Viisi kirjaa tekoälystä

0

Tervetuloa tekoälyn kiehtovaan maailmaan, jossa koneet oppivat ja älykkyyden rajat laajenevat huimalla vauhdilla. Seuraavassa esittelen viisi inspiroivaa teosta, jotka johdattavat lukijan syvemmälle tekoälyn saloihin. Näiden kirjojen avulla avataan näkökulmia siitä, miten tekoäly muuttaa maailmaamme ja miten se haastaa perinteiset käsityksemme älykkyydestä. Olitpa sitten vasta-alkaja tai jo kokenut asiantuntija, nämä teokset tarjoavat kiehtovan matkan teknologian kehityksen ja inhimillisen älykkyyden yhteiseen tulevaisuuteen. (OpenAI, 2024)

Edellä oleva esittelyteksti ja kuva on tehty tekoäly-työkaluilla (ChatGPT-3.5 & Krea.ai). Kirjojen esittelytekstit (alla) ovat omaa tuotosta.

Kiinnostuitko? Lisää kirjavinkkejä löydät HAMK Library -blogista. Katso myös HAMKin omat ohjeet tekoälyn käyttöön.

Toivonen, H. (2023). Mitä tekoäly on?: 100 kysymystä ja vastausta. Kustannusosakeyhtiö Teos.

Tämä on helposti lähestyttävä kirja tekoälyn perusteista. Hannu Toivonen esittää sata kysymystä, joihin vastaa lyhyesti ja ymmärrettävästi. Kirjaa voi lukea sieltä täältä oman mielenkiinnon mukaan, tai kannesta kanteen, kumpi tapa itselle parhaiten toimii. Helsingin yliopistossa kirjaa pidettiin niin hyvänä, että he lahjoittivat sen jokaiselle kansanedustajalle (Holappa, 2023).

Järvinen, P. (2023). Tekoäly ja minä: Ihmisenä tekoälyn aikakaudella. Tammi.

Järvisen teos osoittaa selvästi sen, miten tekoäly vaikuttaa arkeemme ja työhömme. Keskiössä on kuitenkin tekniikan ja ihmisen vuorovaikutus, jossa ihmisen omalla toiminnalla on suuri merkitys. Kirjassa on myös hyvä katsaus tekoälyn historiaan, jota tasapainottaa pohdiskelu mahdollisesta tulevaisuudesta. Jos luet vain yhden kirjan tekoälystä, lue tämä.

Ollila, M. (2019). Tekoälyn etiikkaa. Kustannusosakeyhtiö Otava.

Maija-Riitta Ollilan kirja tekoälyn etiikasta on tärkeä puheenvuoro tekniikan nopeasta kehityksestä. Kirjan ilmestyessä tekoäly oli vielä hyvin tuntematon käsite ja ChatGPT-räjähdys kaukana tulevaisuudessa, mutta Ollila ymmärsi jo silloin, että vuorovaikutus tekoälyn kanssa muuttaa myös ihmistä. Tässä kirjassa hän tarkasteleekin tekniikan ja ihmisen vuorovaikutusta etiikan näkökulmasta. Huomaa myös kirjan tuore jatko-osa Tulevaisuuden paranneltu ihminen.

Raatikainen, P. (2021). Tekoäly, ihminen ja yhteiskunta: Filosofisia näkökulmia. Gaudeamus.

Raatikaisen toimittama teos koostuu artikkeleista, jotka lähestyvät tekoälyn osa-alueita pohdiskellen ja kysymyksiä esittäen. Käsiteltäviä teemoja ovat mm. ajattelu, syväoppiminen ja moraali. Kirjan loppuun on säästetty kiehtovat artikkelit koneesta juridisena henkilönä sekä tekoälyn käytöstä ihmisen paranteluun.

Auvinen, V. (2023). Metaversumi!: Matkaopas johtajille, hallitustyöläisille, omistajille ja uteliaille . Kauppakamari.

Metaversumista eli monen käyttäjän virtuaalitodellisuudesta on povattu teollisuuden ja yritysten pelastajaa. Vesa Auvinen on kirjoittanut matkaoppaansa yrityksille, jotka ovat avoimia uuden teknologian tuomille mahdollisuuksille. Kirjassa on konkreettisia esimerkkejä, vinkkejä ja työkaluja, joiden avulla yrityksissä voidaan miettiä omaa strategiaa suhteessa metaversumiin.

Lähteet

Holappa, S. (13.10.2023). Helsingin yliopisto lahjoittaa kaikille kansanedustajille tekoälyä käsittelevän uutuuskirjan. Helsingin yliopisto.
OpenAI. (2024). ChatGPT-3.5 (Jan 17 version) [Large language model]. https://chat.openai.com/chat

Comments are closed.