THESEUKSEN TÄRKEÄT TERMIT

0

Oman opinnäytetyön lataaminen Theseukseen on helppoa kuin heinän teko: mene lataussivulle ja noudata ohjeita. Sitä ennen kannattaa tutustua pariin tärkeään termiin.

Theseus
Theseus

Liitteet. Opinnäytetyön liitteet kannattaa liittää samaan tiedostoon varsinaisen opinnäytetyön kanssa. Jos haluat liitteet eri tiedostoon, kerää ne kaikki yhteen ja samaan liitetiedostoon. Vältä useita tiedostoja, niiden käyttö on lukijalle hankalaa.

Metatiedot. Metatiedoilla kuvaillaan työn sisältöä. Tämä kuvailu auttaa aiheesta kiinnostuneita löytämään työsi muiden opinnäytteiden joukosta. Theseuksen metatietostandardiksi on valittu yksinkertainen ja selkeä Dublin Core. Niinpä pakollisia täytettäviä kenttiä on vain muutama: työn nimi, tekijän tiedot, tiivistelmä sekä tietysti avainsanat. Korkeakoulu- ja koulutusalatiedot valitaan valmiista valikoista.

Moka. Jäikö opinnäytetyöhön kirjoitusvirhe? Syötitkö Theseukseen vahingossa väärän version? Älä yritä syöttää opinnäytetyötä uudelleen, vaan toimita korjattu versio kirjastoon sähköpostilla. Me voimme vaihtaa Theseuksessa olevan tiedoston.

Oikeudet. ”Kaikki oikeudet pidätetään” kuulostaa juhlalliselta, mutta sitä ei kannata säikähtää. Lauseella tarkoitetaan vain oikeutta jakaa, esittää ja edelleen muokata työtä. Työn lukeminen ja siihen viittaaminen on toki sallittua (Tekijänoikeuslaki 404/1961). Halutessasi voit luopua joistakin oikeuksista valitsemalla Creative Commons -lisenssin. CC-lisenssejä yhdistelemällä voit sallia erilaisia asioita (esim. työn muokkaamisen), ja kieltää toisia (esim. kaupallisen käytön).

PDF. Ennen kun alat ladata opinnäytetyötä Theseukseen, tallenna siitä pdf-versio. Helpoiten se käy valitsemalla Wordissa toiminto ”Tallenna nimellä”. Anna tiedoston nimeksi oma nimesi, esim. Sukunimi_Etunimi.pdf.

Tiivistelmä. Tiivistelmäkenttään kopioidaan se teksti, joka on varsinainen tiivistelmä – ei siis asiasanoja, työn nimeä ym. Niille on omat tietokenttänsä. Pidäthän huolta, ettei tiivistelmätekstiin jää turhia tavuviivoja automaattitavutuksen jäljiltä. Poista myös turhat rivivaihdot. Jos tiivistelmäteksti on kovin pitkä, voit lisätä rivivaihtoja luettavuuden parantamiseksi.

Tunnukset. Virallisena valmistumispäivänä HAMKin käyttäjätunnuksesi eivät enää toimi. Jos haluat vielä syöttää työsi Theseukseen, ota yhteyttä kirjastoon!

Viive. Theseukseen viety opinnäytetyö ei heti näy verkossa. Kirjaston henkilökunta käy vielä tarkistamassa ja mahdollisesti täydentämässä metatietoja ennen kuin työ julkaistaan. Tarkistus ja julkaisu pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti opinnäytetyön syötön jälkeen, usein samana tai seuraavana päivänä.

Apua. Sitä saat kirjastosta.

>> Lataa oma opinnäytetyösi Theseukseen

Päivi Hollanti, HAMK kirjasto- ja tietopalvelut

Leave A Reply