Sain maaliskuussa loistavan mahdollisuuden päästä kesätöihin ja suorittamaan harjoittelua Suomen toisiksi vanhimpaan yritykseen, Tervakosken paperitehtaaseen. Ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen liiketalouden opiskelijalle mennä paperitehtaalle töihin. Moni kysyikin minulta, että mitä ihmettä siellä teen. En suinkaan valmistanut paperia, vaan tässä vastaukset kysymyksiin joiden avulla selviää se, mitä pääsin tekemään.
Mikä on Tervakoski Oy?
Tervakoski Oy on erikoispaperitehdas, joka kuuluu Itävaltalaiseen Delfortgroup konserniin. Tervakosken tuotteita ovat mm. hampurilaiskääreet, leivinpaperit, raamattupaperi, savukkeen tippipaperi, sähköeristepaperi ja ohut pakkauspaperi. Voisin väittää, että jokainen tämän tekstin lukija on pitänyt käsissään Tervakoskella tehtyä paperia. Tervakoski Oy sijaitsee Tervakoskella, noin 20 minuutin ajomatkan päässä Hämeenlinnasta ja koko Tervakosken kaupunki onkin rakentunut tehtaan ympärille.
Miksi Tradenomi menisi paperitehtaalle töihin?
Tervakoski Oy:llä on tehdas Tervakoskella, jonka yhteydessä on toimisto. Toimistolla on mm. tehtaan omat osto-osasto, taloushallinto- ja kirjanpito-osasto, toimitusketju- ja asiakaspalveluosasto, myyntiosasto ja henkilöstöhallinnon osasto. Näkisin tradenomin työskentelemässä näistä jokaisella osastolla. Kokemusta minulta löytyy tuolta osto-osastolta vuoden 2018 kesältä ja toimitusketju- ja asiakaspalveluosastolta seitsemän kuukauden ajalta tältä vuodelta.
Mitä kaikkea pääsin tekemään harjoittelussa?
Suoritin harjoitteluni työskentelemällä seitsemän kuukautta Supply Chain eli toimitusketjuosastolla. Osastollamme työskentelivät tuotannonsuunnittelijat ja asiakaspalveluasiantuntijat. Oma roolini oli asiakaspalveluasiantuntijana ja markkina-alueenani Amerikka ja Kanada. Työni sisälsi asiakaspalvelua yhteistyössä Pohjois-Amerikan myyntikonttorin kanssa ja koko toimitusketjun; tilausten käsittelyn, kuljetussuunnittelun ja laskutuksen SAP-järjestelmässä. Toimitusketju alkaa siitä, kun asiakkaalle tarjotaan sopivaa tuotetta sopivalla toimitusajalla. Kun tilaus saadaan, sovitetaan se tuotannon suunnitelmaan ja tilaus valmistetaan. Valmiille tuotteelle sovitaan kuljetus, hoidetaan lähetys, tullaus ja laskutus. Tämän ketjun kun saa onnistuneesti suoritettua, saapuvat paperirullat konteissa Tervakoskelta asiakkaalle Amerikkaan juuri toivottuna toimituspäivänä.
Mitkä olivat tärkeimmät opit, jotka sain harjoittelusta Tervakoskella?
Opin paljon konkreettisia asioita kuten SAP-järjestelmän käytön sekä kansainvälisen myynnin ja logistiikan käytännöt. Englannin kielen taito ja asiakaspalvelu kehittyivät työskennellessä englanniksi asiakkaiden kanssa. Tietenkin opin myös tuntemaan Tervakosken tuotteet ja näin, miten tehtaan puolella paperi valmistuu selluloosasta valtaviksi paperirulliksi. Tärkein oppi itselleni oli kuitenkin huomata, kuinka haastaviinkin työtehtäviin kykenee ja varmuus siitä, että pystyy itsenäisesti hoitamaan niin laajaa kansainvälistä markkinaa, antaa hurjasti varmuutta tuleviin työnhakuihin.
Suosittelen rohkeasti hakeutumaan harjoitteluun tehtaille. Tehdasympäristö opettaa paljon myös tradenomille.
Kiitos hyvistä opeista ja ihanasta kesästä Tervakoski!