Iloa, väriä ja lempeyttä!

0

Naivismi on taiteen tyylisuunta, joka saa hymyn huulille. Kansantaiteilijat ovat tänäkin vuonna inspiroituneet ja Naivistit Iittalassa -näyttelyyn on saatu mukaan huikea määrä taiteilijoita. Tämän vuoden teemoina ovat ”Satojen tarinoiden kesä” sekä Suomi 100 vuotta. Näyttelyssä jokainen esillä oleva teos on tarina suomalaisuudesta! Tarinat jatkuvat tulevaisuudessa myös verkkokaupassa ja kiertävässä näyttelyssä.

 

Kesän ajan Iittalan Lasimäellä näkyy vilinää ja vilskettä, kun Naivistit Iittalassa –säätiön järjestämä Naivistien suurnäyttely on avoinna joka päivä klo 10-19. Viime vuonna vierailijoita oli parikymmentätuhatta.

”Kesänäyttelyssä on menossa jo 29. vuosi. Taiteilijat ovat tehneet upeita luomuksia lähiympäristöstään, unistaan ja haavekuvistaan. Naivistiset työt ovat yleensä täynnä iloa, väriä ja lempeyttä. Taulut ovat usein myös nimetty osuvasti ja näyttelyssä tulee helposti hymy huulille. Esimerkkinä on tämän artikkelin kuvituskuva, jonka on tehnyt Kati Mikola”, iloitsee Naivistit Iittalassa –säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Näyttelyn on koonnut kuraattori Hannu Castrén. Tänä vuonna mukana on 48 taiteilijaa, joista kahdeksan on uusia tekijöitä. Vuoden 2017 näyttely sisältää myös Martti Lehdon (1933-2016) muistonäyttelyn.

”Näyttelyn suunnitteluprosessi on aika pitkä. Uutta näyttelyä aloitellaan heti kun edellinen näyttely on päättynyt. Taiteilijoita etsitään syksyn ajan ja he voivat itsekin lähettää ehdotuksiaan www-sivujen kautta. Joulun tienoilla tavataan mukaan päässeiden taiteilijoiden kanssa ja pidetään myyntinäyttely, johon taiteen ystävät ovat myös tervetulleita.  Keväällä taiteilijat työstävät teoksia ja maaliskuussa niistä otetaan kuvat sekä teetetään julisteet ja kortit”, Ulla Heinonen kertoo.

 

Kesä tuo asiakkaat taiteen pariin

Varsinainen kesänäyttely pystytetään toukokuussa Iittalan Lasimäelle. Tänä vuonna töitä oli tarjolla 800 kappaletta. Kesän alkajaisiksi järjestetään kutsuvierastilaisuus, johon kutsutaan aikaisempina vuosina taidetta ostaneet asiakkaat.

”Yleensä avajaisissa ja ensimmäisenä viikonloppuna keräilijät ja muut ostohaluiset asiakkaat tulevat nappaamaan taiteilijoiden töistä ”parhaat päältä”. Toki myytävää riittää koko kesäksi, sillä jokaisella on oma suosikkinsa. Kesän aikana myydään noin 500 teosta. Näyttelyssä mukana olevat työt saa mukaansa vasta syksyllä, mutta osa teoksista on myynnissä aulagalleriassa ja ne saa heti mukaan”, vinkkaa Ulla Heinonen.

 

Uusia tuulia verkkokaupasta, kiertävästä näyttelystä ja matkailuhankkeesta

Naivistit Iittalassa –säätiö on suunnittelemassa verkkokauppaa ja kiertävää näyttelyä Naivismi-keskukselle. Siirrettävä näyttely voisi kiertää Suomessa ja Euroopassa.

”Meidän pitäisi tuotteistaa näyttelyitä paremmiksi. Naivismi näyttely on eräänlainen elämystuote.  Tarvitsemme lisää markkinointi- sekä verkkokaupan osaamista sekä uusien tuotteiden suunnittelua. Onneksi lähdimme mukaan Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeeseen”, Ulla Heinonen iloitsee.

Matkalla kasvuun -yhteistyöhanke on Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoittama hankekokonaisuus joka kestää vuoden 2018 loppuun. Rahoitusta on annettu Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulla toimivien matkailualan ja matkailusidonnaisten yritysten verkostoitumiseen, sähköisen liiketoiminnan kehittämiseen, yritysten markkinointivalmiuksien sekä kestävän kehityksen edistämiseen.

”Hankkeessa on mukana monenlaisia matkailualan yrityksiä. Vaikka minäkään en ole ollut varsinaisesti matkailualalla, niin on kiva olla mukana opettelemassa uutta ja saa samalla matkailunäkökulmaa omaankin tekemiseen. Kevään some-koulutuspaketti oli erityisen tarpeellinen, kun pohdimme Iittalan Naivistien näkyvyyttä”, kertoo Ulla Heinonen.

Hankkeen tavoitteena on uusien tuotteiden ja palveluiden yhteiskehittäminen mukana olevien toimijoiden kesken.

”Hämeessä kun ollaan, menee oma aikansa, kun tutustutaan toisiimme. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kukaan ei pysty yksin tekemään vaan hyviä matkailupaketteja tulee kaverin kanssa yhdessä tehden. Toivotaan, että jäljellä olevan 1 ½ vuoden aikana saadaan tehtyä mielenkiintoisia uusia elämyspaketteja Hämeeseen. Myös markkinointiyhteistyö on todella tärkeää”, Ulla Heinonen toteaa.

Hankkeen tapahtumia ja blogia voi seurata osoitteessa www.hamk.fi/matkalla-kasvuun ja matkallakasvuun.blogspot.fi. Hankkeen toteuttajina ovat Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja Hämeen ammattikorkeakoulu Oy.

Kirsi Sippola, Kehittämispäällikkö, Teknologiaosaamisen yksikkö, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Kirsi Sippola on yksi Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeen kirjoittajista.

Leave A Reply