Keskity kuuntelemaan – astu äänikirjojen maailmaan

0

Äänikirjat ja niitä tarjoavat verkkopalvelut ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan ja teoksia on tarjolla moneen lähtöön – matkakuuntelemiseksi, opiskelun helpottamiseksi tai esimerkiksi ulkolenkkiä tai kotitöitä virkistämään.

Kirjastoista löytyy kattavasti äänikirjoja lainattavaksi ja niitä hankitaan ahkerasti myös HAMKin kirjastoon – löydät kokoelmamme e-äänikirjat HAMKin Finnasta täältä.

Äänikirjavalikoimassa on muun muassa paljon mediassa esillä olleen Thomas Eriksonin koko tuotanto (tunnettu erityisesti Idiootit ympärilläni teoksesta) ja Kimmo Takasen Tunne lukkosi -teoksen jatko-osa: Murra tunnelukkosi – työstä tunteet, toimi toisin. Valikoimiin kuuluu runsaasti self-help teoksia oman arjen, ajattelun ja toimintatapojen kehittämiseen, ajankohtaisoppaita sosiaalisesta mediasta ja taloudesta jopa tähtitieteen tutkiskelusta.

Miten pääsen kuuntelemaan äänikirjoja?

Äänikirjat saa käyttöön kirjautumalla HAMK Finnaan HAMK-tunnuksella. Teokset kannattaa lainata itselle, jotta lukuoikeus säilyy laina-ajan loppuun saakka (lukuaika vaihtelee teoksittain, voi olla esim. 7 tai 14 päivää). Pelkästään selaimessa luetut teokset eivät siirry suoraan HAMKin tunnukselle.

Vaihtoehtoinen reitti on hakea e-aineistopalvelun nimellä eli käyttämällä hakusanaa Ellibs HAMKin Finnan haussa ja avata Ellibs-palvelu linkistä (Siirry tietokannan omalle hakusivulle, ks. kuva alla) tai etsimällä kirjan nimellä Finnasta ja seuraamalla sen linkkiä (Verkossa saatavilla, ks. kuva alla). Teoksen ollessa jo lainassa, voit asettaa myös äänikirjaan varauksen.

Jos et ole muistanut kirjautua sisään HAMKin Finnaan, voi kirjautumisen suorittaa myös Ellibs-palvelussa, jossa klikataan kohtaa: Kirjaudu sisään. Sen jälkeen valitaan ”Hyväksyn tietojeni tallentamisen ja käsittelyn Ellibs Library-palvelussa” ja valitaan Haka Login. Sitten valitaan Hämeen ammattikorkeakoulu / Häme University of Applied Sciences ja kirjaudutaan omalla HAMK-tunnuksella.

Useita kirjoja voi kuunnella suoraan tietokoneen selainohjelmassa tarvitsematta ladata kirjaa omaan laitteeseen. Halutessa kirjan voi ladata – siihen tarvitaan kuitenkin erillinen, ilmainen lukuohjelma: tietokoneissa esimerkiksi Adobe Digital Editions ja mobiililaitteissa Bluefire. Ohjeita näiden ohjelmien asennukseen ja käyttöön löytyy Ellibsistä.

Jos et pääse kirjautumaan tai sinulla on muita ongelmia äänikirjojen kanssa, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun: hamk.kirjasto(at)hamk.fi, puhelin (03) 646 4700.

Tietoisku äänikirjojen maailmaan

Ylen uutisjutussa: ”Kannattaako kirja ahmia silmillä vai korvilla – – ?” haastatellut aivotutkijat toteavat, että äänikirjassa on sama elementti kuin kirjaa lukiessa – se vähentää stressiä, auttaa irrottamaan ajatukset arjesta ja virkistää muistia. Saatu hyöty ja teho kasvavat, kun kuunteluun yhdistää vaikkapa luontolenkkeilyn. Lisäksi, koska arki sisältää yhä enemmän erilaisia tietokatkoksia, kertomuksen kuunteleminen auttaa keskittymään ja laajentamaan tiedollista ajattelua suurempiin kokonaisuuksiin ja syy-seuraussuhteisiin.

Jos et voi käyttää painettua kirjaa terveydellisten tai oppimisvaikeuksiin liittyvien syiden takia, on HAMKin kirjastosta mahdollisuus saada tunnukset myös Celia-palveluun. Myös älypuhelimeen on mahdollista asettaa ääneen lukemisen toiminto, jolloin esimerkiksi uutisten selailun sijaan voi näpäyttää ruutua ja kuunnella, kuinka koneääni lukee niitä ääneen. Lukuohjelmisto voi aluksi kuulostaa hassulta, mutta on yllättävän miellyttävä, kun korva siihen tottuu.

Yle Areenassa on saatavilla suomalaisia klassikkoäänikirjoja.

Kansainvälinen e-kirjapalvelu Project Gutenberg sisältää paljon englanninkielisiä kirjallisuuden klassikkoja äänikirjoina.

P.S. Onko jokin äänikirja, jonka haluaisit ehdottomasti HAMKin kirjaston kokoelmiin? Voit jättää hankintaehdotuksen oheisella lomakkeella.

HAMKin kirjasto toivottaa antoisia kuunteluhetkiä äänikirjojen parissa!

Comments are closed.