Kansainvälisyys ja vaihto-opiskelijat HAMK Biossa

0

Buenos días, Heb een goede dag, Guten Tag, Bonjour, Good afternoon – kielikylpyjä on taas luvassa syyslukukaudella, kun vaihto-opiskelijat ympäri Eurooppaa saapuvat Hämeenlinnan korkeakoulukeskukseen.

Bio- ja elintarviketekniikan koulutukseen saapuu syksyllä kansainvälisiä opiskelijoita opiskelemaan kestävää biotaloutta Sustainable bioeconomy -moduulissa, vahvistamaan laboratorio-osaamistaan Bioprocess applications -kurssilla ja työskentelemään hanketiimeissä Project Work in Bioprocesses -opintoprojektijaksolla.

Vaihto-opiskelijat ovat olleet tuttu näky jo usean vuoden ajan bio- ja elintarviketekniikan koulutuksessa, jossa he pääsevät tutustumaan toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoihin yhteisissä opintototeutuksissa. Lisäksi vaihto-opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua opintoprojekteihin, jotka liittyvät HAMK Bio -tutkimusyksikössä meneillään oleviin projekteihin.

Kaksi valkotakkista nuorta naista kantamassa muovilaatikoita
Vaihto-opiskelijat mukana kotisirkkatutkimuksessa

Vaikka tässä vaiheessa vuotta ollaan vasta kesän kynnyksellä, on kevät ollut kiireistä aikaa. Katseet ovat jo pitkällä tulevassa lukuvuodessa mietittäessä syksyn projektityöaiheita ja ohjausresursseja. Lisäksi olemme käyneet tarkasti läpi vaihtoon hakevien opiskelijoiden motivaatiokirjeet ja hakemukset, jotta pystyisimme tarjoamaan parhaimman mahdollisen projektiaiheen huomioiden opiskelijoiden taustat ja tavoitteet. Tänä keväänä vaihtoon liittyviä yhteydenottoja on tullut poikkeuksellisen paljon. Yhteydenottojen määrä selittynee osittain Covid-19-pandemian aiheuttamista liikkuvuusrajoituksista viime lukuvuonna, ja niiden helpottumisella tulevana lukuvuonna.

Tulevana syksynä kansainvälisyys näkyy vahvasti Sustainable bioeconomy -moduulissa, jossa opiskelijat osallistuvat HAMKin Afrikka-hankkeisiin. Toisen vuoden bio- ja elintarviketekniikan opiskelijat pääsevät tutustumaan vaihto-opiskelijoihin syksyn ensimmäisessä opintomoduulissa, jossa tulemme tekemään yhteistyötä Keniassa, Sambiassa ja Ghanassa sijaitsevien kumppanikorkeakoulujen ja niiden opiskelijoiden kanssa. Vaihto-opiskelijoiden myötä kansainvälisyyttä saadaan lisäksi ainakin Bioeconomy 4.0 -hankkeeseen, jossa vaihto-opiskelijat tekevät projektiopintoja tai harjoittelua mikrolevien bioreaktorikasvatusten, kotisirkkatutkimuksen sekä analytiikan parissa. Projektityöaiheet vaihtuvat vuosittain riippuen siitä, mitä tutkimushankkeita HAMK Biossa on kulloinkin menossa.

Bio- ja elintarviketekniikan koulutus on ollut suosittu etenkin espanjalaisten ja hollantilaisten opiskelijoiden keskuudessa, mutta useana vuonna opiskelijoita on saapunut myös Saksasta, Itävallasta, Sveitsistä ja Italiasta. Kaukaisimmat vaihto-opiskelijat ovat olleet kotoisin Brasiliasta, Etelä-Koreasta ja Hongkongista. Näin laaja-alainen kulttuurikirjo rikastuttaa sekä omien opiskelijoiden että henkilökunnan lukuvuotta. Opiskelijoiden tutustuminen toisiinsa rohkaisee myös meidän omia opiskelijoitamme harkitsemaan vaihtoon lähtemistä – lisäksi monet saavat toisistaan myös hyviä ystäviä.

Yksi merkittävä asia, josta olemme saaneet bio- ja elintarviketekniikan koulutuksessa ja HAMK Biossa kiitosta, on tarjoamamme opintoprojektit, jotka liittyvät tutkimushankkeisiin. Vaihto-opiskelijat ovat kertoneet, että yhteistyökorkeakouluissa ei tämänkaltaista vaihtoehtoa ole vielä välttämättä tarjolla. Onnistuneet projektit ajankohtaisten tutkimusaiheiden parissa kartuttavat opiskelijoiden oman alan tietoa ja tuovat lisäarvoa erilaisten oppimiskokemusten kautta tutkimus- ja tiimityöskentelystä sekä projektienhallinnasta.

Tuleva syksy tulee varmasti olemaan mukavaa aikaa tutustuen uusiin vaihto-opiskelijoihin ja työskennellen heidän kanssaan eri aihepiirien parissa. See you later!

Kirjoittaja

Satu Kivimäki

Satu Kivimäki on tutkijana HAMK Bio -tutkimusyksikössä ja tuntiopettajana Bio- ja elintarviketekniikan koulutuksessa. Satu vastaa tutkimus- ja opetustyön ohella saapuvien vaihto-opiskelijoiden projektiaiheiden suunnittelusta ja ohjauksesta.

Leave A Reply