Tiesitkö, että HAMKin kirjastossa voit tehdä kirjavarauksen maksutta? Kaikkien kampuskirjastojen aineistot ovat käytettävissäsi yli kampusrajojen ja voit varata aineistoa, oli se sitten lainassa tai saatavana hyllyssä. Varaamalla varmistat, että saat teoksen varmasti itsellesi lainattavaksi. Saat itse määrittää noutopaikan – jokaisella kampuskirjastolla on varaushylly, jonne varaukset tulevat noudettavaksi. Havainnollistamme kahden CASE-esimerkin avulla, miten varaus tehdään ja miten varausprosessi etenee.
CASE 1: Aino haluaa lainata kirjan, joka on jo lainassa
Ainolla on alkamassa kurssi Asiakaslähtöisen hoitotyön perusta ja hän haluaa saada kurssilla tarvittavan Lääkehoidon käsikirjan heti käyttöönsä kurssin alkaessa.
Aino pääsee tarkistamaan kirjojen saatavuuden HAMKin kirjaston verkkokirjastosta HAMK Finnasta. Aino kirjautuu ensimmäiseksi sisään verkkokirjastoon. HAMKin opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat käyttämällä HAKA-login kirjautumista, jossa kysytään HAMKin tunnuksia – muut asiakkaat ja HAMIn opiskelijat valitsevat pelkällä kirjastokortilla kirjautumisen. Tämän jälkeen pääsee liittämään kirjastokortin numeron ja sen pin-koodin, ellei sitä ole aiemmin linkittänyt tiliin.
Aino on jo liittänyt korttinsa, joten hän voi jatkaa hakemaan aineistoa. Hakukenttään hän kirjoittaa kirjan nimen: Lääkehoidon käsikirja ja tulokset ilmestyvät hakutuloslistaksi:
Ensimmäisenä näkyy vuoden 2013 painos kirjasta, mutta Aino tarvitsee kurssille vuoden 2018 painoksen. Kyseinen painos näkyykin heti seuraavana hakutuloksissa, mutta punainen ruksi kertoo, että siitä ovat kaikki kappaleet lainassa jokaiselta kampukselta.
Aino tuumailee, milloinhan teoksen voisi mahdollisesti saada itselle? Tarkemmat eräpäivät näkyvät, kun klikkaa teoksen otsikosta auki omaan näkymäänsä.
Lähin eräpäivä on 14.3.2019, mutta varauksia on jo 9 ja lainattavia kappaleita 7, joten Aino ei saa vielä näitä teoksia vaan hänen on suunniteltava asiaa kuukaudella eteenpäin (laina-aika teokselle on kuukausi, kun se varataan, ei teosta enää pysty uusimaan) ja se riittää Ainolle hienosti, kun kurssi alkaa vasta huhtikuussa. Jos joku opiskelijoista sattuu palauttamaan kirjan jo ennen oman lainansa eräpäivää, Ainolla on mahdollisuus saada kirja lainaan jo aiemmin.
Kirjan varaaminen tapahtuu haalean purppuranvärisestä nappulasta, jossa kirjautuneena ollessa lukee: ”Varaa teos ja hyväksy nouto avohyllystä”. Jos et ole muistanut kirjautua sisään, painike kehottaa sinua kirjautumaan sisään tehdäksesi varauksen.
Varausikkuna aukeaa: valitse se kampuskirjasto, josta haluat käydä sen hakemassa – lopuksi sinun ei tarvitse kuin hyväksyä varaus.
Aino valitsee noutopaikaksi Visamäen.
Kun kaikkien kampusten aineisto on asiakkaiden käytössä, voi Ainon varaama kirja tulla Visamäkeen Forssasta tai vaikka Valkeakoskelta, riippuen myös mihin kirjastoon kirja palautuu, se voidaan palauttaa mihin vain toimipisteeseen. Kampuskirjastot lähettävät postilaatikoissa varattuja ja palautuneita kirjoja kampukselta toiselle aukiolojensa mukaan. Yleensä teos on noudettavissa 1-3 päivän sisään siitä, kun se on annettu postin matkaan.
