Euroopan laajuinen Liikkujan viikko -tapahtuma ja siihen kuulunut teema Auton vapaapäivä oli meidän syksyllä aloittaneiden opiskelijoiden ensimmäinen iso projekti. Lehtori Sonja Heikkisen johdolla valmistauduimme tähän kahden viikon ajan. Liikkujan viikko on vuosittain järjestettävä, johon osaa ottavat eurooppalaiset kunnat ja kaupungit. Viikon aikana on tarkoitus kannustaa ihmisiä fiksumpaan ja monipuolisempaan liikkumiseen. Teema on vaihtunut vuosittain, mutta auton vapaapäivä on ollut Euroopassa pysyvä osa tätä kokonaisuutta.
Riihimäellä sai tämän viikon aikana kokeilla rastisuunnistusta, edullista uintia ja ilmaista joukkoliikennettä. Meidän Opiskelijoiden tehtävänä oli tarjota erilaisia mahdollisuuksia liikkua ja kannustaa fiksumpaan liikkumiseen. Suurin kohderyhmämme oli peruskoululaiset, joista suurin osa oli ala-koululaisia ja hiukan ylä-koululaisia. Järjestimme tapahtuman 21.9. perjantaina Riihimäen Vanhalla torilla. Saimme myös avuksi Liikenneturvan edustajan, jolla oli oma piste. Me saimme kasaan kuusi erilaista pistettä, jossa lapset saivat kiertää opettajiensa johdolla. Riihimäen kaupungilta saimme paikallisbussin torille, johon lapset ja varttuneemmatkin pääsivät tutustumaan katvealueihin ja kuljettajan näkökenttään. Päivä lähti käyntiin koululla klo 7:30 tavaroiden ja telttojen siirtämisellä kohti toria. Aikaa meillä oli n. 1,5h ja olimmekin hyvin valmiita, kun iso lauma lapsia ajoi pyörillä hienossa letkassa opettajiensa johdolla paikalle. Kaksi opiskelijoistamme osoittivat tälle porukalle pyörille varatun pysäköintipaikan ja saimme virallisesti ottaa heidät vastaan.
Lapset jaettiin ryhmittäin ja he pääsivät aikuisten kanssa kiertämään toria. Sähköpolkupyörä rastille kukaan ei päässyt aikuisille suunnattujen pyörien takia, mutta polkupyörätaitoradalla kävi kova kuhina. Taitoradalla oli kolme pyörää, joilla ajettiin lyhyt rata ja ajon aikana ohjeistettiin kuinka näytetään oikeaoppisesti suuntamerkkiä käännyttäessä. Toisella luokalla olevat lapset olivat innoissaan tästä ja palkinnoksi radan suorittamisesta sai heijastinmerkin. Mehupisteellä kävi luonnollisesti, kun lapset saivat mehua, omenoita ja banaaneja. Lapset olivat innoissaan erityisesti myös bussiin pääsystä ja saimme pohtia heidän kanssa siitä miten kuljettaja näkee heidät suojatiellä. Kahdeksas-luokkalaiset osasivat jo nämä asiat omasta mielestään ja he ennemmin ajoivat sähköpyöriä. Pienemmät innostuivat myös kypäränkäytön tärkeydestä, kun opiskelijamme näyttivät kuinka tärkeää on käyttää kypärää ja etenkin oikein. Kananmunan ja minikypärän avulla kuvattiin mitä meille voisi käydä ilman kypärää ja miten kypärä auttaa meitä. Rasti oli hauska ja lapset olivat täysillä mukana. Yksi päivän parhaista rasteista.
Liikenneturvan paikalla lapsille opetettiin muutamia hyödyllisiä liikennemerkkiä ja käytiin läpi jalan ja pyörällä liikkumisen perusteet. Tämä oli hyvin onnistunut sillä ammattilaisen ote näkyi ja lapset olivat sosiaalisesti aktiivisia. Paikalliset ohikulkijat kiinnostuivat myös näkymästä ja heitäkin otettiin ilolla mukaan. Työikäisille suunnattu rasti, jossa keskusteltiin erilaisten kulkuneuvojen päästöistä ja kannustettiin askelmittarin käyttämistä jäi hiukan vajaaksi sillä aikuisia oli tosi vähän ja he eivät ehtineet lasten ohjaamisen ohella poikkeamaan siellä. Joukkoliikenne -opastusrastilla oli lapset ja aikuiset keskustelemassa Riihimäen ilmaisesta joukkoliikenteestä ja uusista reiteistä.
Iltapäivä oli hiljaisempi ja vierailijoiden määrä alkoi laskea. Kellon lähestyessä kahta viimeisetkin kävijät olivat käyneet kaikilla rasteilla ja alkoi telttojen purkaminen. Tapahtuma oli sateista keliä lukuunottamatta erittäin positiivinen päivä ja opimme paljon. Suurin hyöty meille opiskelijoille oli se, että saimme esiintymistaitoa lisää ja näimme mitä tällainen tapahtuma vaatii. Uskon, että jatkossa tällä ryhmällä ja sen asenteella saamme hyvät tapahtumat aikaan. Parantamisen varaa aina on ja siksi käymme läpi tapahtumaa myös koululla, sillä palaute on tärkeää.