Mitä meidän nuorisolaisille oikeasti kuuluu?

0

Projektiryhmämme agendana on ollut kohdata 12–29-vuotiaita nuoria Sekasin-chatissa. Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelufoorumi, jossa nuoret pääsevät anonyymisti keskustelemaan järjestön ammattilaisten tai koulutettujen vapaaehtoistyöntekijöiden sekä opiskelijoiden kanssa. Projektiharjoittelun myötä olemme päässeet tutustumaan paraatipaikalta moninaisten nuorten mielenmaisemaan ja tarjoamaan heille mahdollisesti päivän ainutkertainen hetki, kun joku pysähtyy kysymään, että miten menee ja tarjoamaan heille täydet 45 minuuttia aikaa keskustella asiasta kuin asiasta täysin anonyymisti ja ilman kiirettä minnekään.

Digitaalisessa ympäristössä tarjotun anonyymin ja ilmaisen keskustelufoorumin tarkoituksena on madaltaa avun hakemisen kynnystä sekä mietityttävien asioiden puheeksi ottamista nuorten keskuudessa. Olemmekin harjoittelun tiimellyksessä päässeet kohtaamaan hyvin monenlaisia nuoria erilaisine taustoineen ja elämäntilanteineen. Projektimme koostui pähkinänkuoressa päivystäjäkoulutuksesta, itse päivystämisestä tilastointeineen ja myös oman työmme reflektoinnista. Tiimin sisäisellä avoimella kommunikaatiolla ja säännöllisillä palavereilla on ollut erittäin suotuisa vaikutus tavoitelopputulokseen pääsemisessä. Oman psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin huomioiminen oli yksi harjoittelun tärkeimmistä teemoista, myös siitä näkökulmasta, että nuorilla on oikeus päästä keskustelemaan hyvinvoivan ja _oikeasti_ läsnä olevan aikuisen kanssa. Toiset keskustelut nuorten kanssa olivat todella rankkoja ja näin ollen olikin tärkeää päästä purkamaan niitä ammattilaisten lisäksi oman ryhmän kanssa. Tällä tavoin oli mahdollista saada vertaistukea ja oppia myös toisten ryhmäläisten haasteellisista kokemuksista.

Keskustelujen aihealueita kohtasimme luonnollisesti laidasta laitaan, siitä syystä, että ruudun toisella puolella oli jokaisella kerralla vuorovaikuttamassa ainutlaatuinen ihmisolento. Kuitenkin yksi aihe nousi toistuvasti päivystysvuorojen aikana esiin ja se oli nuorten itsetuhoisuus.  Nuoruusiässä ei ole lainkaan harvinaista miettiä kuolemaa ja itsetuhoisia ajatuksia, mutta siitä huolimatta tällaiset pohdinnat ovat pelkän ajattelunkin tasolla syytä ottaa vakavasti (Mielenterveystalo, n. d.). Psyykkisen oireilun yhteydessä on tärkeää pystyä kysymään suoraan mahdollisista itsetuhoisista ajatuksista ja niiden konkreettisuudesta. Toisin kuin yleensä ajatellaan, itsemurha-aikeista puhuminen ei lisää itsemurhariskin vaaraa. (THL, 2022) Asioista keskustelemalla on mahdollista oppia ymmärtämään ja sanoittamaan paremmin omia tunteitaan, sekä kokea helpotusta siitä, ettei ole tilanteessa yksin. Tällaisissa kohtaamisissa empaattisen lähestymistavan merkitys korostui. Monesti nuoren itsetuhoiset puheet olivat niin sanottu hätähuuto, ja päivystäjänä oikeiden sanojen sanominen sekä oikean avun piiriin ohjaaminen olivat suuressa merkityksessä.

Harjoittelu on ollut samaan aikaan opettavainen ja tunteita herättävä. Chatissa päivystämällä on tavallaan päässyt myös aikamatkalle omaan nuoruuteen ja sen aikaisiin ajattelumalleihin. Nuorempien chat-keskustelijoiden kanssa käydyt keskustelut erottuivat esimerkiksi siten, että usein tunteita oli hankalampi sanoittaa tai ymmärtää, sillä sanavarasto ja tunteiden tunnistamiskyky saattoivat olla ymmärrettävästikin suppeampaa kuin “vanhemmilla” nuorilla. Välillä aihealueet ovat olleet rankkojakin – kuitenkin loistavan projektitiimin ja Sekasin-kollektiivin tarjoaman tuen avulla olemme pystyneet kääntämään ne kaikista haastavimmatkin hetket vahvuuksiksi ja opettavaisiksi tilanteiksi. Tuntui turvallisemmalta toteuttaa omaa leiviskäänsä, kun tiesi tiimikavereiden tuen olevan läsnä aina tarpeen vaatiessa. Puhumattakaan Sekasin-kollektiivista, jonka lämpimän vastaanoton ja kannustavan ilmapiirin ansiosta päivystyshommiin palasi ilolla kerta toisensa jälkeen.

PS: Nykyiset nuoret ovat lähtökohtaisesti äärettömän kohteliasta ja tunnetasolla tiedostavaa väkeä. Ennen kaikkea suurin kiitos tästä opettavaisesta ja antoisasta kokemuksesta teille, Sekasin-chatin nuoret <3


Kirjoittajat:

Mio Vikman ja Veera Lind. Muut ryhmäläiset Salla Tyrkkö, Emma Humina ja Elina Palm.

Lähteet:

Mielenterveystalo. (n. d.). Nuoren itsetuhoisuus. https://www.mielenterveystalo.fi/fi/itsetuhoisuus/nuoren-itsetuhoisuus

THL. (14.11.2022.). Ota itsetuhoisuus puheeksi. https://thl.fi/-/ota-itsetuhoisuus-puheeksi

Leave A Reply