Korona kurittaa matkailualaa

0

Kevät 2020 jää todennäköisesti jokaisen matkailuyrittäjän mieleen painajaismaisena asiakaskatona. Hämeen ammattikorkeakoulun yrittäjyystiimi sparraa matkailutoimijoiden rahoitushakemusten tekemisessä. Business Finlandin rahoitusta voivat hakea 6 henkilöä työllistävät yritykset. Pienemmät ohjataan ELY-keskukseen. Yksinyrittäjät odottelevat vielä kuntien päätöksiä. Rahoitustarve on kova, sillä Business Finlandiin on tullut 12 000 hakemusta noin viikon aikana, kun haku on ollut auki. Hakemuksista on käsitelty noin 2000 (31.3.).

Hallituksen määräämät matkustusrajoitukset ja ravintoloiden sulkemiset tuottavat todellista päänvaivaa yrityskentällä. Kuinka selvitä koronan aiheuttamasta asiakaskadosta?

Business Finland ja ELY-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille. ELY käsittelee pienet 1-5 henkilön yritykset ja Business Finland isommat 6-250 työllistävät toimijat. Poikkeustilanteen rahoitus on aina tapauskohtaista. Hakemuksissa on oleellista, että kehittäminen on jotakin uutta, mitä yrityksessä ei ole aikaisemmin tehty. Kehittämiseksi luetaan sekin, että soveltaa toimialalta jotain sellaista asiaa, jota ei ole tehty omassa yrityksessä aikaisemmin. Jos tarvitsee rahaa käyttöpääomaan, niin silloin yrityksen pitää kääntyä pankin ja Finnveran puoleen. 

Hankehakemuksia käsitellessään Business Finland ja ELY tarkistavat yrityksen viimeisimmän tilinpäätöksen Patentti- ja rekisterihallitukselta. Avustusta ei myönnetä, jos yrityksellä on omavaraisuus huonolla tolalla viimeisimmässä tilinpäätöksessä.

Yksinyrittäjille on tulossa rahoitus kunnista. Valtioneuvoston tiedotteessa (31.3.) sanotaan, että rahoitus yksinyrittäjille on 2000 euroa. Yksinyrittäjän avustusta ei voi vielä hakea, mutta valmistelu on kunnissa käynnissä.

Hämeen ammattikorkakoulun yrittäjyystiimi päivittää koronaan liittyvää materiaalia ja linkkejä Visit Häme -sivustolle. Lue lisää tästä Visit Häme matkailutoimijat -linkistä.

Sparrausapua tarjolla Western Lakeland Kanta-Häme -hankkeen toimesta:

Kirsi Sippola, 050 5745 063 tai kirsi.sippola@hamk.fi

Outi Mertamo, 050 3515 799 tai outi.mertamo@hamk.fi

Tsemppiä kaikille ja pysykää terveinä!

Western Lakeland Kanta-Häme hankkeen rahoittajina ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Kanta-Hämeen kunnat ja Hämeen ammattikorkeakoulu (www.hamk.fi/lakeland).

Korona – tietoa yrityksille

 

Leave A Reply