Riittävä ja hyvä uni

0

Riittävä ja hyvä uni on tärkeää niin lapsille kuin aikuiselle. HAMKin sosiaali- ja terveysalan opiskelijat tekivät Nipsulan väelle videon, jossa Pamse-Banaani näyttää omia iltarutiinejaan ja kyselee lapsilta heidän tavoistaan toimia iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Videolla seikkailee Pamse-Banaani, joka kertoo omista iltarutiineistaan ja hakee vuorovaikutteisuutta myös lapsiin, kysellen heidän iltatoimistaan. Video on toteutettu powerpoint-ohjelmalla niin, että jokaisessa diassa on kuva, puhuttu ääni ja tekstitys, tämän lisäksi on kaksi videota, jossa Pamse-Banaani itse ”puhuu”. Videon tarkoitus on antaa vinkkejä iltatoimista ja ohjata lasta miettimään, mikä auttaisi häntä nukahtamaan illalla paremmin. Samalla muistutetaan myös iltapesujen tärkeydestä sekä siitä, että ruudut on hyvä sammuttaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Vanhemmille suunnatussa posterissa annetaan vinkkejä, jotka voivat auttaa lasta nukahtamaan. Jokaisella on tietysti omat rutiininsa ja hyviä, tuttuja rutiineja kannattaakin noudattaa. Mutta mikäli nukahtamisessa on vaikeuksia tai haasteita, voi posterista katsoa vinkkejä, joita kokeilla.

Vanhempien tulee huolehtia lapsen riittävästä sekä hyvästä unesta. Vanhemmilla on suuri rooli lapsen nukkumisen tukemisessa, vanhempi toimii lapselle myös esimerkkinä. Mikäli lapsella on uniongelmia, on hyvä tarkastella ovatko rutiinit kunnossa ja olisiko niissä jotain parannettavaa. On normaalia, että lapsen kehitysvaiheissa tulee hetkittäisiä univaikeuksia. Lapsen yleisimpiä univaikeuksia on liian aikaisin herääminen, kesken unien heräily (yöheräily) tai nukahtamisvaikeudet. Lapselle on hyvä kertoa ja opettaa, että yöt ovat nukkumista varten ja päivät leikkimistä. (Duodecim, 2017)

Uni on tärkeää kasvulle ja kehitykselle. Unen aikana elimistö erittää kasvuun tärkeää hormonia. Aivojen kehityksen kannalta uni on erityisen tärkeää. Uni mahdollistaa uuden oppimisen ja opitun muistiin painumisen. Hyvien yöunien jälkeen keskittyminen ja mieliala ovat paremmat, lapsi jaksaa leikkiä, innostuu liikkumaan ja tutkimaan uutta. Mikäli lapsella on pelkoja tai huolia, unen aikana lapsen mieli käsittelee asiat. Hyvä uni vahvistaa myös vastustuskykyä ja ennaltaehkäisee lapsen ylipainoa. (MLL, 2018)

Lähteet

Duodecim terveyskirjasto (2017). Unihäiriöt lapsella, haettu 13.1.21 osoitteesta: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00536#s2

Mannerheimin lastensuojeluliitto (2018). 1-2 vuotiaan nukkuminen. Haettu 12.1.2021 osoitteesta: https://www.mll.fi/vanhemmille/lapsen-kasvu-ja-kehitys/1-2-v/1-2-vuotiaan-nukkuminen/

Leave A Reply