Kesäksi töihin

0

Oletko etsimässä kesätöitä? Haluatko parantaa mahdollisuuksiasi onnistua haastattelussa? Seuraavat viisi kirjaa tarjoavat apua ja vinkkejä, joilla erotut muista hakijoista. Lisää lukuvinkkejä on koottu HAMKin omaan suosikkilistaan.

Hoppe, T. & Laine, T. (2014). Työnhakuopas: Mitä, miten, missä? Talentum.  Saatavina myös e-kirjana.

Työnhakuopas on laaja ja kattava opas kaikesta, mikä liittyy työnhakuun. Hoppe ja Laine käyvät läpi kaiken oleellisen ansioluettelon ja hakemuksen kirjoittamisesta haastatteluun ja somen käyttöön työnhaussa. Oppaasta on hyötyä myös oman uran suunnittelussa, sillä se neuvoo oman työnhakustrategian laatimisessa ja oman toiminnan reflektoinnissa. Oppaan lopussa on myös selkeitä neuvoja niille, joita kiinnostaa työ Suomen rajojen ulkopuolella.

Piirainen, J. (2017). Työelämän suomea: 2, Suomeksi työhön (1. painos.). Finn Lectura.

Tämä oppikirja sopii sinulle, jos äidinkielesi on muuta kuin suomi tai jos suomalainen työkulttuuri on sinulle vieras. Oppikirja käy läpi erilaisia työnhakuun ja töissä oloon liittyviä tilanteita. Kirjassa käydään läpi työpaikan etsiminen, työhakemuksen teko ja cv, sekä erilaisia työhaastattelun muotoja. Kirjassa on myös omat luvut mm. työkavereihin tutustumisesta, puhelimessa olosta ja kokoustamisesta.

Martin, M. (2017). Saa jännittää: Jännittäminen voimavarana. Kirjapaja.  Saatavana myös äänikirjana.

Tämä käytännönläheinen kirja sopii sinulle, jota työhaastattelu jännittää tai uuden työyhteisön tapaaminen pelottaa. Opas ja sen harjoitukset auttavat hyväksymään sosiaaliset pelot ja lieventämään jännittämisen kokemusta. Jos jännityksen ei anna hallita, se voi olla voimavara. Martin käy läpi jännittämisen fysiologisena ilmiönä ja avaa perimän, persoonallisuuden ja elämänkokemusten merkitystä. Lopuksi hän kertoo keinoja ennaltaehkäistä ja hoitaa jännitystä.

Surakka, T., Rantamäki, T., Sopanen, M. & Jarla, P. (2013). Työelämätaidot: Sinä oman työelämäsi johtajana. Decanet ; Suomen Palkitsemiskeskus.

Tämä kirja sopii erityisesti sinulle, joka olet vasta aloittelemassa työelämässä. Kirja auttaa miettimään sitä, mikä on sinulle tärkeää ja miten sinulla on tapana toimia, sekä työelämässä että sen ulkopuolella. Itsetuntemus on tärkeää, jos haluat hyödyntää kaikki työpaikan ja -markkinoiden tarjoamat madollisuudet. Asiatekstiä keventävät Fingerpori-sarjakuvat, joten se ei välttämättä sovi herkimmille.

Pajunen, R. (2019). Omaa tehtävää etsimässä: Löydä vahvuutesi ja intohimosi. Kustannusosakeyhtiö Otava.

Kesätöiden kohdalla voi harvoin olla nirso: on otettava vastaan se työ jota tarjotaan. Jos olet onnekas, työ on alalta jota olet HAMKissa opiskelemassa. Kun valmistuminen alkaa lähestyä, on viimeistään hyvä miettiä omaa uraa: mistä olet kiinnostunut, mikä saa sinut innostumaan? Millainen on unelmatyösi? Tämä kirja auttaa vastaamaan näihin kysymyksiin, ja kertoo miten etenet unelmatyöhösi ja miten erotut eduksesi työnhaussa.

Kuvasta kiitos: Igor Link @ pixabay 

Comments are closed.