Tutkimuspäällikkö Mervi Friman jäi eläkkeelle HAMKista alkuvuodesta 2023. Ennen eläkkeelle lähtöä, Mervi muisteli pitkää uraansa HAMKissa. Lue lisää Mervin HAMK-muistoista sekä eläkepäivien suunnitelmista alta.
”Tulin HAMKiin töihin alusta alkaen 1990-luvulla. Aiempi työkokemukseni oli Hämeenlinnan kaupungin kulttuuritoimesta niin toimisto- kuin tapahtuma- ja ohjaustehtävistä. Vuonna 1989 aloitin Wetterhoffilla aikuiskoulutuksessa artenomiopinnot ja samalla siirryin sinne tiedottajan töihin. Kun olin ainoa tiedottaja silloisen HAMKin muodostaneissa oppilaitoksissa, siirryin yhteisiin HAMK-tehtäviin Myllymäelle. Olen siis ollut täällä yli 30 vuotta, joskin välillä osin opintovapaalla tehdessäni lisensiaatin- ja väitöskirjatöitäni.
Olen voinut tehdä hyvin monenlaisia töitä, jonka vuoksi olen näin pitkään viihtynyt. Mielenkiintoisia tehtäviä on ollut viestinnän, laadun ja strategiatyön parissa. Viimeiset viisi vuotta tutkimustyössä Edussa sekä HAMKin kestävän kehityksen koordinaattorina ovat olleet antoisinta aikaa. Omassa elämässäni kestävän kehityksen päämäärät ovat olleet keskiössä 1970-luvun lopusta alkaen niin Vihreissä kuin mm. Amnestyssa ja kehitysmaakauppaliikkeessä. On ollut etuoikeus tehdä näin selkeästi oman arvomaailman mukaista työtä. Tärkeintä tietysti se, että viimein maailmassa on herätty mm. ilmastomuutokseen haasteisiin ja korkeakoulutuksen vastuuseen sen hillitsemiseksi.
Valtakunnalliset verkostot ja kansainväinväliset yhteydet ovat tuoneet työvuosiin iloa ja myös mittakaavaa. Erityisesti on jäänyt mieleen ensimmäinen vierailu Feevaleen Brasiliaan kuin myös lähes 500 osallistujan EAPRIL-konferenssi HAMKin kampuksella. Sain ko. viikon maanantai-iltana rintasyöpädiagnoosin ja tiistaiaamuna alkoivat konferenssivieraat virrata kampukselle. Kiitos Birgitta Pirhosen konferenssi onnistui erinomaisesti, vaikkakin omalta osaltani melkoisessa sumussa.
Kohtaamiset opiskelijoiden kanssa konkretisoivat työn merkityksen. Eettinen ajattelu on mielestäni ihmisyyden kivijalka. Tähän liittyen on lämpimiä muistoja jo 1990-luvun lopusta, kun Johannes Ojansuu piti valinnaista etiikan opintojaksoa Myllymäellä – huikeita keskusteluja elämän perimmäisistä kysymyksistä. Tämän pohjalta syntyivät Ammattien etiikka -opinnot, joita yhdessä Minna Paloksen kanssa toteutimme useita vuosia. Etiikkaan liittyen vielä sana tutkimusetiikasta, jonka edelläkävijöiden joukossa HAMK on ollut. FUAS-yhteistyön aikaan perustimme ensimmäisenä ammattikorkeakouluyhteisönä tutkimuseettisen toimikunnan, jonka työ nyttemmin jatkuu pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.
Yhteistyö HAMKOn kanssa monenlaisten virallisten ja vähemmän virallisten asioiden parissa on ollut antoisaa ja avannut uusia näkökulmia opiskelijana olemiseen. Mitä otan työhuoneestani mukaan? HAMKOn antaman kunniakirjan hyvästä yhteistyöstämme.
Eläkepäiviin on sopivasti suunnitelmia. Ykkösenä tietysti omat läheiset: äiti, joka 94-vuotiaana edelleen asuu kotona sekä kuusi lastenlasta, joita kannustan Pirkkalan urheilukenttien laidalla tai joiden kanssa kiipeilen Suomenlinnan kallioilla. Jo edellä mainitsemani kestävän kehityksen toimille on aiempaa enemmän aikaa esimerkiksi Ilmastoisovanhemmissa, toki myös lukupiiri ja italian opiskelu saavat minusta entistä paremmin läksynsä tehneen osallistujan.
Tutkimus, tiede ja korkeakoulutus ovat sydäntäni lähellä ihan pysyvästi. Olen aloittanut Tiedepolitiikka-lehden päätoimittajatriossa sekä ammattikorkeakoulujen vaikuttavuutta tutkivassa ryhmässä. Lisäksi täällä HAMKissa muutama hanke, joissa olen vielä mukana.
Vaikka työelämä muuttuu monin tavoin, tärkeintä on luottamus kollegoihin, rehellisyys ja erilaisuuden kunnioittaminen arjen tilanteissa. HAMKin korkeakouluyhteisölle toivon iloa ja voimia päivittäiseen työhön.”
Teksti: Mervi Friman
Kuva: Suvi Salokannel