Työharjoitteluni HAMKin Yrittäjyyden työelämäpalveluissa poikkesi täysin siitä, mihin olin varautunut ennen harjoittelun alkua. Luulin astelevani ensimmäisenä harjoittelupäivänäni stereotyyppiseen ”harjoittelijana omalla koululla”-ympäristöön, mutta tulinkin kävelleeksi keskelle vauhdikasta ja mukaansa tempaavaa työyhteisöä, joka kiskoi minut vauhdilla mukaansa liiketoiminnan kehittämisen maailmaan.
Harjoittelupaikkaa pohtiessani olin asettanut itselleni paikan suhteen vain kaksi kriteeriä: haluan päästä hyödyntämään visuaalista osaamistani ja kokea olevani osa oikeaa työyhteisöä, enkä se halvalla hinnalla palkattu harjoittelija. Kun kerroin lähipiirilleni, että minulle on tarjottu harjoittelupaikkaa omalta koululta, kuulijoiden kommentit vaihtelivat ”aijaan” ja ”no kivan” väliltä. Eräs kuulijoista jopa kommentoi minun sopivan mainiosti keittämään kahvia ja silppuamaan paperia, olihan minulla molemmista kokemusta edellisestä työpaikastani. Itse olin kuitenkin todella utelias tästä minulle tarjotusta mahdollisuudesta ja päätin ottaa sen vastaan. Kuulijoiden kommentit jäivät kuitenkin mieleeni ja kerkesin ennen harjoittelun alkamista muodostamaan sen kauhukuvan, että työharjoitteluni koostuisikin kokonaan vain kahvin keittämisestä ja paperin silppuamisesta.
No ei se mennyt ihan niin kuin olin ajatellut. Ei todellakaan.
Mielikuvani paperien silppuamisesta vaihtui jo ensimmäisten päivien aikana värikkäiden Post It- lappujen liimaamiseen työkortteihin ja kahviakin kerkesin keittämään vain harvakseltaan. Pääsin työharjoitteluun yhteisöön, jossa uudet tilanteet tai ideat havainnollistetaan Legojen avulla. Siis ihan oikeiden Legojen. Legoilla leikkimisen lisäksi työpäiväni täyttyivät suurimmalta osin niin lennokkaista ideoista ja ketteristä kokeiluista, etten millään ole pysynyt laskuissa siitä, mitä kaikkia ”ihan huikeita nakkeja” olen työharjoitteluni aikana tehnyt.
Näiden ”huikeiden nakkien” lisäksi suunnittelin ja toteutin paljon erilasia visuaalisia materiaaleja HAMKin koulutusohjelmille sekä hankkeille. Suurin yksittäinen työni oli toteuttaa Start up business school -opintoihin kokeiltavaksi uusi oppimisalusta. Visuaalisten toteutusten lisäksi sain olla mukana myös Taikoja-hankkeen seminaarin järjestelyissä sekä apuna erilaisissa työpajoissa. Harjoittelun aikana jouduin vierailemaan myös epämukavuusalueellani ja avustamaan brasilialaisille vierailijoille pidetyssä työpajassa englanniksi verkkosivujen valmistuksesta. Se ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin olin suunnitellut, sillä vierailijoidemme verkkosivuohjelmistot olivat PORTUGALIKSI! Työpaja saatiin kuitenkin toteutettua suunnitellusti ja sain itselleni taas yhden erilaisen työpajakokemuksen lisää.
Olen enemmän kuin tyytyväinen, etten antanut lähipiirini kommenttien vaikuttaa päätökseeni tulla työharjoitteluun HAMKin Yrittäjyyden työelämäpalveluihin, vaan otin minulle tarjotun paikan vastaan. Tämä matka on ollut täynnä mitä erilaisimpia toimeksiantoja sekä upeita kohtaamisia, joista minulle on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa.