Tavastia Blueways -hanke loppusuoralla

0

Tavastia Blueways -hankkeessa ovat kevätkiireet alkaneet. Vesien vapauduttua jäistä alkoi talvella valmisteltujen digitaalisten vesiluontopolkujen testaus, jotta kaikki toimisi, kun säät lämpenevät ja ihmiset kirmaavat vesille.

Tammelan Ruostejärven vesiluontopolkua ovat lapset meloneet jo viime syksynä ja se on saanut hyvää palautetta. Menneellä viikolla testasimme Evolla tiedeluontopolkuamme ja ensi viikolla on vuorossa 35 km pitkän Vanajaveden laakson historiasta ja kulttuurista kertovan vesiluontopolun testaus ja viimeistely.

hauenmäti
Haukinaaraalla on kymmeniä tuhansia mätimunia masussaan

Myös virkistyskalastus ja sen kehittäminen kuuluvat hankkeen toimiin ja olemme olleet mukana todella mielenkiintoisessa projektissa heti jäiden lähdettyä. Yhteistyössä Hämeen Kalatalouskeskuksen kanssa olemme pyytäneet kutuhaukia usealla rysällä Vanajanselällä ja sumputtaneet niitä odottamaan lypsämistä.

hauen maiti
Valtava mätimäärä tarvitsee vain muutaman tipan maitia hedelmöitykseen

Kalatalousneuvoja Petri Mäkisen osaavissa käsissä on hauet lypsetty, mäti hedelmöitetty maidilla ja viety Vääksyn kalankasvattamolle hautomoon. Parin viikon kuluttua poikaset kuoriutuvat ja kesän korvalla ne istutetaan säännösteltyihin järviin, joissa hauen luontainen lisääntyminen on häiriintynyt.

Haen mäti hedelmöitetään linnunsulalla ja herkällä kädellä

Huhtikuun lopulla nostetaan melat vedestä, ripustetaan kelluntaliivit narikkaan, kirjoitetaan loppuraportti ja lähdetään kohti uusia seikkailuja!

Mika Soramäki
projektipäällikkö, Tavastia Blueways -hanke

Leave A Reply