Jäätävän upeaa!

0

Avantouimari tietää miltä tuntuu, kun nappailee piristäviä ja rauhoittavia yht`aikaa. Se kihelmöinti iholla ja sisältä huokuva lämpö on tunne, joka koukuttaa ja saa ihmisen takaisin hyiseen veteen kerta toisensa jälkeen. Muistan jo lapsena Partiolippukuntamme talvileireillä, kun saunasta kirmasimme järven jäälle ja juoksimme nakupelleinä pitkän lenkin ennen avantoon pulahtamista. Se ihanan raukea ja samalla kaikkia aisteja herkistävä mielihyvän tunne saatteli meidät rauhalliseen ja syvään uneen vauhdikkaiden ja toiminnallisten leiripäivien päätteeksi.

Edellä kuvattuja aistimuksia tukee Oulun yliopiston termobiologian dosentti Pirkko Huttusen tutkimus avantouinnin ja kylmän fysiologisista vaikutuksista. Huttusen mukaan avantouinti tasapainottaa adrenaliinitasoa niin, että korkealla olevat pitoisuudet laskevat ja matalalla olevat nousevat. Siksi avantouinnin koetaan sekä rauhoittavan että virkistävän – tarpeen mukaan. Avantouinti kiihdyttää myös beetaendorfiinin eli mielihyvähormonin eritystä, ja se viettelee avantoriippuvuuteen: elämys on saatava aina uudestaan.

Koukkuun on jäänyt myös työkaverini Minna, joka on harrastanut avantouintia jo kuuden vuoden ajan säännöllisesti. ”Avantoon voi mennä hukuttamaan kaikki murheet”, hän toteaa. Säännöllisen uinnin etuja on sen terveysvaikutukset ja se, kun keho rentoutuu jo avantoon mennessä eikä hengitys salpaudu. Flunssa on harrastuksen aloittamisen jälkeen ollut menneen talven lumia. Nautinnollisinta kylmään veteen pulahtaminen on, kun keho on valmiiksi lämmin esim. hikiliikunnan jälkeen. Turvallista on harrastaa avantouintia kaverin kanssa ja myös sosiaalisena tapahtumana se on vertaansa vailla. Harrastuksen aloittamiseen tarvitset ainoastaan rohkean mielen, neopreenihanskat ja –tossut sekä pipon!

Mikäli haluat tutustua tähän jäätävän upeaan harrastukseen syvällisemmin, on Pasi Heikuran, Pirkko Huttusen ja Taina Kinnusen Hyinen hurmio – avantouimarin käsikirja hauska ja käytännöllinen opus.

Käytännössä voit harrastukseen tutustua esimerkiksi oheisilla hämäläisillä avantouintipaikoilla:

1. Ahvenisto
Olympiakatu 18-20, Hämeenlinna
Avaimen kertakorvaus on 29€ ja sen voit lunastaa Palvelupiste Kastellista. Rantasaunan varaukset TG Ahvenisto Oy.

2. Aulanko
Linnanen 77, Hämeenlinna
Avaimen kertakorvaus on 29€ ja sen voit lunastaa Palvelupiste Kastellista. Ei saunomismahdollisuutta.

3. Porrinahde
Porrinahde, Hauho
Avain on maksuton ja sen voi lunastaa Hauhon kirjastosta. Ei saunomismahdollisuutta.

4. Suruton
Alasjärventie, Tervakoski
Koneellisesti aukipidetty ja valaistu avanto, lämmin pukutila ja suihku. Avannon käyttö kausimaksulla. Saunassa on lauantaisin naisten ja miesten saunavuorot, joihin ilmoittaudutaan ennakkoon.
Suruton ry ylläpitää avantoa ja saunaa.

5. Liinalammi
Liinalammintie 3, Turenki
Koneellisesti aukipidettävä avanto, jossa liiketunnistimella toimiva valaistus. Lämpömatto laiturille ja lämmitettävät kaiteet avantoon. Lämmin pukukoppi toimii koodilla, jonka voi lunastaa kunnantalolta maksua vastaan.
Janakkalan kunta ylläpitää avantoa.

6. Apia
Saunapolku 7 / Urheilukatu 20, Valkeakoski
Sauna Apialla lämpiää kunkin vuoden lokakuusta alkaen aina seuraavan vuoden huhtikuun loppuun asti. Tarkemmat tiedot ja hinnat Apian avantouimareiden sivuilta.
Apian avantouimarit ry ylläpitää avantoa ja saunaa.

7. Räyskälä
Räyskäläntie 311, Loppi
Omatoimista talviuintia voi harrastaa koko talvikauden maksamalla paikanpäällä kertamaksun, joka on 7 € / uintikerta tai kausimaksun 110 €. Sauna on lämpimänä talviuimareita varten aina keskiviikkoisin klo 18-21 ja sunnuntaisin kello 16 – 19. Sauna on sekasauna, joten uimapukukoodi on käytössä.
Räyskälä-säätiö ylläpitää avantoa ja saunaa.

8. Piilikangas
Piilikangas sijaitsee Koskentien varressa noin 7 km keskustasta, Koskentie 687, Ypäjä.
Talvella Piilikankaalla voi pulahtaa Tuottajain tuvan saunan lämmöstä avantoon uimaan. Talvisaikaan saunat lämpiävät keskiviikkoisin kello 18-21 ja sunnuntaisin kello 18-21. Hinnat 5 € aikuinen tai koko perhe 8 €.
Kuusjoenkulman kyläyhdistys ja MTK-Ypäjä ry ylläpitää avantoa ja saunoja.

9. Valkjärven leirialueen uimapaikka
Tulikalliontie 80, Puujaa
Avantouintikausi alkaa syyskuussa ja päättyy toukokuussa, sauna on lämpimänä maanantaisin 16.-18.00, kausihinta on 70/35 €.

10. Ykslammi
Riihiviidantie 624, Ryttylä
nopeasti syvenevä ranta, laituri, pukukopit, puuceet, laavu (omat polttopuut), Ryttylän Kirin ulkoilumaja, talvella avantouinti

11. Puujoki, INRA-maja
Uimalantie 27, Ryttylä
keittiö, takka, sauna, ulkogrilli, kesällä mökkivuokrausta, talvella avantouinti. Tiedustelut; Sinikka Hutri, 040 592 6764.

12. Lastukka
Nokkatie 5 A, 37500 Lempäälä
ti ja to klo 16-21.30 ja su klo 15-21.30. Sauna ja uinti.
Avantouinnin järjestää Lempäälän Kisan kuntojaosto.

13. Rantala
Ruodasjärventie 50, 37560 Lempäälä
ti ja to klo 16-21.30 ja su klo 15-21.30. Sauna ja uinti.
Avantouinnin järjestää Lempäälän Kisan kuntojaosto.

Leave A Reply