Tuotekehityksen tarinoita

0

Nyt on taas hyvää aikaa kirjoitella uutta matskua ja aikomus olikin, että vähintään yhden kirjotan tämän vuoden puolella vielä. Tarkoitus olisi kirjoittaa robotiikasta ja loppuvuoden viimeisestä moduulista. Pääaiheena moduulissa oli tuotekehitys, ohjausjärjestelmät ja yrittäjyys. Tuttuun tapaan moduulissa tehtiin yksi ryhmätyö ja nämä moduulin muut aiheet yhdistellään keskenään yhdeksi nipuksi ryhmätyöhön.

HAMK Kuka robotti

Robotiikka on kohtalaisen yleistä nykyään ja oma mielikuva niistä on perinteinen teollisuusrobotti, joka tekee tuotannossa esimerkiksi toistuvat hitsaustoimet. Määritelmä robotille on tekninen laite, jota liikutetaan yleensä ohjainyksiköllä. Niissä yhdistellään yleensä mekaniikkaa, sähkötekniikkaa ja ohjelmointia. Niitä hyödynnetään nykyään esimerkiksi koti-, lääketiede-, palvelu-, armeija- ja harrasterobotteina. Yksi alue on myös tutkimusrobotit, josta Erich von Däniken kertoo kirjassaan. Egyptin pyramideilla on sisällä pitkä tunneli, josta ihminen ei mahdu menemään. Tunneli on kuitenkin todella syvä ja eräs saksalainen insinööri rakensi robotin ja luvat saatuaan tutki sen. Tunnelin päädyssä oli kuitenkin väliseinä, josta ei enää päässyt eteenpäin. Pienen lupa kiistan jälkeen saksalainen insinööri sai kuitenkin luvan porata reiän väliseinään ja asettaa kameran siitä läpi. Nyt jännitys tihenee kuin Moby – Thousand biisi ikään. Muumilaakson tarinoiden Nipsu pohtii onko väliseinän takana kenties rahapussi? Avaruusolento-miehet pohtivat onko siellä avaruusalukseen liittyvä tekninen laite? Muut pohtivat onko siellä esihistoriallinen sarkofagi? Rummut saavuttavat maksimaalisen nopeutensa ja sen saavutettuaan tulee täysi hiljaisuus – mitä väliseinän takana on? – Ei mitään. Väliseinän takana oli pelkkä tyhjä tila. (Däniken, n.d.)

Tuotekehitykseen annettiin suhteellisen vapaat kädet toteuttaa projekti. Eräs yritys antoi valita kahdesta tuotteesta jota suunniteltiin alusta asti tiettyihin asetuksiin säädettynä. Tuotteen piti olla joko sähköinen kulkuväline tavarankuljetukselle tai kodinhoidon avustaja hoivateknologian toiminnassa. Ryhmäni valitsi sähköisen kulkuvälineen ja tuotekehitys aloitettiin ideoiden heittämisellä. Ideoita oli alkuun n. 16 sähköpotkulaudasta ilmassa kulkevaan drone-lennokkiin. Toki näitä on jo markkinoilla, mutta idea oli rakentaa toimiva tuote jollekin tietylle skenaariolle. Muutamia täysin uusiakin ideoita oli. Tuotekehitystä jatkettiin sitten lisää ideoimalla ja ottamalla selvää kulkuneuvoihin liittyviä lakipykäliä ja standardeja, jolloin ne niitä voi rajata yksityiskohtaisempiin tietoihin. Lopuksi ideoista jäi vain neljä esitelmä kuntoon, josta sitten yritys valitsi yhden jatkokehiteltäväksi. Tästä eteenpäin tuotteesta tehtiin 3D-malli Creo Labsilla ja selvitettiin minkälaisia elektroniikka osia se sisältää? minkä kokoiset renkaat on? mistä materiaalista runko on tehty? jne.

Ohjausjärjestelmä osuus oli pitkälti sähkökomponenttien toiminnan ja niiden ohjausjärjestelmien ohjelmoinnin opettelua. Sähkökomponentit olivat esimerkiksi antureita, ohjainpiirejä, askelmoottoreita jne. Osuudessa työstettiin myös prototyyppiä tuotekehitykseen liittyen. Piirilevyjen suunnittelun avuksi käytettiin www.tinkercad.com ja www.easeEDA.com sivustoja, jotka on ilmaisia käyttää.

tinkercad

Yrittäjyys osio koostui tehtävistä ja työkorttien täytöstä. Osio yhdisteltiin tuotekehitys projektin kanssa samaan ja ne koostui laskennallisista ja pohdinta tyyppisistä tehtävistä. Tekeminen eteni ensin liikeideaan, joka tässä tapauksessa oli sähköisen kulkuvälineen ympärille tehtävästä yrityksestä. Tehtävissä käsiteltiin mm. kilpailija-analyysiä, markkinointia, asiakas-segmentointia, kustannuksia jne. Suunnittelukriteerien työkortissa esimerkiksi pohdittiin mitä kaikkea tuotteen on pakko sisältää (helppokäyttöisyys), mitä sen ainakin pitää sisältää (hyvä akun kesto), mitä se voisi sisältää (pulloteline) ja mitä se ei saa sisältää (liikaa tomintoja).


Däniken, E. (n.d.). Erich Von Daniken The Discovery of Something Inside the pyramid shafts still eludes us. Haettu 31.12.2019 osoitteesta https://youtu.be/mFvGAmY9iok

Matti Koistinen, Dj, konetekniikan opiskelija

 

Leave A Reply