarkoitus järjestää Helsingissä Suvilahden Kattilahallissa toukokuussa 2020. Koronatilanne kuitenkin vaikutti tapahtumien järjestämiseen ja perui myös suunnitellun muotinäytöksen. Projekti ja sitä varten suunnitellut mallistot haluttiin kuitenkin tuoda esille jollain tapaa. Suunnitelmien muokkaantuessa työryhmä päätyi ostamaan showroom -palvelun Marsaanalta ja he järjestivät tuotteille lehdistötilaisuuden lokakuussa 2020. Tapahtumassa vieraili noin 30 kutsuvierasta, joista suurin osa oli toimittajia, vaikuttajia ja stylistejä. Tuotteet olivat esillä Marsaanan showroomilla kaksi kuukautta.
Miten yhteistyö eteni ja millaisia tuloksia se tuotti?
Tapahtumasta saatiin hyvää palautetta ja vieraat olivat hyvin kiinnostuneita ja esittivät paljon kysymyksiä. Tapahtuman jälkeen työryhmän suunnittelemia vaatteita ja kenkiä on ollut esillä muun muassa Kalevala korun tuotekuvissa ja Vallila Interior x Ellinoora malliston promokuvissa. Lisäksi tuotteita on ollut nähtävissä esimerkiksi Joalin Loukamaan päällä hänen Instagramtilillään.
Mitä opitte koko projektin aikana?
Projektista sai paljon enemmän irti kuin, mitä siitä edes osasi alun perin ajatella. Koronapandemian vaikutukset olivat ikäviä, mutta se myös opetti paljon enemmän tapahtuman tuotannosta. Uusien, vaihtoehtoisten ideoiden kehittely muotinäytökselle oli opettavaista ja mielenkiintoista. Oli myös ilo nähdä, että kaikesta huolimatta projektin tavoitteet näkyvyydestä onnistuivat yli odotusten.
Mieliinpainuvimmat hetket projektin parissa?
Ei voi olla mainitsematta sitä tilannetta, kun näytös jouduttiin perumaan kovan työskentelyn jälkeen. Myös yksi mieleenpainuvimpia hetkiä oli vaatteiden kuvaukset, jolloin vaatteet nähtiin ensimmäistä kertaa kunnolla mallien päällä. Se boostasi motivaatiota projektiin uudella tavalla. Mallit kuvauksia varten saatiin yhteistyöllä Modelpointin kautta. Tietysti myös Marsaanan tapahtuma jäi lämpimästi mieleen.
Blogitekstin kuvat: Juuli Rönkä
Lisää kuvia ja tietoa Synesthesian mallistoista ja niiden suunnittelijoista nähtävissä Instagramissa: https://www.instagram.com/synesthesia20/?hl=fi