Lähes jokainen meistä käyttää tekoälypalveluita päivittäin, mutta harva meistä on siitä tietoisia. Tekoälyä käytetään mm. hakukoneissa, kohdennetussa mainonnassa ja suosituksissa, kameroiden kasvontunnistuksessa ja älypuhelimen ääniohjauksessa. Seuraavassa viisi lukuvinkkiä tekoälystä ja siitä, miten se vaikuttaa elämäämme.
Mitä tulisi tietää tekoälystä / Timo Siukonen & Pekka Neittaanmäki (e-kirja)
Faktapitoinen ja asiantunteva kirja, joka pyrkii antamaan kattavan kuvan tekoälyn kehityksestä ja sen soveltamisesta yhteiskunnan eri osa-alueilla. Lopputulos on kuitenkin hieman hajanainen esitys, jossa samat teemat toistuvat luvusta toiseen ja johon olisin ainakin itse kaivannut loogisempaa jaottelua.
Suosittelen kaikille, jotka kaipaavat kattavaa hakuteosta aiheesta. Erityisesti kirjan lopusta löytyvät käsitteenmäärittelyt ovat hyödyllisiä.
Hello world: kuinka selviytyä algoritmisen aikakaudella / Hannah Fry
Jos haluat lukea vain yhden kirjan tekoälystä, valitse tämä. Varoituksen sana: kun aloitat lukea tätä, et malta lopettaa kesken. Hannah Fry kirjoittaa selkeästi ja vetävästi, käyttäen tarinoita osoittamaan miten algoritmit vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme. Hän myös osoittaa miten helposti ihmistä voi manipuloida, ellemme ole tietoisia siitä miten algoritmit toimivat.
Suosittelen kaikille, jotka nauttivat sujuvasta tekstistä ja hyvistä tarinoista.
Tekoäly – ihminen ja kone / Mika Aaltonen & Antti Merilehto
Alltosen ja Merilehdon teesinä on se, että kone ja ihminen täydentävät toisiaan. Koneiden avulla voimme tehostaa ja kehittää omaa toimintaamme. Me puolestamme opetamme koneita toimimaan entistä paremmin esim. kasvojentunnistuksessa. Merkittävä osa kirjasta keskittyy 2020-luvun johtajuuteen ja antaa esimerkkejä siitä, miten tekoälyä on kotimaisissa yrityksissä jo hyödynnetty.
Suosittelen kaikille, jotka kaipaavat yritysmaailman näkökulmaa tekoälyyn.
Mitä tapahtuu huomenna kun tekoäly poistaa järjettömyydet? / Atte Jääskeläinen
Väitekirja on piristävä poikkeus perinteisistä tietokirjoista. Podcastiin perustuvassa kirjasessa Jääskeläinen esittää seitsemän väitettä, joita lyhyesti käsittelee eri asiantuntijoiden kanssa. Monipuolinen, kattava ja mielenkiintoinen esitys tekoälyyn liittyvistä teemoista.
PS Tsekkaa myös Tekoälykäs-podcast.
Suosittelen kaikille ajatteleville ihmisille.
Elämä 3.0 : ihmisenä oleminen tekoälyn aikakaudella / Max Tegmark
Kun tartuin kirjaan, odotin humanistista katsausta siihen miten säilyttää ihmisyys alati teknistyvässä maailmassa. Sen sijaan Tegmark maalaa eteemme tekoälyyn liittyviä uhkakuvia ja synkeitä tulevaisuus-skenaarioita. Niiden avulla Tegmark nostaa esiin tärkeän kysymyksen: mitä me tekoälyltä lopulta haluamme?
Suosittelen kauhun ystäville ja eettisille pohdiskelijoille.
Jos aihe kiinnostaa, tutustu myös englanninkielisiin lukuvinkkeihin ja tsekkaa valikoimalista HAMK Finnassa.