Viisi kirjaa harrastajalle

0

Syksyn myötä käynnistyvät myös erilaiset harrastuspiirit, joista löydät hyvää vastapainoa opiskelulle. Mitäpä jos kokeilisit tänä vuonna jotakin uutta? Seuraavassa viisi ideaa kädentaitajille, lisää ideoita löydät kirjaston muista askartelu– ja käsityö-aiheisista kirjoista.

Jones, L. & Santala, M. (2010). Ihania koruja helmistä ja metallilangasta: Tekniikat, työkalut, materiaalit & 50 upeaa mallia. Mäkelä.

Metallilankakorujen teko soveltuu sinulle, joka pidät näpräämisestä. Erityistä sorminäppäryyttä ei kuitenkaan tarvita, riittää jos osaat solmia kengännauhat. Korujen teko on hauskaa ja antaa mahdollisuudet omalle luovuudelle; harrastuksessa pääsee alkuun helposti: tarvitset vain kolmet peruspihdit, metallinlankaa ja joitakin helmiä. Perustekniikat on helppo saada haltuun selkeillä ohjeilla, sen jälkeen vain oma luovuus asettaa rajat.

Coutts, C., Warren, A. & Ketola, V. (2005). Hyvää oloa luonnosta: Tee itse saippuat, voiteet ja öljyt. Multikustannus Oy.

Tässäpä harrastus kaikille niille, joissa asuu pieni kemisti. Tai niille, jotka haluavat olla varmoja siitä, mitä kemikaalit sisältävät. Näillä perusohjeilla teet helposti omat saippuat, voiteet ja öljyt joko kotikylpylään tai lahjaksi. Kokeile vaikkapa parantavaa partavettä tai jalankulkijan jalkavoidetta, bakkanaalista kylpysuolaa tai jotakin useista kasvonaamioista. Työohjeiden lisäksi kirjassa on tietoa eri valmistusaineista.

Norbury, I., Tuormaa, M. & Perälä, M. (2007). Puunveisto: Kirja 1, perustekniikka. Alfamer.

Jos puu on sinun materiaalisi, tällä kirjalla pääset helposti alkuun. Opas on tarkoitettu vasta-alkajille, ja sisältää työvaiheittain eteneviä veisto-ohjeita. Jokainen esitelty harjoitustyö havainnollistaa eri menetelmiä. Työt ovat pieniä ja hauskoja tehdä, joten saat nopeasti valmista. Kirja alkaa esittelemällä erilaisia työkaluja, niiden käyttöä ja hoitoa, minkä jälkeen työohjeissa edetään korurasiasta kirveenvarteen. Kirjan on Suomen oloihin soveltanut Markus Perälä.

Muinonen, M. & Simola, S. (2011). Kaikki lähti lapasesta. Teos.

Osallistuitko Islantilaisneule-buumiin, vai jäikö se vain haaveilun asteelle? Tässä on sekä aloittelevalle että kokeneelle neulojalle sopiva kirja, jonka tekijät Mari Muinonen ja Suvi Simola tunnetaan hyvin blogipiireissä. Heidän suunnittelemansa neulemallit ovat moderneja ja niissä hyödynnetään monipuolisia tekniikoita. Todellinen 2020-luvun neulekirja!

Weston, A. & Wendorf, T. (2010). Mosaiikin taikaa: Tee itse koruja, koristeita ja käyttöesineitä. Moreeni.

Pidätkö palapeleistä? Jos vastaus on kyllä, mosaiikki on sinun harrastuksesi. Tarvitset vain hieman luovuutta, vähän värisilmää ja reilusti kärsivällisyyttä. Loput löydät tästä kirjasta, jossa esitellään erilaiset materiaalit ja työvälineet, niiden käyttö ja erilaiset perustekniikat. Jos oman idean löytyminen takkuaa, kirjasta löydät ohjeita erilaisten koriste- ja käyttöesineiden tekoon koruista lintualtaisiin.

Kuvasta kiitos Alice Dietrich @ Unsplash 

 

Comments are closed.