Näin kirjoitan harjoitteluuni tai työtehtävääni liittyvän blogipostauksen

0

Opintoihisi liittyvä harjoitteluosuus on useimmiten erittäin merkityksellinen kokemus opintojesi aikana. Harjoitteluohjaajana olen huomannut, että tästä kokemuksesta ovat kiinnostuneita myös muut liiketalouden alan (ja usein myös muiden alojen) opiskelijat. Tästä syystä olen perustanut tämän blogin ja kerään tänne opiskelijoiden postauksia, jotka samalla toimivat myös raporttina harjoittelusuorituksesta.

Millainen postaus olisi kiinnostava?

Kaikkea harjoitteluusi tai työtehtävääsi liittyvää ei tarvitse raportoida, vaan kannattaa nostaa esille sellainen teema, josta uskot, että lukija kiinnostuu ja ehkä innostuukin. Yhteen postaukseen kannattaa valita yksi teema. Tässä ideoita teeman pohdintaan:

  • ajankohtainen harjoitteluusi liittyvä näkökulma (näitä löydät ammattijulkaisuista, muista blogeista/foorumeista/ryhmistä/sivuistoista)
  • esitä kysymyksiä
  • vastaa kysymyksiin
  • reagoi alaan/tehtävään liittyvään väittämään tai ennakkoluuloon
  • referoi keskustelua, johon olet osallistunut
  • kerro omia kokemuksia
Entäpä kirjoittaminen, millainen postaus on toimiva?

Eveliina Toivosen materiaaleista löysin 10 vinkkiä kirjoittamiseen. Näitä noudattamalla onnistut postauksessa varmasti. Oikoluku kannattaa tietenkin tehdä ja mahdollisuuksien mukaan antaa teksti kommentoitavaksi muutamalle testilukijalle jo ennen kuin lähetät sen julkaistavaksi.

  1. Tärkeimmät asiat ensin
  2. Otsikko ja alustus: Kerro, mistä postaus kertoo, mutta herätä myös kiinnostus
  3. Pituus noin 3000 merkkiä
  4. Lyhyet kappaleet, lauseet ja ilmaisut ->luettavuus
  5. Muista väliotsikointi
  6. Pyri herättämään keskustelua
  7. Mene suoraan asiaan
  8. Yksi postaus, yksi teema
  9. Tarkista faktat
  10. Muista visuaalisuus (mutta myös tekijänoikeudet)
Ja sitten vielä käytännön ohjeet, eli miten saan tekstini blogialustalle

Lähetä raakateksti sähköpostitse riitta.ikonen@hamk.fi. Kerro viestissä, että tekstisi voi julkaista tässä Hamkin blogi-portaalissa. Jos tekstisi sisältää linkkejä, laita ne sopivien sanojen kohdalle tekstin sisälle. Lähetä mielellään myös tekstiisi sopiva kuva (johon on julkaisuoikeudet). Kirjoita viestiisi omat tietosi: nimi, halutessasi myös titteli ja/tai linkki LinkedIn- profiiliin. Myös omakuvasi voi olla yhteystiedoissasi, joten voit lähettää myös sen. Varaan oikeuden tehdä tekstiisi pieniä muutoksia, mutta vahvistan julkaisemisen ja mahdolliset muutokset vielä vastauksena viestiisi.

Kirjoittaminen on kivaa ja kokemus tuo taitoa siinäkin asiassa. Älä siis liikaa pohdi edes näissä ohjeissa mainittuja aiheita! Pääasia, että syntyy teksti, josta ajattelet olevan hyötyä ja iloakin lukijoille.

Leave A Reply