Arvon nousua kasvituotteille

1

Mesembryanthemum crystallinum, Amaranthus tricolor, Satureja hortensis, Plantago coronopus, Perilla frutescens, Acmella oleracea, Sanguisorba minor ja mitä näitä nyt olikaan…

Kartoitin opinnäytetyössäni potentiaalisia kerrosviljelyyn soveltuvia hyötykasveja, jotka ovat maailmalla tunnettuja mutta meillä Suomessa vielä alihyödynnettyjä. Uutuuskasvien avulla olisi kenties mahdollista saada uudenlaista säpinää ja liiketoimintaa puutarha-alan yrittäjille. Opinnäytetyössä keskityttiin arvokasveihin, jotka tutkitusti sisältävät runsaasti ravitsemuksellisesti tärkeitä bioaktiivisia yhdisteitä. Samalla tutkittiin bioaktiivisten yhdisteiden lisäämismahdollisuuksia kerrosviljelyssä, sillä pitoisuuksien kasvaessa uutuuskasveja on helpompi jalostaa korkeamman arvon tuotteiksi, kuten raaka-aineeksi rohdos- tai kosmetiikkateollisuuteen.

Bioaktiivisten yhdisteiden määrä samankin kasvilajin sisällä vaihtelee huomattavasti sen mukaan, missä olosuhteissa se on kasvatettu. Eri kasvit tuottavat bioaktiivisia yhdisteitä eri syistä ja eri tarkoituksiin. Kasvien tuottamat fenoliset yhdisteet muun muassa suojaavat kasvia ulkoisilta uhkatekijöiltä, kuten sinisen valon säteilyltä ja liialliselta UV-valolta. Kasvit tuottavat niitä silloin kun niille on tarvetta. Puutarha-alan yrittäjä voi halutessaan luoda kasville tämän tarpeen, jolloin kasvi ihannetilanteessa toimii kuin pikkuruinen kemiantehdas. Fenoliset yhdisteet nautittuina parantavat veren rasvaprofiilia ja ehkäisevät tulehdusta. Kokonaisfenolipitoisuuden ajatellaan kuvastavan kasvin aiheuttaman antioksidanttivaikutuksen määrää, joten fenolisia yhdisteitä runsaasti sisältäviä kasveja pidetään potentiaalisina funktionaalisina elintarvikkeina.

Kasvatin Lepaan yksikön kerrosviljelykontissa opinnäytetyöni aikana parakrassia, jolla on tutkittuja kauneus- ja terveysvaikutuksia. Parakrassi suojaa suun mikrobiomia ja hermosoluja, vähentää verisuonijännitystä ja vaikuttaa puuduttavasti. Lisäksi parakrassin on todettu kiinteyttävän ihoa botoxin kaltaisesti. Parakrassille tehtiin kasvatuksen aikana erilaisia valokäsittelyitä. Havaittiin, että sinisen valon osuuden nostaminen lisää kokonaisfenolipitoisuutta parakrassissa, kunhan valokäsittely ei jatku liian kauaa. Valon intensiteetin nostaminen taas lisää huomattavasti kasvibiomassan tuotantoa, mutta ei niinkään nosta kokonaisfenolipitoisuutta. Liian pitkään jatkuva valokäsittely huonontaa kasvin ulkoista olemusta merkittävästi, jolloin kasvin laatu ja kaupallinen arvo heikentyvät.

Parakrassin vaiheita taimesta uutteiksi.

Valaistusta optimoimalla sekä täsmällisten valokäsittelyiden avulla kerrosviljelystä tehdään kannattavampaa ja kestävämpää, ja kasvi saadaan tuottamaan enemmän arvokkaita bioaktiivisia yhdisteitä. Tarkoituksenmukaisiksi räätälöidyt olosuhteet palvelevat kasvin myöhempää käyttötarkoitusta. Tasalaatuinen terveysvaikutteinen kasvituote luo jatkojalostusmahdollisuuksia vaikkapa uutteiden, ravintolisien ja kosmetiikan muodossa.

Ensin tutkitaan, kuinka saada kasvista esiin paras mahdollinen versio itsestään. Tässä puutarha-alan yrittäjien ja tutkijoiden yhteistyö voisi toimia taikasauvan tavoin!

Kirjoittaja

Satu Tiainen, bio- ja elintarviketekniikan insinööriopiskelija

Discussion1 kommentti

  1. Hannele Jasu

    Älyttömän mielenkiintoista tietoa ja hienosti kirjoitettu, kiitos artikkelista!

Leave A Reply