Ambiittiset Tekniikat

0

Oletko jo kuullut minun AA-kerhosta? Eli Ambient Addiktit kerhostani? Jotta siihen voi liittyä, niin täytyy olla kuunneltuna ainakin seuraavia artisteja: Klaus Schulze, Brian Eno, Steve Roach, Timo Kaukolampi ja lisäksi tietenkin Avaruusromua ohjelma ja SomaFM radiokanava. SomaFMltä kuuntelen yleensä Deep Space Onea. No vähintään pitää olla kuunneltuna Stevie Be Zet The Closed Eye View biisi. Suljetun silmän näkymä.

Nykyään monet harrastavat meditaatiota, rukoilua, hiljentymistä tai muuta sellaista. Näissä yleensä tavoitteena on sisäisen rauhan löytäminen, purkaa stressiä tai hallita muuten vain ajatuksen kulkua. Ehkä poistaa turhia ajatusketjuja omasta mielestä. Jotkut jopa väittävät vierailleensa sielun tasolla jossain muualla. Todellista vai kenties vain vilkasta mielikuvitusta? Onko intiaaneilla oma meditaatiotyylinsä? Onko se ihmiselle sisäänrakennettu ominaisuus, jonka voisi määritellä tieteelliseksi käsitteeksi? Mielenkiintoista materiaalia löytyy ainakin David Lynchiltä meditaatioon ja luovuuteen liittyen.

Addiktio on riippuvuus ja Antti Heikkilä kirjassaan Riippuvuus Valheiden verkko on sitä mieltä, että addiktio liittyy luonteenpiiriin. Ihminen ei sinällään ole riippuvainen aineeseen ja esimerkiksi päihderiippuvuus voi parannuttuaan muuttua toiseksi addiktioksi. Kuten valtaan, urheiluun, lääkkeisiin tai Jeesusteluun. Urheilu ja Jeesustelu on toki näistä ne positiivisemmat riippuvuudet. Oivaa lukemista tuo kirja on aurinkoisena iltapäivänä parvekkeella.

Jos pystyisit matkustamaan ajassa taaksepäin Raamatun aikoihin, niin millä sanoilla kuvittelisit alkukantaisten ihmisten kuvailevan teknisiä laitteita? Leviathan on merihirviö, joka esiintyy Raamatussa. Jumala kuitenkin päättää Leviathanin miekallaan. Kuinka Jumala pystyy tuhoamaan Leviathanin miekalla? Onko kyse edes miekasta? Voisiko olla, että Jumala lentää meren yllä avaruusaluksella ja miekka onkin aluksen lasertykki? Onko Leviathan sama olento, joka esiintyy Tursaana Kalevalassa? Lisää todisteita Jumalan avaruusaluksesta voi havaita Raamatun Ensimmäisestä kuninkaiden kirjasta kappaleesta 19 jakeista 11-12. Muutenhan tuo kirja on kohtalaisen tylsä, mutta noissa jakeissa Herra aiheuttaa myrskyn, kalliolla lenteli kiviä ja maanjäristyksiäkin hän aiheuttaa. Yksityiskohtana tuossa kuitenkin kirjoitetaan, että Herra ei ole noiden sisällä. Lopuksi tapahtuma viimeistellään tulenlieskoilla ja kaikkien näiden ilmiöiden jälkeen jäljelle jää pelkkä humina. Oliko Jumala helikopterin kaltaisessa aluksessa, jossa suihkumoottorit sammuivat ja jäi humisemaan? Helikopterissa oleva pilotti myös aiheuttaa myrskyä ympärilleen, mutta pilotti ei kuitenkaan siinä ole.

Tekniikalla jatketaan profiloivia opintoja. Kevään toisen moduulin aiheena on teollisen laitteen suunnittelu. Moduuli koostuu teollisuuden työelämälähtöisistä suunnittelutehtävistä, jotka ovat peräisin Alten Finland toimistolta. Etäopiskelu on sujunut hyvin ZOOM ohjelmiston avulla, jolla voi pitää tarvittavia ryhmäpalavereita. Tosin omaan makuun virtuaalitoteutus on hieman tylsähkö. Tehtävien rytmi yleensä menee aloittamalla lähtötietojen tarkastelu ja tutustumalla aineistoon. Tehdään tarvittavia laskutoimituksia ja käytetään suunnittelijalle ominaisia työkaluja, kuten Creo Labs 3D-mallinnusta. Tuttuun tapaan Creolla laaditaan tarvittavat työkuvat asiakkaalle. Työkuvat jaetaan yleensä pääkokoonpanoon, hitsauskokoonpanoon ja osakuviin. Työt toteutetaan yksilötyönä, mutta ryhmäpalautuksena. Tämän työskentelymenetelmän vahvuutena on, että nähdään erilaisia suunnittelutoteutuksia.

Työskentelymallia hyödynnettiin esimerkiksi tehtävässä, jossa suunniteltiin ja mitoitettiin palkki kohteeseen. Tehtävän vaatimuksien pohjalta laskettiin perinteisellä statiikalla lujuuslaskennalla palkille maksimitaivutus ja neliömomentti. Näiden avulla sitten päädyttiin päätelmään, että kohteessa voi käyttää joko IPE180 tai HE140B palkkia. Suunnittelimme kohdetta kummallakin palkilla, mutta lopuksi HE140B palkki osoittautui kalliimmaksi ja hankalammaksi toteuttaa myöhempiä vaiheita ajatellen. Toisaalta suunnittelutyötä rajoittaa myös se mitä materiaaleja kohteen lähistöllä on varastossa.

Tehtävissä käytetään hyväksi SFS standardeja ja edellisestä rakenteiden analyysi moduulista hyödynnetään Ansys Workbenchiä. Eräässä tehtävässä laskettiin kannakkeelle ensin tukivoimat statiikalla ja sen jälkeen simulointiin taipumat ja jännitykset Creo Labsilla ja Ansysillä. Kun simulointi tehdään kahdella eri ohjelmalla, niin saadaan lisävarmuutta tuloksien oikeellisuudesta. Standardeista käytetään SFS-EN ISO 13857 -koneturvallisuus, joka sisältää kuinka koneen ympärille suunnitellaan turva-aita.

No, jottei asiat mene liian tylsäksi, niin vahva suositus youtubesta Charlie Callas in performance 1978.

Matti Koistinen, Dj, konetekniikan opiskelija

Leave A Reply