On täysin sallittua olla joskus vähän SEKASIN

0

Keväällä 2025 neljä sairaanhoitajaopiskelijaa pääsi sukeltamaan projektiharjoittelun kurssin yhteydessä Sekasin-chat palvelun pinnan alle. Kyseessä on vuonna 2021 luotu keskustelualusta 12–29-vuotiaille nuorille, jonne saa tulla juttelemaan anonyymisti koulutetuille chat-päivystäjille. Projektin alussa kävimme läpi monipuolisen ja tutkittuun tietoon rakennetun koulutuksen, mikä valmisti meitä Sekasin-chatin päivystäjiksi. Koulutuksen käytyämme pääsimme kokemaan kolmekymmentä keskustelua, jossa jokaisessa mahdollistimme nuorelle 45 minuuttia keskusteluaikaa, hänelle mielen päällä olevista asioista.

Ihmisen aivot kehittyvät koko nuoruusiän hurjaa vauhtia ja ne ovat nuorena herkempiä ulkoisille ärsykkeille. Erityisesti aikuisikään saakka kehittyvät aivoalueet, jotka osallistuvat tunteiden tunnistamiseen, käyttäytymisen säätelyyn ja vaativampaan oman toiminnan suunnitelmalliseen ohjaukseen. Nuoruuteen kuuluu nopea fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kasvu sekä kehitys (Thl, 2025).

Nuorilla on mielen ja kehon muutosten keskellä ajoittain vaikeaa pärjätä täysin itsekseen. Monet aiheet tuntuivat chatissa nuorille kiusallisilta ja vaikeilta. Punaisen ristin tekstiä lainataksemme ”Verkossa tarjotut palvelut voivat vastata moniin nuorten tarpeisiin, joita ei välttämättä ole edes osattu ennakoida palveluita suunniteltaessa.” (Suurpää, 2024). Chat-päivystäjä saattoi olla nuoren ensikontakti, jolle hän kertoi mieltä painavasta asiasta. Keskusteluissa nuorilla nousi usein esiin ajatus, että onko hänen ongelmansa ”tarpeeksi vakava”. Meidän tehtävämme oli tällöin kiittää nuorta luottamuksesta ja vahvistaa tunnetta, että hän on tehnyt oikein ottaessaan meihin yhteyttä. Jokaisella mieltä painavalla asialla oli oikeus tulla kuulluksi. Voisi melkein kuvailla, että ajoittain keskustelussa kävelimme nuoren kanssa yhdessä pimeään, jossa yritimme löytää valoa. Päivystäjinä autoimme löytämään oikeaa suuntaa, mutta nuoren vastuulle jäi itse ottaa varsinaiset askeleet. Chatissa toistui usein samankaltaiset teemat, joita olivat ahdistuneisuus, masennus, seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti, ihmissuhdeongelmat ja itsetuhoisuus. Joskus päivystäjälle haluttiin jakaa myös onnistumisia, kuulumisia ja pohdiskelua itselle merkityksellisestä asiasta.

Päivystäjinä löysimme itsemme monesti tilanteesta, jossa nuori kipuili sellaisen asian kanssa, mihin pystyimme itse samaistumaan. Tässä tilanteessa meidän oli tärkeä erottaa toisen ihmisen tunteet omista, sanoittaa, sallia ja normalisoida ne. Työssämme korostui se, että saimme olla nuorelle anonyymi turvasatama. Tälle turvasatamalle sai purjehtia sakeammankin sumun keskeltä, sen aiheuttajasta riippumatta.

Projekti opetti meille yhteistyötaitoja toimia Sekasin-tiimin kanssa, mutta myös toistemme kanssa. Opimme toisiltamme uusia lähestymistapoja aiheisiin, sekä erilaista tyyliä keskustella nuorten kanssa. Toisen päivystäjän vahvuus saattoi olla sensitiivisyys ja toisen ratkaisukeskeinen lähestymistapa. Yhteispäivystyksessä reflektoimme omaa tapaamme keskustella ja otimme oppia toisiltamme. Tämä mahdollisti kehitystämme päivystäjinä ja vahvisti ajatusta, että ei ole yhtä oikeaa tapaa keskustella. Meillä oli chatissa ohjenuorana keskustelurunko, mutta jouduimme toteamaan useasti, että jokainen keskustelu vaati päivystäjän mukautumista ja omaa intuitiota, miten lähestyä nuorta. Anonymiteetti mahdollisti avoimen ja rehellisen ilmapiirin nuorelle, tuoda kaikenlaiset asiat ja ajatukset ilmi suodattamatta. Sekasin-projekti oli meille uniikki mahdollisuus päästä nuorten mielen syövereihin ja oppia heidän lähestymistänsä.


Kirjoittajat

Elina Kuikka ja Joni Muotkavaara. Muut ryhmäläiset Solja Rapoja ja Jenna Tuominen

Lähteet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. (31.3.2025). Nuorten mielenterveyshäiriöt. THL. https://thl.fi/aiheet/mielenterveys/mielenterveyshairiot/nuorten-mielenterveyshairiot

Suurpää, L., Takala, J, & Huhta, H. (17.10.2024). Digitaalinen tuki voi auttaa nuoria palvelukynnyksen yli. Suomen Punainen Risti.  https://www.punainenristi.fi/tyomme/nuortenturvatalot/digitaalinen-tuki/

Blogitekstin kuva: Tehty ChatGPT:lla

Leave A Reply