Käsihygienia tutuksi

0

Käsihygienialla tarkoitetaan käsien pesemistä saippualla ja vedellä tai käsien desinfiointia viruksia tappavalla valmisteella.

Hengitystieinfektiota sekä ripulia aiheuttavat virukset leviät helposti kosketustartuntoina. Tästä syystä käsihygieniasta tulisi pitää hyvä huoli ja kädet tulisi pestä perusteellisesti.  Sairaudet leviävät paikoissa, joissa suuri määrä ihmisiä kerääntyy yhteen esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Lapselle olisi hyvä kotona opettaa pesemään kädet ulkoleikeistä sisään tullessa, ennen ruokailua ja ruuanlaittoon osallistumista sekä vessakäynnin jälkeen. Aikuisten esimerkki ja lapsen kannustaminen pesemään kädet ovat ensisijaisen tärkeitä.

Käsidesinfektion käyttö on oikein tehtynä myös tehokas tapa virusten poistamiseen. Mukana kulkevat pienet desinfiointipullot ovat loistavia kun käsien pesuun ei ole mahdollisuutta. Käsidesiä tulisi ottaa melko runsaasti ja hieroa tätä ympäri käsiä niin kauan, kunnes kädet ovat täysin kuivat. Täytyy muistaa, että käsidesin käyttö ei kuitenkaan poista käsien pesun tärkeyttä.

Käsien pesu

Käsienpesun tulisi olla helppoa ja mielekästä lapselle. Lasta tulisi kannustaa pesemään kädet, vaikka välillä tuntuisi siltä, ettei aikaa olisi moiseen. Käsienpesussa voi käyttää lapsella pientä koroketta lapsen alla, jotta lapsi ylettää hyvin pesemään kädet. Tehokas tapa pestä kädet on ensimmäisenä kastella kädet haalealla vedellä. Seuraavaksi otetaan neste- tai vaahtosaippuaa ja sitä hierotaan käsiin. Käsiä hierotaan yhteen, siirrytään sormien välien pesusta, kämmenselkään jonka jälkeen kynsien ympäryksiin ja kynsien alusiin. Käsiä tulisi pestä 15-20 sekuntia. Suurin piirtein sama aika kuluu ’’Paljon onnea vaan’’ -laulun yhden säkeistön laulamiseen. Lauluksi voi keksiä minkä vaan laulun, jota voisi laulaa lapsen kanssa yhdessä. Seuraavaksi siirrytään käsien huuhteluun. Kädet tulee huuhdella niin että kaikki saippua lähtee pois. Kädet tulisi kuivata huolellisesti käsipaperilla tai -pyyhkeellä. Märät kädet levittävät mikrobeja todennäköisemmin kuin kuivat. Yleisissä WC:ssä hana tulisi sulkea käsipaperilla. Ovi olisi myös hyvä avata käsipaperilla. Käsipyyhe olisi hyvä asettaa lapsen korkeudelle ja häntä tulisi kannustaa kuivaamana kädet kunnolla.

Tämän lisäksi sairaalassa ollessa käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhde pitää ottaa kuiviin käsiin. Kosteissa käsissä käsihuuhteen teho laskee ja käsihuuhde ei enää hierottaessa kuivu. Käsihuuhdetta voi käyttää pientenkin lasten käsien desinfektioon, kunhan he eivät laita heti käsihuuhteesta märkiä käsiä suuhunsa.

Pese kätesi ainakuvallinen ohje käsienpesuun

  • Tulet ulkoa sisälle
  • Ennen ruoan laittoa & ruokailua
  • Wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • Niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • Kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
  • Kun kätesi ovat likaiset.

Tässä vielä THL tekemä video käsienpesusta
Pese kädet ja laita stoppi tartunnoille

 

Muista myös yskiä ja aivastaa oikein sekä opettaa oikea tapa lapsille.

ohje kuinka yskiä ja aivastaa oikein

Leave A Reply