5. Sukupuolten tasa-arvo, haastateltavana Maija Kranni – ympäristöpolitiikan maisteriopiskelija

0

YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 viidentenä tavoitteena on saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia. [1] 

Maija Krannin (Forssan kaupunginvaltuutettu, Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja)

-sähköpostihaastattelu 8.2.2022

Maija Kranni, HAMKn Forssan kampuksen edustalla
Maija Kranni Forssan kampuksen edustalla.

Mikä sai sinut hakeutumaan HAMK:iin opiskelemaan kestävän kehityksen koulutusohjelmaan eli ympäristösuunnittelijaksi? 

– Tein päätöksen hakea kekeen jo lukion tokalla. Maantiedon kurssilla ”yhteinen maailma” kysyin maikalta, missä kurssin aiheita, kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksia globaalisti erilaisiin ihmisryhmiin voisi käytännönläheisesti opiskella. Hän suositteli kekeä ja opintokuvauksen luettuani päätös oli helppo tehdä.

Onko sinulla aikaisempaa koulutustaustaa? 

– Kekeen tulin suoraan lukion penkiltä. Luin lukiossa kaikki mahdolliset bilsan ja mantsan kurssit ja koen, että ne tarjosivat hyvän pohjan tietämyksen syventämiselle kekessä.

Työskentelit valmistumisesi jälkeen eduskunnassa kansanedustajan avustajana. Kertoisitko, miten päädyit kyseiseen työhön ja miten työsi linkittyi kestävän kehityksen tavoitteen 5. Sukupuolten tasa-arvo toteutumiseen?

– Päädyin töihin eduskuntaan harrastukseni kautta. Opiskeluaikana olin aktiivisesti mukana opiskelijapolitiikassa mm. opiskelijakunnan hallituksessa, jossa vaikuttamisen kipinä heräsi. Päädyin mukaan puoluepolitiikkaan, joka on avannut minulle uusia mahdollisuuksia hyödyntää keke-osaamistani. Ympäristöteemojen lisäksi feminismi eli yhdenvertaisuuden edistäminen on itselleni tärkeä poliittinen tavoite. Pääsin eduskunnassa työskentelemään konkreettisesti sukupuolten tasa-arvon parissa esimerkiksi perhevapaauudistuksen yhteydessä.

Mitä teet tällä hetkellä ja miltä näyttää tulevaisuutesi? 

– Tällä hetkellä jatkan opintoja ympäristöpolitiikan maisterivaiheessa Itä-Suomen yliopistossa, tavoitteenani edelleen syventää kestävän kehityksen osaamistani. Haaveenani on saada tehdä elämäntyöni ympäristöalalla. Tapahtuuko se politiikassa vai jotakin muuta kautta, se jää nähtäväksi.

Haluaisitko lopuksi lähettää terveisiä ja vinkkejä nykyisille ja tuleville kestävän kehityksen opiskelijoille?

– Lopuksi muistutan kaikkia nykyisiä ja tulevia kekejä: meitä tulevaisuuden rakentajia todella tarvitaan. Äläkä huoli, jos oma polku ei juuri nyt ole täysin selvillä. Elämä heittää eteen kaikenlaisia mahdollisuuksia, joihin suosittelen ennakkoluulottomasti tarttumaan. Muista pitää huolta paitsi maapallosta, myös itsestäsi.

Haastattelijoina kestävän kehityksen toisen vuosikurssin opiskelijat: Annamari Hietanen ja Maija Pyhälammi

[1] https://www.ykliitto.fi/sukupuolten-valinen-tasa-arvo

Tavoitteen kuva osoitteesta https://www.fi.undp.org/content/finland/fi_fi/home/sustainable-development-goals/Materiaalipankki.html

Comments are closed.