Varaustilannetta voi helposti seurata Finnassa menemällä oman tilin tietoihin, kohtaan varaukset. Varauksen voi myös peruuttaa sieltä. Jos et todella tarvitse teosta, kannattaa varaus perua, sillä kirjan noutamatta jättäminen maksaa 5€. (Lisäksi vinkkinä, että HAMKin Kirjastopalvelut löytyvät myös opiskelijoille ja henkilökunnalle suunnatusta HAMK Appista, jossa voi myös käydä peruuttamassa varauksen.)
Aino odottelee niin kauan, kunnes saa sähköpostia kirjastolta, jossa kerrotaan että aineisto on noudettavissa pyydetystä noutopisteestä ja noutoaikaa on 1 viikko. Varauksen noutoviesti saapuu siihen sähköpostiin, joka on ilmoitettu kirjastolle, kun hankkii kirjastokortin asiakaspalvelusta. Huomioithan, että esimerkiksi gmail-sähköposti voi luokitella kirjaston viestin roskapostiksi, jolloin kannattaa käydä tarkistamassa myös roskapostit silloin tällöin.
Kirjaston henkilökunta on tulostanut Ainon varaaman kirjan väliin lapun varaushyllystä noutoa varten. Kirjat ovat hyllyssä aakkosissa oman sukunimen mukaan, ellet ole antanut tilillesi muuta varaustunnistetta.
Ainon löydettyä oman varauksensa hyllystä, on hänen muistettava vielä lopuksi lainata teos kirjastokortille.
CASE 2: Mikko haluaa lainata kirjan, joka on saatavana hyllyssä
Mikko tarvitsee Business Design -kurssille teoksen Kehitä kokeillen: organisaation käsikirja -teoksen.
Mikko kirjautuu ensin HAMKin Finnaan (katso ohje CASE1 -esimerkistä) ja tämän jälkeen kirjoittaa hakukenttään hakusanat: Kehitä kokeillen
Hakutuloslistaan tulee heti ensimmäiseksi näkyviin haettu teos ja vihreät pallot kampusten nimien edessä kertovat, että aineisto on saatavilla jokaisella kampuksella.
Kun Mikko katsoo hakutuloksia tarkemmin, huomaa hän myös listalla toisena olevan kohteen – teoksesta on saatavilla myös e-kirja. Mikko tykkää kuitenkin enemmän lukea teosta painettuna kirjana ja päättää laittaa teokseen varauksen painamalla ”Varaa teos ja hyväksy nouto avohyllystä” -nappulaa. Sieltä hän määrittelee noutopaikakseen Valkeakosken.
E-kirja on kuitenkin Mikon mielestä hyvä silloin kun kirja on vaikka kotona – e-kirjan lukeminen onnistuu, kun muistaa vaan kirjautua Finnaan HAMKin tunnuksilla ja Verkossa saatavilla -kohdasta avaa kirjan lukunäkymään.
Valkeakosken kampuskirjasto vastaanottaa Mikon aineistopyynnön kirjastojärjestelmässä. Koska kirjaa on saatavilla hyllystä, hakee kirjaston henkilökunta teoksen ja käyttää sen asiakaspalvelun tiskillä tulostaen varauksen väliin lapun, jossa on Mikon nimi (Sukunimi, Etunimi) ja järjestää kirjan tämän mukaan varaushyllyyn. Jos Mikko olisi ollut asettanut jonkin varaustunnisteen, kuten Mikko123 – olisi se laitettu hyllyyn M-kirjaimen kohdalle.
Mikko saa varauksen noutopyynnön sähköpostiinsa heti, kun kirja on käsitelty tiskillä valmiiksi noutamista varten.
Valkeakosken varaushylly sijaitsee kirjaston asiakaspalvelutiskin vieressä. Hyllyssä ohjeistetaan englanniksi varausten nouto. Huomattuaan ilmoituksen, että teokset on myös lainattava, kaivaa Mikko kirjastokortin esiin ja lainaa kirjan itselleen automaatilla.
Laina-aikaa tulee kuukausi. HAMKin Finnan kautta Mikko pääsee uusimaan teosta, jos siihen ei tule varauksia.
Siinä oli varauksen tekemisen kaksi tapaa. Aika näppärää, eikö totta? Nyt vain rohkeasti kokeilemaan varausten tekemistä näiden esimerkkien avulla. Henkilökuntamme auttaa mielellään, jos sinulle tulee kysyttävää varauksista.