Minustako ojaisännöitsijä?

0

Tätä kysymystä olen tässä viime kuukausina vatvonut? En ollut edes tullut ajatelleeksi, että voisin ojaisännöinti koulutukseen lähteä, saatikka aloittaa oja isännöitsijänä. Tämä 9 päivän koulutus, joka toteutettiin 3 jaksossa joista 2 Ilmajoella ja 1 Mustialassa oli äärettömän hyvä ja katsetta avartava.

Miksi kurssille osallistuin? Oli pakko !!!!. Noin Vuosi sitten ilmoitin meidän kylällä kulkevan Uuhikonojan Suomen Ympäristökeskuksen, Helsingin Yliopiston ja Luken ” Samassa vedessä ”hankkeen yhdeksi pilotti kohde vaihtoehdoksi ja tulimme valituksi. Hankkeen alkuvaiheessa SYKE:n Markku Puustinen (vastuualueena: käytännönratkaisut koealueilla ja vaikutusten seuranta) ilmoitti, että joku Uuhikonojan vaikutusalueen viljelijä osallistuu kyseiseen kolutukseen. Sen tietää näillä main jokainen, jotakin yhteisöjen tehtäväksi ehdottaneena, että tällaiset hommat kuuluvat niitä ehdottaneille. Eli tässäkin tapauksessa minulle. Kyseiseen päätökseen päädyttiin, kun hengitimme Uuhikonojan kuivatusyhtiötä henkiin 30 vuoden horrosajan jälkeen.

Miksi edelleen koulutuksen jälkeen mietin, minustako ojaisännöitsijä.

Onko minusta ….

ratkomaan viljelijöiden välisiä riitoja, jotka kumpuavat jo edellisten sukupolvien takaa. Onneksi fiksumpi (pojasta polvi paranee) sukupolvi jo ymmärtää, että mennyt on mennyttä ja katsetta käännettävä tulevaisuuteen.

…. ratkomaan näkemyseroja kuivatuksen tarpeesta ja vääntämään kustannusten maksusta. Vaikka näistäkin asioista on olemassa selkeät säännöt ja määräykset, niin näinä maatalouden kustannuskriisin aikoina, eipä näitä innokkaita maksajia hirmuisesti ole. Rautalangasta tämäkin on väännettävä. Vielä kun maan omistuskin siirtyy yhä enemmän kaupunkilaisille, kuulee enemmän kysymyksiä, miksi minä maksan, miksei toi vuokralainen sitä maksa? Ihan niin kuin pelto olisi peltoa aina ja siitä maksetaan aina huippuvuokrat, eikä siihen tarvitse panostaa. Hiukan niin kuin asunnonvuokraajan ei koskaan tarvitsisi parantaa vuokrattavan asunnon kuntoa ja aina saisi saman huippuvuokran, kuin kunnostetun Eirassa sijaitsevan yksiön vuokra on.

….. ratkomaan näkemyseroja siitä, millainen ojan pitäisi olla. Toisaalta paine siihen, että vesi kulkee nopeasti ja tehokkaasti pois, eikä kallista pinta-alaa hukkaannu ojaan. Toisaalta veden pitäisi kulkea hitaasti, jotta veden kuljettama maa-aines painuisi pohjaan ja säilyä jopa vesivarastona kuivia kausia ajatellen, saatikka että siihen voitaisiin pumpata vettä kastelukanavaksi. SE, että saa soviteltua maan omistajien mielipiteen yhtenäiseksi voi olla se helpompi homma, kun saisi ELY-keskuksen eri osastojen näkemykset yhtenäisiksi ja yhteen hiileen puhaltavaksi, voi olla jo haastavampi. Ja siihen kun lisätään vielä paikalliset vesiensuojeluyhdistykset ja niiden kautta kesämökkeilijät. Nämä kaikki, kun yhdistää saamaan soppaan, niin on monta kokkia, että pannukakku on lähes valmis.

Toisaalta olisi tässä mahdollisuuksia myös tehdä tuottajia yhdistäviä asioita. Hyvillä ja positiivisilla yhteishankkeilla on kuitenkin kyliä ja sen asukkaita yhdistävä vaikutus. Toimimalla ympäristö huomioonottaen on mahdollista parantaa maatalouden ympäristö imagoa ja vaikuttaa sen lähijärven ympäristön tilaan. Kun lähijärven tila paranee, paranee samalla myös Itämeren tila, josta taas Itä-meren ranta-alueen kaupunkilaiset ovat huolissaan.

Ei tullut vastausta esittämääni kysymykseen tätä tekstiä pohdiskellessani. Sen aika näyttää ja kun tämä oma Uuhikonoja-projekti on selvitetty, niin viisaampana osaan ehkä vastata myös toiseen visaiseen kysymykseen mitä teen isona ? > Ojaisännöitsijä???????

Tomi Virolainen

Leave A Reply