Hämeen vesistökunnostusverkosto edistää kestävää vesienhoitoa yhteistyöllä

0

Hämeen vesistökunnostusverkosto kokoaa yhteen vesien hoidosta ja kunnostamisesta kiinnostuneita henkilöitä ja tahoja. Verkoston toiminnan tavoitteena on saattaa yhteen toimijoita, innostaa oppimaan toisiltaan ja ennen kaikkea edistää vesienhoitoa Hämeen ELY-keskuksen alueella.

Verkoston toiminnan käynnistäminen

Allekirjoittanut pääsi edistämään verkoston toimintaa tosissaan hypätessään ympäristösuunnittelijan pestiin Hämeen ELY-keskukseen 2022 loppuvuodesta. Saman vuoden alussa oli käyty keskusteluja ELY-keskuksen sekä muutaman paikallis- ja hanketoimijan kesken verkoston tarpeellisuudesta. Suomessahan toimii jo valtakunnallinen vesistökunnostusverkosto, joka osaltaan edistää myös alueellisten verkostojen syntymistä ja toimintaa. Verkostojen valtakunnallista toimintaa ohjaavat ministeriöt (sekä MMM että YM). Toimintaa halutaan ohjata kuitenkin valtakunnalliselta tasolta alueelliselle tasolle, jossa tiedämme olevan paljon toimintaa mutta myös ehdottomasti eniten toimijoita. Näin myös haluttiin nähdä Hämeen vesistökunnostusverkosto.

Verkostoa koordinoi Hämeen ELY-keskus

Verkosto kokosi yhteen suunnitteluryhmäksi alueellamme toimivia tahoja, joiden omaa työtä ja/tai intressejä ohjaa vesien käytön ja hoidon monimuotoinen edistäminen. Verkoston yhtenä tavoitteena onkin yhteensovittaa näiden vesistökunnostustoimia ohjaavien tahojen tarpeita. Vesienhoito pyrkii olemaan yhteistyötä, jossa sovitellaan vesien käyttöä, hyvää tilaa ja luonnon monimuotoisuuden tavoitteita. Työ on valuma-aluelähtöistä ja sen tarkoitus on tukea kestävää maankäyttöä, niin maa- ja metsätaloudessa kuin rakennetuillakin alueilla. Vesistökunnostusten painopiste on siirtynyt valuma-alueille ja laajempiin ja monen sektorin ylittäviin kokonaisuuksiin, jolloin ELY-keskus nähdään yhteen tuovana tahona eri tarpeiden yhteensovittamisessa. Tästä syystä Hämeen vesistökunnostusverkoston koordinoinnin rooli on Hämeen ELY-keskuksella. Suunnitteluryhmä ei pelkää myöskään haasteita ja yhtenä tavoitteena onkin myös haasteiden käsittely ja selvittely yhteistyössä, yhteisen tavoitteen vuoksi. Valuma-aluelähtöisen työn takia maanomistajien sitouttaminen kestävään vesienhoitoon on verkoston keskeisenä tavoitteena. Tämän takia suuri osa työstä tehdään paikallistasolla.

Paikallistoimijoiden rooli vesienhoidon edistämisessä korostuu

Toimintojen ja resurssien koordinointi ja toimijoiden yhteen saattaminen on jatkossa entistä tärkeämpää. Alueelliselta tasolta luonnostaankin varsinainen toiminta vesienhoidon konkreettisessa edistämisessä siirtyy paikallistasolle. Paikalliset toimijat on nähty pitkään voimavarana konkreettisen vesienhoidon edistämisessä. Paikallistoimijoiden vahvuutena on paikallistuntemus, joka ei tarkoita pelkästään alueellista tuntemista vaan myös ihmisten, kulttuurin ja historian tuntemusta. Joskus sellaisella pienellä naapurien välisellä asialla, tai sillä, miten juuri jollain tietyllä kylällä toimitaan, voi olla merkittävä rooli jonkun juuri oleellisen asian edistämisessä. Paikallistoimijoita on iso määrä erilaisia tahoja, jokaisen rooli ja työ on merkityksellistä ja arvokasta.

Käytännön vesienhoito tapahtuu hankkeissa

Vesienhoito on hyvin paljon hankkeistettua toimintaa, jolloin ELY-keskuksen rooli myös rahoittajana on tärkeä. Verkostoa perustettaessa toivottiin vaikuttavaa työtä myös hankemaailman suhteen. Yhteisille hankkeille nähtiin mahdollisuuksia, toivottiin hankejatkumoa ja hanketoiminnan kehittymistä kohti kestävämpää jatkumoa. Hankkeet on usein koettu lyhyiksi, johon toivotaan lisää työkaluja, että kestävä vesistöjen eteen tehtävä työ jatkuisi tuloksekkaana. Hankejatkumossa nähdään myös mahdollisuus seurannalle, joka tällä hetkellä lähes puuttuu. Verkoston toiminnassa oleellisessa roolissa ovat Hämeen alueella toimivat laajat hankkeet, esimerkkinä Hämeen ammattikorkeakoulun luotsaama Opitaan lisää ojista-hanke, joka on suoraa jatkumoa aiemmalle Opitaan ojista-hankkeelle. Hankkeessa edistetään maa- ja metsätalouden vesienhallintaa pilottialueilla tuottaen materiaalia, josta olisi myöhemmin hyötyä myös muille hanketoimijoille sekä neuvonnan roolissa maa- ja metsätalousalueiden maanomistajille.

Verkoston toiminta tutuksi – tule mukaan!

Hämeen vesistökunnostusverkosto on perustamisensa jälkeen osallistunut ja järjestänyt erilaisia tilaisuuksia maanomistajille, perustanut oman uutiskirjeen ja nettisivut, teemoittanut vuoden toimintansa ja suunnitellut tulevia tapahtumia ja teemoja.  

Tärkein tavoite kuitenkin tällä hetkellä on tehdä verkosto tunnetuksi. Tule siis mukaan toimintaan, uutiskirjeen tilaajaksi ja retkille ja tapahtumiin. Kaikki vesienhoidosta kiinnostuneet tai omalla tavallaan sen eteen työtä tekevät ovat tärkeä osa Hämeen vesistökunnostusverkoston toimintaa ja olemassaoloa. Yhteinen tekeminen on kokemusten jakamista, toiminnan tunnetuksi tekemistä, vesienhoidon puheeksi ottamista ja tunnetuksi tekemistä kansalaisille.

Tilaa Hämeen vesistökunnostusverkoston uutiskirje tästä
Hämeen vesistökunnostusverkoston nettisivut (päivityksessä): https://www.ely-keskus.fi/web/hameenvesistokunnostusverkosto/etusivu
Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston toiminnasta voit lukea lisää täältä: https://www.vesi.fi/teemasivu/vesistokunnostusverkoston-toimijat/

Kirjoittaja: Elina Sorvali, ympäristösuunnittelija, Hämeen ELY-keskus

Leave A Reply