Suoritin kaksi ja puoli kuukautta kestäneen harjoittelun HAMK Smart- tutkimusyksikössä, tarkemmin sanottuna VIKKE – Virtuaalinen kulttuurimatkailu Kanta-Hämeessä – hankkeessa. Erikoisen harjoittelusta tekee se, että näin korona-aikaan harjoittelu suoritettiin täysin etänä tapaamatta harjoittelun ohjaajia kertaakaan kasvokkain.
Koronan takia maailma on muljahtanut monella tavalla vinksin vonksin ja se myös muutti harjoittelun etäharjoitteluksi, joka suoritettiin kotona näkemättä kertaakaan harjoittelun ohjaajia. Kerran viikossa pidettiin ohjaajien kanssa Teams-palaveri, jossa jaettiin työtehtävät alkaneelle viikolle ja ei sitten muuta kuin suorittamaan. Koska harjoittelu suoritettiin etänä, vaati se erityisiä henkilökohtaisia aikataulutustaitoja ja itsekuria, jotta vaaditut hommat ehdittiin suorittamaan sallituissa aikarajoissa.
Harjoitteluun kuului kulttuurikohteiden ja kulttuurireittien näkyvyyden lisäämistä ja markkinointia erilaisilla digitaalisilla kanavilla. Tämä tarkoitti käytännössä valmiiden, Kanta-Hämeeseen sijoittuvien polkupyörä- ja junareittien laittamista matkailusivustoille, joita olivat TripAdvisor, Wowanders, izi.TRAVEL ja Finterest. Kokemusta näistä matkailusivustoista minulla ei ennestään ollut, eikä muutenkaan tämänkaltaisesta työstä, mutta se ei haitannut ollenkaan, vaan hyvin nopeasti pääsin työtehtäviin kiinni ja hommat alkoivat luonnistumaan. Apua sai aina kun kysyi eikä koskaan harjoittelijaa jätetty yksin.
Työ oli hyvin itsenäistä, sillä normaaleja työaikoja ei ollut, tärkeintä oli vain saada kaikki kohteet sille matkailusivustolle, mikä oli juuri kyseisenä viikkona työn alla. Yhteen matkailusivustoon käytettiin aikaa noin 1-2 viikkoa ja sitten siirryttiin seuraavaan. Itsenäinen työ sopi minulle hyvin ja samalla pystyi tekemään opinnäytetyötä, jonka tein samalle hankkeelle, joten harjoittelu ja opinnäytetyö löivät tässä kättä yhteen hienosti.
Jos oli jotain mielikuvia opiskeluiden alussa siitä, millaista se harjoittelu tulisi joskus olemaan, niin ne mielikuvat sai kyllä koronan myötä heittää romukoppaan. Etäharjoittelu, jossa työpaikkana toimii oma koti, niin onhan siinä puolensa ja puolensa. Toisaalta itsenäinen työskentely ja vapaus tehdä töitä ihan mihin kellonaikaan tahansa on metkan kuuloista, mutta kyllähän harjoittelukokemuksesta jotain jää uupumaan, kun kaikki päivittäiset ihmiskontaktit ja muut normaaliin elämään kuuluvat asiat puuttuvat kokonaan.
Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli hieno kokemus, joka opetti paljon. Opin käytännön tasolla, miten markkinointia suoritetaan matkailualalla ja sain tehdä asioita, joista oli konkreettista apua tälle hankkeelle. Opin myös Hämeenlinnan ja Kanta-Hämeen alueesta, sen paikannimistä ja historiasta aivan valtavan paljon. Toivottavasti pystyn hyödyntämään tätä tietotaitoa myös tulevaisuudessa.
Kirjoittaja: Jussi Kyöstilä