Nipsulalaiset luontoretkellä

0

Tällä kerralla halukkaat Nipsulalaiset lähtivät ulkoilemaan. Opiskelijoiden johdolla suunnattiin lähimetsään reippaillen.

Metsän maasto ei täysin vastannut odotuksia haastavuudellaan, sillä kävelymatkan päästä löytyvään metsänreunaan johtaa polku. Toimintapaikkamme sijaitsi lähellä rantaa ja oli hyvin tunnelmallinen.Aamupiiri toteutettiin tällä kertaa myös ulkona. Piiri oli luontevaa pitää rannassa sijaitsevalla nuotiopaikalla istuen. Aamupiiri sisälsi tutut laulut: Käsi oikea ja Kenguru Joonatan. Totesimme lapsilta kysyen, että tänään on Tikka-tiistai, ja sää on aurinkoinen, vain vähän pilvinen. Lisäksi opettelimme yhdessä säkeistö kerrallaan uuden, toimintaamme johdattelevan laulun nimeltä – Lehdet lentää. Käymme laulun läpi säkeistö kerrallaan ensin kertoen sanat ja opetellen leikin, sitten yhdessä laulaen ja leikkien. Toinen ohjaajista näyttää säkeistön aikana kuvakorttia ja toinen ohjaa leikkiä.

Aamupiirin jälkeen keskustelimme metsän eri materiaaleista ja väreistä. Kyselimme lapsilta mitä asioita he näkevät metsässä ympärillään, minkä värisiä ne ovat ja tietävätkö he mitä ne ovat. Sitten näytimme metsään valmiiksi oksista tekemämme tilkkutäkkiruudukon. Mutta meidän tilkkutäkkimme näytti kovin tyhjältä, joten pyysimme lapsia auttamaan sen täyttämisessä. Täkin ruutuihin lähdimme keräämään yhdessä erilaisia luonnon materiaaleja. Materiaaleja etsiessä tutkimme ympäristöä ja keskustelimme ympäristöön liittyvistä asioista, kyselimme lapsilta materiaalien värejä ja mitä ne ovat.

Ihastelimme yhdessä täyttämäämme tilkkutäkkiä. Otimme valmiista tilkkutäkistä ja sen tekijöistä yhteiskuvan, jonka tulostimme muistoksi Nipsulan seinälle. Lopuksi keräsimme tilkkutäkin materiaaleja seuraavaa kertaa varten mukaamme. Kerroimme että materiaaleja tullaan tarvitsemaan, mutta jätimme salaisuudeksi, miten tai mihin.

Vanhemmat pitivät erityisesti siitä, että toiminta toteutettiin ulkona ja sopivan matkan päässä. Vanhemmat ja lapset olivat innoissaan ulkoilusta ja pitivät luonto aiheisesta ohjauksen sisällöstä. Etenkin lapset olivat todella innoissaan luonnonmateriaalien etsimisestä, keräämisestä ja tutkimisesta.

 

Lehdet lentää -laulu

Lehdet lentää, lehdet lentää – nyt syksy jo on! Lehdet lentää, lehdet lentää – nyt syksy jo on!

Sataa vettä, sataa vettä – nyt syksy jo on! Sataa vettä, sataa vettä – nyt syksy jo on!

Sienet kasvaa, sienet kasvaa, nyt syksy jo on!Sienet kasvaa, sienet kasvaa, nyt syksy jo on!

 

Leave A Reply