Se onkin syksy juuri nyt ja näin iltojen hämärtyessä on hyvä suunnistaa itsensä katselemaan tähtitaivasta. Useasti sieltä tulee löydettyä sellaista suoraviivaista liikettä tekevä valopiste, joka todennäköisesti on joko satelliitti, säähavaintopallo tai jotain muuta. Tänä syksynä olen myös havainnut valopilkkuja, jotka ovat tehneet polarisaation muotoista liikerataa, ihmeellistä kieppumista sivulta toiselle. Se onkin mielenkiintoinen kysymys mitä ne olivat. Lähtökohtaisesti maallikolle ne ovat vain valopilkkuja taivaalla. Ehkä ne olivat avaruusromua? Kuu on myös mielenkiintoinen näky. Joka ilta se sinne nousee, joskus jopa vaihtaa väriä oranssiin tai punaiseen. Löytyisikö sieltä tähtitaivaalta paljain silmin havaittavissa oleva Andromedan galaksi Messier 31?
Takaisin maanpinnalle ja taustalle soimaan Bonzai Recordsin Yves Deruyter – Calling Earth. Tuossa biisissä on kyllä aivoihin porautuva transsiin vaivuttava pimputus. Koneiden osiin kuuluu hammaspyörä. Sellaista tarvitaan yleensä koneissa, jotka kuljettavat tavaraa metallisella ketjuvälityksellä. Hammaspyörien avulla voi siirtää pyörivän liikkeen akselilta toiselle tai muuttaa sen suoraviivaiseksi liikkeeksi. Hammaspyöriä on monia eri kokoja ja niitä voi karkeasti jaotella kolmeen eri muotoon. Lieriöhammaspyöriä käytetään samansuuntaisten akselien voimansiirrossa. Kartiohammaspyörää käytetään, kun liikkeen kulmaa halutaan muuttaa eri suuntaan. Yleensä kulma tekee 90 asteen käännöksen akselin suuntaisesti. Kolmas on kierähammaspyörä, jolla siirretään voimaa sellaisten akseleiden välillä, jotka eivät ole yhdensuuntaisia eikä leikkaa toisiaan. Hammaspyörissä on myös eri tyylisiä hammastuksia, joita on suora-, vino-, nuoli- ja kaarihammastus, mutta yleisin näistä on suorahammastus.
Hammaspyörille on tietenkin standardeja. Yksi näistä on SFS-ISO 10825:2012 Hammaspyörät. Hammaspyörien hampaiden kuluminen ja vauriot. Kyseisessä standardissa käydään läpi kuvien kanssa pintavaurioiden tunnusmerkkejä, tahmautumista, pysyviä muodonmuutoksia, pinnan väsymisilmiöitä, halkeamia, säröjä ja hammasmurtumia. Näihin alueisiin kuuluu mm. korroosio, hiontasäröt, hampaan leikkaantuminen jne. Hammaspyörille on monia laskukaavoja, joita löytää koneenosien kauppojen sivuilta ja tietenkin alan kirjallisuudesta. Yleensä näissä esiintyy termejä kuten akseliväli, välityssuhde, hammasjako jne. Esimerkki: koneen ja sähkömoottorin välistä kierroslukua voi pienentää lieriöhammaspyörällä seuraavanlaisesti:
Seuraavaksi mennään mullan alle juurien äärelle eli kielen opiskeluun. Tällä kertaa mennään vaan naapurin juurille eli ruotsin kieleen. Itse en ole mikään maisteri ruotsin kielessä ja vaikka kuinka yrittää muistaa sanoja, niin viikon päästä ne on taas unohtanut. Muisti jakaantuu hetkelliseen aistimuistiin (30sek muisti), lyhytkestoiseen työmuistiin ja pitkäkestoiseen säilömuistiin. Lähin tätä sitten ratkaisemaan ajatuksella, että miten näyttelijät muistavat vuorosanansa, siitä voisi olla apua kielten opiskelussakin. Löysin tällaisen harjoituksen, jonka avulla voi helpommin muistaa sanoja. Eli otetaan jokin teksti mieluiten tietysti alaan liittyvää materiaalia. Otetaan jokaisen sanan ensimmäinen kirjain ja niiden avulla koitetaan muistaa mikä se teksti oli. Alkuun tietty voi muutaman kerran lukea tekstin ihan sellaisenaan. Yksikertaiselta kuulostaa, mutta itselleni ainakin toimi ja tuota voi soveltaa muuhunkin. Toiset tekee sudokuita, minä teen näitä. Itse vielä tein sillein, että yliviivaan tietyllä värillä lauseet ja sivuun laitan lauseen luonteen yhdellä sanalla, jos ei tunnu muistavan. Toki kielissä on hyvä osata kielioppia ja muita aihealueita, mutta tueksi on hyvä harjoitus.
Koppar finns i jordskorpan, bundet i malmerna.
K F I J B I M
ja sitä rataa..
Toinen muistamistekniikka on, että liittää lauseesta yhteen kuvaan asioita ja kuvan avulla yrittää muistaa mitä lauseessa on, jolloin aivoihin jää kuva siitä ja muistat sen avulla. Jos täytyy muistaa esimerkiksi, että alumiini johtaa lämpöä ja sähköä hyvin ja sen korroosion suoja perustuu oksidikerrokseen, niin piirtelet alumiinisen auringon virrat päällä suojaamassa kilvellä ruostetta. Ideana on, että kuvassa ei tarvitse olla mitään järkeä ja itseasiassa parempi vain, jos ei ole, koska silloin se jää paremmin mieleen. On helpompi muistaa kuvia kuin vain sanoja, mutta pidempi aika niissä menee tietysti tehdä. Muistikilpailuissa kilpailijat käyttää memory temple nimistä tekniikkaa, mutta itse koin sen liikaa aikaa vieväksi kielten opiskeluun.
Pitikö mun näyttelijäksikin ryhtyä..
Lähteet:
Dellis, N. (2017). How to memorize lines instantly (seriously) // Random memory tips #13. Haettu 23.9.2019 osoitteesta https://youtu.be/k8k_rNTDjJM
Mekanex. (n.d.). Lieriöhammaspyörä. Haettu 23.9.2019 osoitteesta https://www.mekanex.fi/tuotteet/komponentit/hammaspyorat/lieriohammaspyorat/
Muistiliitto. (2017). Muistiopas. Haettu 23.9.2019 osoitteesta https://www.muistiliitto.fi/application/files/2015/1263/5293/Muistiopas_2017.pdf